Barneskolelærer fyller ledig tid med å være frivillighetskontakt

Vanligvis er det 540 elever og 45 lærere i klasserom, på lærerværelset eller ute i skolegården på Solberg skole. Nå er hverdagen en annen for alle. Fritz Reitan jobber nå som frivilligkontakt, i tillegg til jobben som lærer.

Koronadugnad lærer Fritz Reitan
BILDE: Fritz Reitan, lærer ved Solberg skole, jobber nå også som kontaktperson for personer som har meldt seg som frivillige for å hjelpe til i forbindelse med koronaepidemien. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Skoleundervisning via nettet

I disse koronatider er det veldig stille på Solberg skole. Denne solfylte marsdagen er det 11 barn fordelt på to klasser til stede. Elevene er på skolen fordi foreldrene må være på jobb.

– I går var vi fem lærere som vekslet på undervisningen. Rektor er til stede hver dag. Det er også sekretær, helsesekretær og undervisningsinspektør, forteller Fritz Reitan, og viser vei inn på lærernes arbeidsrom: her er arbeidsplassen med telefon og PC.

– Vi har digitale møter hver dag klokka 14.00, hvor det deles informasjon om skolens “tilstand”. Hver dag kontakter lærerne alle elevene enten per telefon, e-post, video eller chat. Vi prøver å ha en skoledag som er mest mulig lik den vi hadde før stengingen av skolen, sier Reitan.

Koronadugnad lærer Fritz Reitan ringer
BILDE: Fritz Reitan syns det er svært givende å samarbeide med mange positive mennesker, som ønsker å yte en frivillig innsats i disse koronatider.

Kontaktperson for frivillige

– Jeg ble spurt om å være kontaktperson for frivillige som ønsker å arbeide med koronadugnaden, og dagen etter var jeg i gang. Spekteret er stort: det har meldt seg alt fra helsefagarbeidere, folk som vil gi leksehjelp eller handle mat. Allerede før klokka 11 i dag hadde 12 nye frivillige meldt seg til tjeneste, sier Fritz Reitan.

Reitans oppgave er å kartlegge hva de frivillige kan, hva de vil gjøre, når de kan arbeide, om de har bil og så videre. Hans kontaktområde er Solberg og Åssiden.

– Folk er kjempepositive. Når kan jeg begynne? spør de ofte, forteller Fritz Reitan og smiler ved tanken på alle de hyggelige telefonsamtalene han har hatt.

Reitan forteller at de tenker på sikkerhet i arbeidet. Alle skal ha et personlig møte med Reitan og hans kontaktkolleger. Det er viktig å finne rett person til rett jobb. Det skal skrives taushetserklæring og de får utlevert identifikasjonskort.

– Det er givende å prate med så mange positive mennesker, og mange er lokale personer som jeg kjenner fra før. De som kontakter oss skal bli fulgt opp ganske fort og få opplæring. Ja, jeg kan underskrive på at ønsket om å hjelpe til er større enn frykten for selv å bli smittet, sier lærer Fritz Reitan, og løfter av telefonrøret. Det er en ny frivillig som skal kontaktes.