I et normalt år farger Drammen Pride en hel helg med kulturarrangementer. Dessverre blir det et nedskalert program i år. Men regnbueflaggene vaier i vinden, det kan ikke pandemien sette en stopper for.

– Kanskje kan vi lære noe av det samholdet og det felles løftet som skjer i kjølvannet av pandemien. At vi beveger oss i retningen av en varmere by, der vi bryr oss enda mer om hverandre, og der vi inkluderer alle i det store fellesskapet, uavhengig av kulturell bakgrunn, religion eller seksualitet, sier ordfører Monica Myrvold Berg under sin appell ved heisingen av regnbueflagget.

ordfører Monica Myrvold Berg med Pride-flagget
BILDE: – Med stolthet heiser jeg regnbueflagget i anledning Drammen Pride 2020, sier ordfører Monica Myrvold Berg. Regnbueflaggene vil pryde bybrua hele helgen.

Årets Drammen Pride-program består nå av tre viktige ting: Flaggheising på bybrua, regnbuemesse som strømmes fra Strømsø kirke, samt kompetansehevingsprogrammet som tilbys kommunens ansatte. Se programmet for Drammen Pride her.

– Når ting må avlyses er det ekstra viktig å heise regnbueflagget. Det synliggjør hva vi står for og at vi vil skape et trygt samfunn for alle, uavhengig av seksualitet eller kjønnsidentitet, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken, som Drammen Pride-komite er en del av.

I en normal situasjon skulle det ha vært fullt med folk når Pride Drammen åpnet sitt arrangement. I dag var den en liten håndfull frammøtte som hold god avstand til hverandre.

– Å markere Drammen Pride er viktig for oss alle. Det er også viktig for meg personlig. Det handler om hvordan vi som innbyggere møter våre naboer, våre venner og kolleger. Ett av mine mål som ordfører, er å gjøre Drammen til en varmere by. Gjennom Pride gjør vi akkurat det, fortsetter ordføreren.

Øyvind Lundberg Nilsen fra Drammen Pride, Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken og ordfører Monica Myrvold Berg.
BILDE: Øyvind Lundberg Nilsen fra Drammen Pride, Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken og ordfører Monica Myrvold Berg, etter at alle flaggene var heis på bybrua.

Nettkurs for ansatte i Drammen kommune

Det er tre digitale holdningskurs som ansatte i Drammen kommunen har mulighet til å være med på. Kursene er en del av arrangementet i årets Pride og de er laget av organisasjonen FRI Oslo og Vikens kompetanseprogram «Skeiv kunnskap».

Ordfører Monica Myrvold Berg er veldig glad for å kunne tilby kompetanseheving og oppfordrer alle ansatte til å ta de modulene som er relevante for sin arbeidsplass.

– Kunnskapshevingen vi gjennomfører i år skal bidra til å gjøre kommunen vår et enda bedre sted å være skeiv – som elev og lærer, som beboer på et hjem eller som ansatt i en av våre mange virksomheter. Kunnskap er veien til framskritt! Sier ordfører Monica Myrvold Berg.

På kommunens interne digitale kanal står det «Visste du at homo fortsatt er ett av de vanligste skjellsordene i norske skoler? Nettopp en av holdningskursene er rettet mot å skape en enda mer inkluderende skole. De to andre handler om veier til en inkluderende eldreomsorg og hvordan vi kan skape en inkluderende arbeidsplass.

Pride startet for over 50 år siden

I fjor var det 50 år siden starten på den moderne homokampen. I juni i 1969 hadde folk sett seg lei av politiets trakassering av skeive, og bestemte seg for å kjempe tilbake. Starten skjedde på utestedet Stonewall Inn i New York 28. juni 1969. Siden den gang har Pride blitt arrangert over hele verden.

Måtte skalere ned

Egentlig skulle det vært holdt et stort digitalt kulturarrangement i Drammen denne helgen. I forrige uke besluttet imidlertid arrangørene å avlyse dette av smittevernhensyn. Det var ikke mulig å gjøre dette digitalt i så stor skala uten å trosse smittevernregler. Derfor ble arrangementet betydelig nedskalert.

BILDE: Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken og ordfører Monica Myrvold Berg.
BILDE: Nils-Erik Aasen Flatø, leder i FRI Oslo og Viken og ordfører Monica Myrvold Berg markerer det aller siste Pride-arrangementet i Norge i 2020. Neste år blir det nok en helt annen feiring.