Mandag denne uka kom Plastpatruljen og Redningsselskapet med en trål til Drammen. Trålen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Plastpatruljen, Drammen kommune, Redningsselskapet og Oslofjorden friluftsråd, skal fjerne plast fra fjorden og elva og skape oppmerksomhet rundt problemet med søppel og plast i elv, fjord og sjø.

Plast i havet er et stadig økende problem. Redningsselskapet, som jobber med mye mer enn bare å hjelpe folk på vannet, er også svært opptatt av bærekraft og miljø.

- Redningsselskapet jobber jo med flere målsetninger knyttet til aktivitet på og i vannet, men samarbeidet med Plastpatruljen samsvarer veldig med vårt fokus på bærekraft og miljø. Alle som bruker sjøen og vannet har nytte av rent vann, sier Erik Knudsen, leder for Region Sør-Øst i Redningsselskapet.

Raskt på ballen

- Da Plastpatruljen lurte på om de kunne få kjøre trålen i Drammenselva, var det bare å hive seg rundt for å få lagt til rette for at det skal gå, sier Emma Elisabeth Enhuus, rådgiver i virksomhet Miljø og landbruk i Drammen kommune. Hun har en koordinerende rolle mellom Plastpatruljen, Redningsselskapet og Oslofjorden friluftsråd for arbeidet med trålen.

- Det var veldig hyggelig å ta kontakt med Drammen kommune som umiddelbart tente på ideen om en Plastpatrulje i elva. Jeg er svært glad for at vi sammen har etablert et sterkt partnerskap for innsatsen denne sommeren. Kommunen var raskt på ballen og har vært samarbeidsvillige og positive hele veien, sier Torbjørn Wilhelmsen, som er daglig leder i Clear Ocean, som har utviklet trålen og konseptet med Plasrtpatruljen.

Torbjørn Wilhelmsen gjør siste forbredelser på trålen som skal kjøres i Drammenselva.
BILDE: Torbjørn Wilhelmsen gjør siste forberedelser før trålen settes på vannet. Trålen er en to meter bred «hov» som ligger rett i vannet. Den samler søppel som ligger på vannoverflaten og kan lett trekkes med en liten båt.

Liten trål, stor idé

- Plastpatruljen startet da vi grublet på idéer om hvordan vi kan sette fokus på temaet «plast i havet». Det er strandryddeuke i september, men vi ønsket en kampanje som kunne gå hele året. Den ene tanken tok den andre og med gode samarbeidspartnere og stå-på-vilje i blant annet Redningsselskapet var vi i gang med Plastpatruljen , sier Wilhelmsen.

Det er andre året Plastpatruljen og Redningsselskapet, i samarbeid med Clear Ocean som produserer trålene, tilbyr konseptet til kommuner og havner i Norge. I år er Drammen kommune en av fire kommuner som er med. I fjor samlet Plastpatruljen nærmere 200 kilo plast i Bergen havn og prosjektet fikk mye omtale i media. Folk som ser trålen i aksjon har vært positive til tiltaket og påminnelsen om at havet ikke er en søppelkasse.

Samarbeid med Redningsselskapet (RS)

Redningsselskapet stiller med båten og mannskapet som skal trekke trålen. Dette er et tema som engasjerer mange ungdommer, og som de allerede har mye kunnskap om. Knudsen synes det er gledelig at de også aktivt tar del i det lokale miljøarbeidet.

- Barn og unge er så engasjerte og villige til å hjelpe til. De kan så utrolig mye om temaet! Selv om det er fellesferie håper vi å engasjere ungdommer fra nærområdet til å bemanne båten, sier Knudsen.

Trålen trekkes bak en liten båt. På trålen er det en plakat med teksten "Ikke kast plast i sjøen"
BILDE: Båt og mannskap er det Redningsselskapet som står for.

Flere mål med prosjektet

Det er flere positive virkninger av å ha trålen på Drammenselva og i fjorden.

- Vi ønsker å få til et morsomt prosjekt som både informerer innbyggerne og rydder i Drammenselva og fjorden samtidig, forteller Enhuus.

Det er også planlagt at trålen skal kjøre under Elvefestivalen. Det betyr at den også vil samle søppel og spre sitt viktige budskap også når det samles mange mennesker i Drammen.

- Det er mye folk både på og langs elva under Elvefestivalen, så det er en fin måte å få litt hyggelig oppmerksomhet rundt arbeidet vi gjør, avslutter Knudsen.

Planen er å kjøre trålen 2-3 timer på hverdager i ca. 5 uker.