Elvekompaniet vinneren av kulturprisen i Drammen for 2020

Nyskapende, innovative og et frisk pust inn i Drammens allsidige kulturliv. Dette er juryen beskrivelsen av Elvekompaniet, som i år tildeles kulturprisen i Drammen kommune.

Det ble ingen normal utdeling av verken kulturprisen for Drammen kommune, kulturstipendet i tidligere Drammen og Nedre Eiker kommunre eller kulturlegatet i tidligere Svelvik kommune. Vi kan likevel presentere fire verdige mottakere:

Skaper magiske univers

Kulturprisen i Drammen kommune er en annerkjennelse for en særlig fremragende innsats for kulturlivet i Drammen og en inspirasjon til at vinneren skal fortsette videre innsats. Med heder og ære følger også 40.000 kroner.

Årets vinner, Elvekompaniet, består av unge profesjonelle kunstnere fra Drammensområdet som er gått sammen for å skape noe helt nytt og unikt i Drammen. Mange av dem har gått sammen på St. Hallvard vgs og gått sammen i Drammen barne- og ungdomsteater. 

elvekompaniet fra forestillingen Månelandslaget
BILDE: Elvekompaniet fra forestillingen "Månelandslaget".

- Nå er det syv år siden vi startet Elvekompaniet. Selv om vi ikke har vært konstant synlig i bybilde, så har vi holdt i tråder og planlagt prosjekter kontinuerlig. Det har vært hardt, givende og utrolig gøy, sier kunstnerisk leder og skuespiller Andrea Vik og fortsetter:

- Vi setter derfor ubeskrivelig stor pris på å bli tildelt denne anerkjennelsen, og gleder oss til å fortsette med å dukke opp i ny og ne - som en del av Drammen og omegns yrende kulturliv.

Gjennom samarbeid, vennskap og kreativitet skaper de minneverdige oppsetninger med flotte kostymer, fengende musikk, store sangprestasjoner og skuespillerkunst. Det er blitt skapt rare universer og typer i oppsetninger som «Byen under bakken» og «Månelandslaget». Begge er familieforestillinger som er blitt spilt for fullt sirkustelt midt i Drammen park. I tillegg har de satt opp en helaftens musikal i Drammens Teater – nemlig musikalen Bye Bye Buskerud.

- Alt starta med at vi ønsket å fylle et hull, som vi mente det var i kulturlivet i Drammen på sommeren, sier Renate Reinsve. 

- Vi vil være nedpå og joviale og skape en møteplass. Vi ønsker å skape gode kunst- og teateropplevelser som underholder og beveger barn, ungdom og folk, tilføyer Marthe Berg Andresen Reffhaug.

Det som imponerer juryen stort med Elvekompaniet, er at de skaper og utfører alle deler av en profesjonell teateroppsetning selv. De utvikler og gjennomfører alt fra ide, manus, musikk, skuespill, instruksjon, kostyme, lyd og lys. Men også alle andre små og store oppgaver som må til for å lage og markedsføre en full teaterproduksjon.

- Velfortjent pris

De tre kompanigrunnleggeren Andrea Vik, Renate Reinsve og Marthe Berg Andersen Reffhaug møtte ordfører Monica Myrvold Berg for en enkel, men hyggelig overrekkelse av kulturprisen på rådhuset i Drammen tidligere denne uken.

– Gratulerer med en velfortjent pris, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Myrvold Berg er imponert over hva Elvekompaniet får til og hvordan de skaper sine særegne univers, og lover at hun er den første som kommer neste gang de setter opp forestilling. Kommende forestillinger er Månelandslaget, sommer 2021 i Drammen park. Og By by Buskerud høsten 2021.

Elvekompaniet sammen med ordfører Monica Myrvold Berg på rådhuset i Drammen.
BILDE: Elvekompaniet ved Andrea Vik (f.v), Renate Reinsve og Marthe Berg Andresen Reffhaug sammen med ordfører Monica Myrvold Berg.

– Den pengepotten går rett inn i den største produksjonen vår, sommerteater i et sirkustelt. Det å sette opp et sirkustelt i Drammen bypark i to uker med alt utstyr, skuespillere, med nykomponert musikk og alt annet av det som må til, det er en nokså kostbar affære!, sier Andrea Vik.

De tre vil også anerkjenne at det gode samarbeidet med Drammens Teater, Galleri Athene, Brageteatret, Buskerud teater og hjelpsomme mennesker i området - har vært avgjørende for at de har kunnet levere film- og teaterproduksjoner til folk.

– Vi gleder oss til fortsettelsen! Tusen takk, sier trioen.

Juryen har bestått av Herman Ekle Lund, Leni Stokkenes Halvorsen, Sølvi Brandt Bestvold og Thea Glimsdal Temte.

For ordens skyld informeres om at Sølvi B.Bestvold datter er en av skuespillerne i kompaniet, juryen ble orientert om dette før behandling og vurdering av de nominerte kandidatene. Juryen godkjente deltakelse av kandidaten i vurderingen til kulturprisen.

Kulturlegat 2020 – tidligere Svelvik kommune

Kulturlegat i Svelvik har som formål å stimulere kulturlivet gjennom å bidra til at talentfulle ungdommer fra Svelvik kan få utvikle sine uttrykk og ferdigheter. En av søkerene, og den som fikk legaet, er Andrea Bryn (20).

