Frivillighetsprisen 2020 til Runar og Anne Jakobsen

Ekteparet Jakobsen har jobbet med frivillighet i over 60 år, og lørdag ble de tildelt frivillighetsprisen for 2020. De har viet hele sitt voksne liv til speideren og de tar seg alltid tid til de svakeste i samfunnet. Ingen tvil om de er populære og verdige mottakere av prisen.

Spenningen var til å ta og føle på da ordfører Monica Myrvold Berg ringte på hos vinnerne av Frivillighetsprisen 2020. Hun står klar med diplomet og blomster, da et forsiktig og spørrende ektepar Jakobsen titter ut.

To voksne personer mottar kake.
BILDE: Anne og Runar Jakobsen blir hedret for mer enn 60 år med frivillighet.

– Gratulerer med frivillighetsprisen for 2020 og takk for jobben dere har gjort, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

– Årets frivillighetspris gjelder for hele Drammen. Dere er valgt ut blant 100.000 innbyggere, sier leder av juryen for frivillighetsprisen, Mads Hilden (Ap).

Et overrasket ektepar summer seg fort og forteller villig om speideren. De fant fort ut at de måtte sette på seg speiderskjorta før nye bilder kunne tas.

– Vi har fått så mye igjen for å være med i speideren, sier Runar Jakobsen.

Ganske raskt gikk praten over til å dreie seg om planene framover.

– Jeg satser på å ha med meg 1 100 unger på skauen til sommeren. Slik vi har gjort de tre siste årene. 17 fellesturer ble det i sommer, ute i skog og mark. Med god avstand og overnatting i hengekøyer så går det fint, sier Runar.

Utad er det kanskje Runar som er den mest synlige av ekteparet. Det er han som har kontakter i øst og vest og som fikser og ordner. Men bak ham står en stødig kvinne.

– Anne har vært med hele tiden, forteller ektemannen.
– Jeg liker ikke å stå først, sier Anne beskjedent.
– Jeg har hatt de minste ungene i alle år, fortsetter hun og forteller at hun begynte i 1977, for da var sønnen deres blitt litt større.

Fire personer en med diplom. De står i en gårdsplass med en grønn hekk bak.
BILDE: Leder av juryen for frivillighetsprisen, Mads Hilden (Ap) ekteparet Runar og Anne Jakobsen og ordfører Monica Myrvold Berg.

Humoren sitter løst og det er mye glede og gode vennskap som speideren har gitt ekteparet. De forteller om venner fra Bornholm som de har kjent siden 1960 og som de fortsatt holder kontakt med. På grunn av koronaen ble det ikke noe vennevisitt i høst.

Det var Runar som startet i speideren.

– Anne fikk alternativet, enten være med i speideren med meg, eller så måtte hun finne en annen, ler Runar skøyeraktig.

– Speiding og egenorganisert turglede til drammensere i årtider. Fasilitatorer av speidergruppas hyppig pengeinnsamlinger til trengende i og utenfor Norge, sies det i en av nominasjonene som er sendt inn av folk som vil hedre Runar og Anne Jakobsen.

De har bygget opp speidergruppen på Åssiden til å bli en av Sør-Norges aller største – i en periode der speiding har opplevd medlemsfrafall ellers i landet. De har åpnet speiderhytta «Speiderly» og lekefasilitetene ved hytta for alle, også folk som ikke har tilknytning til speiding.

Engasjementet og det sosiale arbeidet til ekteparet Jakobsen går imidlertid langt, langt utenfor speidergruppen. Runar Jakobsen er 74 år og har større arbeidskapasitet enn en sprek ungdom. Det er helt vanlig med arbeidsdager som starter ved titiden og avsluttes med et møte klokken 22. Det er speiding fire dager i uka i tillegg til arrangement i helgene.

Det ryktes også at Runar skriver bok om Åssiden KFUK-KFUM som skal være ferdig til foreningens 60-årsjubileum til sommeren.

Runar er alltid på farten med passasjerer, utstyr eller mat til arrangementer eller til trengende. Han er navet i det som skjer. Telefonen hans ringer konstant. Enten er det noe han blir spurt om å fikse, eller så er det kanskje en person som har det litt vanskelig og som trenger en stødig kar å snakke med.

Det sies at ekteparet aldri sier nei til en oppgave som kommer eldre, funksjonshemmede, barn og unge, fattige, eller barn fra vanskelige sosiale kår, til gode. Med bussen sin bringer Runar barn rundt for at de skal komme seg på fritidsaktiviteten sin. Dette har koronaen satt en midlertidig stopper for, men de som kjenner ham sier at den vil han garantert starte opp igjen når samfunnet tillater det.

Lært barn og unge om friluftsglede

Anne og Runar Jakobsen har i alle år jobbet for de svakeste i samfunnet. De har også lært veldig mange barn og unge å bli glade i naturen.

Barn må lære å tenne bål og håndtere en kniv. Minkepinne er det første de lærer. Minkepinnen gjør seg jo nesten selv, det er bare å spikke og spikke så blir pinnen mindre og mindre.

Men speiding handler om mye mer. Å inkludere alle er gjennomgangstonen i ekteparets innsats. Ett eksempel er at Runar har vervet tre muslimske kvinner som speiderledere, og som kjent er speideren en kristen organisasjon. 

Prisen er på 40.000 kroner

Prispengene på kr 40.000 går ikke til ekteparet Jakobsen personlig. Statuttene sier at de må gis videre til en organisasjon. Det er ingen hemmelighet at det er Åssiden KFUK og KFUM som vil nyte godt av prispengene. Kanskje vil ekteparet øremerke dem til et spesielt formål? Men det er litt tidlig å si noe om. Ikke har de bare jobbet for speiderne i over 60 år, men nå kan de også gi en pengegave til organisasjonen i sitt hjerte.

Skal representere Drammen

Runar og Anne Jakobsen skal være Drammen kommunes kandidat til den store nasjonale frivillighetsprisen som deles ut i 2021. Det blir spennende å følge dem dit.

Frivillighetsprisen 2020 skulle vært delt ut under et større arrangement i Mjøndalen. Dette arrangementet ble utsatt.

– Vi må komme tilbake til dette arrangementet når smittevernsituasjonen endres, avslutter juryformannen.

Folk med flagg og diplom
BILDE: I tillegg til ordfører og juryformann møtte ledere for frivilligsentralene i kommunen opp. Med kake og flagg var de med på å hedre vinnerne av Frivillighetsprisen 2020. Bak fra venstre Marit Leknes fra Mjøndalen frivillighetssentral, Irene Sand Sørsdahl fra Drammen frivilligsentral, Heidi S. Hansen fra Svelvik frivilligsentral og Trine Fagerhus Brodahl fra Drammen og Fjell frivilligsentral. 
Tre personer står inne i en stue, en med yttertøyet på.
BILDE: Audun Støren (til høyre) fra Friluftsforum Drammen stakk innom ekteparet for å gratulere.