Elever tråler etter plast

Også i sommer blir det trålet etter plast i elva. I år er det elever og ansatte ved Nøste skole som kjører trålen.

Plastpatruljen er et samarbeidsprosjekt mellom Drammen kommune, Nøste skole, Redningsselskapet og Oslofjorden friluftsråd. Den skal fjerne plast fra fjorden og elva, og skape oppmerksomhet rundt problemet med søppel og plast i elv, fjord og sjø.

Nøste skole

I fjor var det mannskap fra Redningsselskapet som hadde ansvaret for å trålingen. I år er nye krefter kommet til.

- Dette året er Nørste skole med i prosjektet. De har fikset trålen som fikk noen skader i fjor og nå er de i gang med trålingen, sier Christine Rinck, rådgiver i virksomhet Miljø og landbruk i Drammen kommune. Hun har en koordinerende rolle mellom Nøste skole, Redningsselskapet og Oslofjorden friluftsråd for arbeidet med trålen.

- Både trålen og båten ligger ved Nøste skole. De er ute et par ganger i uka.

Trålerne fra Nøste startet arbeidet i juni og holder på hele sommeren.

Ifølge Rinck plukker ungdommen ikke bare opp søppelet de fanger i trålen. De registrerer også plasten de fanger for å vite mer om hva slags avfall det er er og hvor mye.

- De registrer søppelet, veier og tar bilder av det. Og så skriver de en loggbok om hva de finner, sier Rinck.

Trålen trekkes bak en liten båt. På trålen er det en plakat med teksten "Ikke kast plast i sjøen"
BILDE: I 2021 var det Redningselskapet som sto for båt og mannskap, som på bildet her. I år er det elever og ansatte ved Nøste skole som fører båt og trål.

Tilbud til kommuner og havner

Det er tredje året at Redningsselskapet, i samarbeid med Clear Ocean som produserer trålene, tilbyr konseptet til kommuner og havner i Norge.

Torbjørn Wilhelmsen gjør siste forbredelser på trålen som skal kjøres i Drammenselva.
BILDE: Torbjørn Wilhelmsen gjorde siste forberedelser før trålen ble satt på vannet i for. Trålen er en to meter bred «hov» som ligger rett i vannet. Den samler søppel som ligger på vannoverflaten og kan lett trekkes med en liten båt.

Flere mål

Det er flere positive virkninger av å ha trålen på Drammenselva og i fjorden.

- Vi ønsker å få til et morsomt prosjekt som både informerer innbyggerne og rydder i Drammenselva og fjorden samtidig, forteller Rinck i Drammen kommune.

Resultatene fra plast og søppelfangesten i elva i fjor, viser at det var lite plast som havna i elva. Totalt ble det samlet inn bare 5-7 kg avfall i løpet av hele sommeren.

Fjorårets tråling

Sommeren 2021 var det mannskap fra Redningsselskapet som strålte. I år er det elever og ansatte ved Nøste skole som gjør jobben.

Videoen under er fra trålingen i fjor.