I dag startet 1135 førsteklassinger ved Drammensskolen. Ranselen er noe litt slunken, men pennalet ligger trygt i sekken. Ventetiden er endelig over for Trym Walde Moy og resten av årets førsteklassinger!

På Brandengen skole var det 84 barn som startet i førsteklasse i dag. Trym Walde Moy var en av dem. 6-åringen startet i 1D sammen med 24 medelever. Kontaktlæreren deres heter Anne Kirkemo. Trolig var hun like spent som elevene, da hun er også ny ved Brandengen skole.

trym Walde Moy utenfor porten på Bradnengen skole
BILDE: Trym Walde Moy utenfor porten på Brandengen skole. Han er klar.

- Jeg gleder meg mest til å hilse på læreren min, fortalte Trym på vei ned til skolen. En skole han allerede har gjort seg kjent på.

- Jeg har vært på Sfo, så jeg kjenner ganske mange.

Han var litt usikker på hva annet han gledet seg. Han har jo ikke gått på skole før. Og friminutt var noe Trym hadde hørt om, men var litt usikker på hva er. At det betyr at han får en pause mellom timene inn på skolen, synes han hørtes veldig fint ut.

Forvandlingen i blomsterbuen

Mottakelsen av årets førsteklassinger foregikk i den nye flerbrukshallen på Brandengen.

Rektor Gro Tveten skulle stått klar for å ta imot årets førsteklassinger, men sår hals gjorde at velkomsten måtte gjøres via Teams og storskjerm. Hun ønsket alle hjertelig velkommen og sa hun gledet seg til å møte dem på ordentlig.

I stedet ble det avdelingsledere og kontaktlærere som tok imot årets førsteklassinger. På rød løper gjennom blomsterbuen gikk elevene én etter én. På den andre siden er de for skolebarn å regne.

- Blomsterbuen representerer en vakker symbolsk handling, en tradisjon de har hatt ved Brandengen skole i mange år, foteller Gro Tveten noen dager før skolestarten.

På den andre siden av blomsterbuen tar kontaktlæreren imot dem, og de hilser med albuehilsen. Da hele klassen var samlet marsjerte de inn til sitt klasserommet.

- Når elevene slutter i 7. klasse går de motsatt vei ut av blomsterbuen. Denne begivenheten har brent seg fast. Når avgangselevene blir spurt om hva som har gjort sterkest inntrykk på dem, blir ofte blomsterbuen nevnt, fortalte Tveten.

trym går gjennom blomsterportal på første skoledag
BILDE: Trym (6) går gjennom blomsterportalen på Brandengen skole. Nå er han en ekte førsteklassing.

Skolesjefen hilser

Thomas Larsen Sola er kommunalsjef for skole. Han har en hilsning til alle 1. klassinger og deres foreldre.

– Jeg vil ønske alle 1. klassinger til Drammensskolen velkommen og vi gleder oss til å skrive dette kapittel i samarbeid med alle foreldrene. Jeg vet, og er trygg på, at skolene i Drammen kommune vil gjøre sitt beste for at barna skal få en positiv og fin skolestart. God skolestart!

Han legger til at det å ta imot nye 1. klassinger er noe av det morsomste og beste de som jobber i skolen gjør.

- Å begynne på skolen er starten på en nytt viktig kapittel i barnets liv. Derfor er første skoledag en stor begivenhet for både barn og foreldre, avslutter kommunalsjefen.

- Sammen skal vi skape en trygg og god skolehverdag

Hvem har mest sommerfugler?

Foreldrene kjente nok sommerfuglene i magen kanskje like mye som skolestarterne. Foreldrene har sin historie, fra de selv begynte på skolen, eller kanskje de allerede har fulgt ett eller flere barn til sin første skoledag? Men årets variant er annerledes på mange måter.

– Vi har gode rutiner og tilpasser oss hele tiden til gjeldende smittevernreglene, sier rektor Gro Tveten ved Brandengen skole.

For skolestarterne blir dette den nye normalen. Ingen av dem har vært med på 1. skoledag før, så dagens skolestart er normal for dem. Det er kanskje foreldrene og lærere som kjenner mest på det som er annerledes.

Tveten forteller hva som skal skje inne i klasserommene denne ettermiddagen:
Først blir det en runde med antibac mens sangen «Første dag i første klasse» strømmer ut av høyttalerne. Elevene finner plassene sine og kontaktlæreren forteller litt om seg selv. Navnelek er det neste på programmet. Da gjøres fine øvelser slik at navnene fortest mulig drilles inn.

Deretter skal det tegnes. Oppgaven for Trym og hans klassekamerater får er å tegne et sommerminne eller favorittisen sin. Når første skoletime er over avsluttes den med antibac, før elevene går i en lag rekke – som en slange, ut til foreldrene sine.

En annerledes skolestart

Rektor får ikke overlevere en rose til hver elev, og ikke kan det serveres kaker og kaffe heller, men det som skjer er gjennomtenkt og planlagt slik at det blir en høytidelig og minnerik opplevelse.

Den første skoledagen er over på ca én time. Hverdagen starter for fullt tirsdag kl. 8.30. Da kan foresatte følge barnet sitt til porten.

Hvilket minne som sitter best fra den 1. skoledagen for Trym er ikke godt å si, men kanskje vi kan spørre han igjen om noen år?

Siri Walde Moy og Trym
BILDE: Nå er det like før Trym skal inn på skolen. Da er det trygt å stå litt med mamma Siri Walde.