Utdeling av kulturlegat til Andrea Bryn. Hun får et diplom i ramme fra Helle Bingen..
BILDE: Andrea Bryn sammen med Helle Bingen, styreleder for kulturlegatet.

Andrea Bryn har vokst opp på Berger og har danset på Attic dansestudio i en årrekke. Nå utdanner seg innen dans på Norges dansehøgskole, bachelor i dans med pedagogikk, fordypning samtidsdans. Prisen på kr 20 000 er tildelt Andrea fordi hun satser på sin utdanning innen dans, både med høgskole og privat danseskole i fritiden.

- Jeg syntes det er fantastisk at kommunen velger å ha sånne tilbud. For meg er det viktig at kunst og kulturlivet opprettholdes, spesielt nå under pandemien, da det kan være vanskelig for mange, sier Andrea Bryn og fortsetter:
- Jeg studerer dans med pedagogikk, fordypning samtidsdans på Norges Dansehøyskole i Oslo. Jeg er nå halvveis i studiene og ser frem til videre utvikling.

Styret består av Tale Sunniva Henriksen, fagansvarlig UngKultur i Svelvik, Camilla Fjeld Gustavsen, folkevalgt i Kommunestyret, og styreleder Helle Bingen, som representerer kulturlivet i Svelvik.

Kulturstipend 2020 – tidligere Nedre Eiker kommune

Nedre Eiker kommunes kulturstipend har som formål å støtte og inspirere etablerte kunstnere og kulturarbeidere og stimulere til kompetanseutvikling innenfor kunst- og kulturfeltet. Kulturstipend 2020 tildeles Christian Lychegaard Halvorsen (27).

Christian Lychegaard Halvorsen har vokst opp i Solbergelva. Christians karriere startet da han var fem år hos Torolf Henriksen, som spilte tuba i Solbergmusikken. Torolf var Solbergelvas smed og hadde jobbet som hjul- og vognmaker siden 1930-tallet og var en kjent figur i eikerbygda.

Christian
BILDE: Christian Lychegaard Halvorsen og sammen med sin faste følgesvenn.

- Jeg kan huske at det var stas å besøke Torolf. Han hadde alltid et prosjekt på gang og noe som virkelig fattet min interesse var tubaen som stod i stua, forteller Christian Lychegaard.

Og tuba ble det. Etter å ha fullført musikklinja ved St. Hallvard videregående skole har han tatt en Bachelor innen utøvende klassisk tuba ved Norges Musikkhøgskole, og deretter en Master ved Musikkhögskolan i Malmø. På grunn av koronasituasjonen ble eksamenskonserten utsatt til høsten 2020, men ble gjennomført 14. november og ble gjennomført med glans.

Christian har et ønske om å utvikle seg som tubaist og å spille med andre likesinnede. Han ønsker å utforske muligheten å jobbe som og ble en del av et større internasjonalt freelance-miljø. Så langt har han spilt med Helsingborg Symfoniorkester, Malmö Opera og Malmö Symfoniorkester.

- Det er stor stas å være den siste fra Nedre Eiker kommune. Jeg står i starten av karrieren min og er klar for alt som kommer og fremtiden gir av muligheter. Det er viktig å holde på med noe som man syntes er artig, sier han.

Kulturstipendet  er på 35.000 kroner.

Kulturstipend 2020 - tidligere Drammen kommune

Kulturstipendet i tidligere Drammen kommune har som formål å støtte og inspirere aktive kunstnere og kulturarbeidere i kommunen. Stipendet er på 40 000 kr. og går i år til en utøver som utmerker seg innenfor rap. Årets i kulturstipendet går til Zigim Yallah.

Zigim Yallah har drevet med musikk lenge, først med rapgruppa Gamekingz og nå som soloartisten BirdsNeST. 

Zigim har lenge vært en del av miljøet på ungdomsklubben G60, og er et forbilde til inspirasjon for de yngre ungdommene. Han har utmerket seg på sitt felt, og nådde helt til semifinalen i Norske talenter på TV2. Zigim planlegger å utdanne seg innen musikkproduksjon, og ønsker å bidra i Drammens musikkmiljø fremover. Stipendet har ofte gått til kunstnere innenfor mer klassiske sjangre, men i år går det til en rapper.

- Først å fremst vil jeg gjerne si, at jeg er uber glad for denne støtten dere har utdelt til meg. Som vi alle vet har det vært vanskelige tider å drive med musikk, kunst og masse andre ting som krever at mangfoldet møtes. I tillegg har 2020 vært et år med utvikling for meg, forteller Zigim Yallah.

Rapperen Zigim Yallah , eller BirdNeST, vinner kulturlegat i gamle Drammen kommune.
BILDE: Zigim Yallah , eller BirdNeST, får kulturstipend.

Stipendet skal han bruke til produksjon og markedsføring av nye låter.

- Det sier seg selv at det er veldig motiverende å drive musikk når din hjemkommune støtter deg i arbeidet du legger inn musikken din, og at du faktisk blir sett av byen din. Kunne ikke ønsket meg mer enn den kjærligheten byen har for den unge Norske Ørnen fra Fjell, sier den talentfulle artisten og fortsetter:

- Jeg ønsker å gi en spesiell Takk til G60 Ungdoms kulturhus som gir tilbud til ungdommer som ønsker å ha en plass hvor dem kan utvikle sine kunstneriske utforminger!