Strømm kunstis- og nærmiljøanlegg ble mandag åpnet av ordfører Monica Myrvold Berg. Det er et anlegg som kommunens innbyggere har ønsket seg lenge. Endelig var dager her.

Ordfører Monica Myrvold Berg
BILDE: – Det er all grunn til å feire, i Svelvik og i hele Drammen kommune, sa ordfører Monica Myrvold Berg, da hun offisielt åpnet Strømm kunstis- og nærmiljøanlegg på mandag.

– Jeg er utrolig glad for å se alle barn og unge her. Dere står mitt hjerte nært, åpnet ordfører Monica Myrvold Berg sin tale med.

- Det er en betydelig investering som er lagt ned her, men aller viktigst er investeringen vi gjør i barn og unges helse, oppvekst og framtid. Folkehelse har aller høyeste prioritet i kommunen. Inkludering, mestring og god fysisk- og psykisk helse skal stå i sentrum, sa ordføreren.

Banene ligger sentralt til mellom samfunnshuset og Svelvik ungdomsskole, med Tømmerås barneskole rett ved.

Monica Myrvold Berg tar en prat med ungdommen.
BILDE: Både ordføreren og elevene benyttet anledningen til å ta en prat om anlegget og kanskje andre viktige saker også.

Feiret med is

Sola skinte og gradestokken krøp godt opp på 20 tallet. Åpningen av Strømm kunstis- og nærmiljøanlegg ble feiret med – ja, nettopp is.

Ungdom ved Svelvik ungdomsskole
BILDE: Disse guttene gleder seg til å få et nytt flott uteområde. Espen, Nicolai, Emil, Anders og Sverre satte pris på en is i skoletiden også.

Åpent for alle

En gunstig beliggenheten gir innbyggerne i området enda flere utfoldelsesmuligheter. De har fått en helt ny arena å boltre seg på.

Barn og unge gleder seg over at Svelvik har fått sin egen skøytebane, en myk gressmatte og mange muligheter for lek og moro. I god tid før jul vil isen ligge blank og fin til glede for store og små. Ildsjelene som vannet gamle Strømmbanen vil nå få hjelp av en ismaskin.

Sommerstid kan anlegget nyttes til mange forskjellige aktiviteter, som fotball, basketball, løping og mye annet. Tribuneanlegget gir tilskuerne god oversikt over banene, og på baksiden av tribunen er det etblert et skur for ungdomsskolens elever. Med lademuligheter for mobilen og sittebenker, blir nok dette et yndet sted for mange unge  i friminuttene, eller et møtested på fritiden i ly for vær og vind.

Sparker fotball
BILDE: Rett etter åpningen benyttet elevene seg av den fristende gressmatten.

Uorganisert idrett

– Nå er øyeblikket her, det vi har drømt om! Dette er som et kinderegg med fotballbane, basket og løpebane samt skøyteisen. Det kommer til å yre av liv her fra tidlig morgen til sene kvelder, sa en glad Kirsten Johnsrud i sin tale. Hun er rektor ved Svelvik ungdomsskole.

Johnsrud takket for et fint anlegg og roser prosjektgruppen og oppgaveutvalget og det gamle kommunestyret i Svelvik.

Rektoren la ikke skjul på at det er et lenge etterlengtet anlegg. Helt siden 2007 har det vært planer for uteområdet rundt ungdoms- og barneskolen. Mange fasiliteter har kommet på plass underveis, og mandag ble selve juvelen offisielt åpnet.

Det var oppgaveutvalg, et lokaldemokratiprosjekt hvor innbyggere jobbet sammen med politikere, at ideen om kunstisbane tok form. I juni 2019 vedtok kommunestyret i tidligere Svelvik kommune at anlegget skulle bygges, etter ønske fra innbyggerne.

Regjeringens nasjonale mål er å legge til rette for fysisk aktivitet for alle. Strømm kunstis- og nærmiljøanlegg er i tillegg til bruk i skolen, beregnet for uorganisert idrett, og idretten i Svelvik stiller seg bak prosjektet.

– Et kjempeflott anlegg, som er veldig bra for Svelviks befolkning, sa Halvor Reinton Rulnes på vegne av idretten.

Tidligere ordfører Andreas Muri og Drammens ordfører Monica Myrvold Berg
BILDE: Tidligere ordfører i Svelvik kommune, Andreas Muri, synes anlegget var flott. Hans kommunestyre fikk i overrakt forslaget om kunstisbane fra Oppgaveutvalg for friluftsliv og rekreasjon. En tidligere og en nåværende ordfører feirer dagen sammen.

Nærvarmeanlegg

Dette er også et miljøprosjekt. Gjenvinning av overskuddsvarme fra isanlegget skal brukes til oppvarming av gulv og vann i Svelvik samfunnshus.

Kostnadene for kunstis og anlegget rundt, vil normalt være proporsjonale med arealet på isflaten. Hele anlegget ble i 2018 anslått til å koset 12,3 millioner kroner. Med et tilskudd på 1 million kroner fra «Plug and skate», som administreres av Norges Ishockeyforbund, holdt prosjektet budsjett. Driftskostnader er lagt inn i kommunens budsjetter.

– Tidsmessig hadde det også holdt, men korona-viruset ga oss en liten forsinkelse, sier prosjektleder i Drammen kommune, Nina Nilsen Åshaug.

Åshaug trekker fram det gode samarbeidet med skolene, idretten og driftsavdelingen i kommunen.

Fakta om Strømm kunstis- og nærmiljøanlegg

• Kunstisbane 30 x 60 m
  • Kunstgressbane 30 x 60 m med to mål
  • 4 løpebaner á 60 m
  • Ballflate for basket 14 x 25 m
  • Tribune
  • Ismaskin for preparering
  • Teknisk bygg til kjøleanlegg
  • Garasje og lager for ungdomsskolens friluftsutstyr
Tre jenter løper om kapp
BILDE: Anlegget er tatt i bruk. Litt utpå kvelden var disse jentene i full gang med å løpe om kapp. – Klar, ferdig, gå! Sier Thea, Linnea og Elvida før de fyker av gårde.

Smittevernhensyn

På grunn av smittevernhensyn var det bare 200 som fikk overvære åpningen, de andre elevene fikk muligheten litt senere på dagen.