Drammen kommune vil i løpet av påsken ha frivillige eller nærmiljøverter i alle kommunedeler. De skal gi råd og rettlede folk, slik at helsemyndighetenes retningslinjer for å hindre smitte av koronaviruset følges. På Fjell har nærmiljøvertene vært i full sving i mange dager.

Drammen kommune har knyttet til seg personer som går rundt i kommunedelene for å informere om retningslinjene. Vi skal ikke være mer enn fem i gruppen og vi må holde en avstand på to meter. Observatørene blir å finne i hele kommunen og de har hver sine områder de besøker. Personene er rekruttert fra de som har meldt seg som frivillige, i tillegg er nærmiljøvertene på Fjell med.

–         Fjell var først ute. I Mjøndalen, Svelvik og Gulskogen er vi nå i gang, og i løpet av påsken vil alle kommunedeler ha frivillige eller nærmiljøverter, sier virksomhetsleder Kari Dehli Halvorsen, som til daglig er å treffe ved knutepunkt Strømsø.

Plakater og brosjyrer

Gerokhan Rigi (28) er nærmiljøvert og kjenner Fjell som sin egen bukselomme. Han er på hils med alle og ungdommene ser på han som en venn. I disse dager passer han på at folk holder avstand til hverandre.

Gerokhan Rigi
BILDE: Gerokhan Rigi er nærmiljøvert på Fjell.

Vi er inne i en spesiell tid. Byen er full av folk fordi alle er hjemme i påsken. Naturlig nok trekker familier og ungdommer ut.

På Fjell er det fem verter og Gerokhan Rigi har sammen med sine kollegaer hengt opp plakater på mange språk. Der står det hvordan vi skal forholde oss i disse koronatider. Vertene har også brosjyrer de deler ut, om det er noen som har spørsmål eller som ikke overholder retningslinjene.

Veldig mange av dem som Rigi og kollegaene snakker med har fått med seg at de ikke skal være mer enn fem i en gruppe og at de skal holde avstand. Noen har mangelfulle norskkunnskaper, og andre ganger kan leken bli så gøy at retningslinjene kommer litt i bakleksa.

–         Om vi oppdager grupper som er for store, så tar vi en prat med dem og de deler seg. Det er ikke noe problem, da de hører på oss, sier Gerokhan Rigi.

I dag er han sammen med Maryam Parviz (21) på sin runde. Vertene er språkkyndige og de utfyller hverandre. De er brobyggere og er stolte av Fjell og jobben de gjør.

–         Jeg snakker afghansk og persisk i tillegg til norsk og engelsk, sier Maryam Parviz, og legger til at vertene kommer fra forskjellige kulturer og kan ulike språk.

Det betyr at nærmiljøverten kan kommunisere med innbyggerne på et språk de forstår. Gerokhan Rigi kan persisk, baluchisk, urdu, norsk og engelsk. Andre verter snakker somalisk eller et annet språk.

–         Det som er så fint, er at nå ser vi foreldre som er ute og leker med barna sine. Det var ikke så ofte vi så før. En positiv effekt av koronaepidemien, mener Rigi.

Tidlig ettermiddag er det ikke så mange i området rundt Fjell skole og fotballbanen, selv om været er fint. Vi observerer en liten gruppe på fire som ser ut som en familie. De spiller fotball. Det er to gutter som sitter sammen i en trapp og to som løper på gressmatta. Ellers er det bygningsarbeidere som jobber på skolen og en gravemaskin fyller jord i noen blomsterbed. Nærmiljøvertene tar seg en runde senere på dagen og også på kveldstid. Da kan det være andre innbyggere som vil trekke frisk luft.

Maryam Parviz og Gerokhan Rigi
BILDE: Maryam Parviz og Gerokhan Rigi har hengt opp plakater.