Tobias Hustuft og Peter Hogseth fikk tildelt hederspris fra Carnegies heltefond under tirsdagens kommunestyremøte.

Det var ordfører Monica Myrvold Berg som delte ut prisen for redningsdåden de to har utført. Belønningen er medaljer i sølv, sølvsjetonger og diplomer.

Ordfører Monica Myrvold Berg deler ut hederspris for redningsdåd.
BILDE: Til lyden av stående applaus fikk Peter Hogseth (til høyre) og Tobias Hustuft medalje, diplom en blomster for sin redningsdåd.

Dette sa ordføreren i sin tale til heltene ved prisutdelingen:

Heltedåden fant sted da Tobias Hustuft og Petter Hogseth kom kjørende i hver sin bil på strekningen Eidsfoss-Vestfossen. De ble vitne til en ulykke der en bil hadde kjørt i en fjellvegg.

På ulykkesstedet så de at det satt en eldre mann fastspent i bilen. Han greide ikke å komme seg ut av bilvraket.

Raskt fikk de dratt bilføreren, en eldre mann, ut av bilen. De så flammer slå opp fra panseret. Kort tid etter var bilen i full fyr, i en eksplosjonsartet brann som også førte til skogbrann i området.

Etter alt å dømme reddet den eldre mannen livet ved at Tobias og Petter så raskt fikk mannen ut av bilen. Redningsdåden ble også utført med fare for egen helse eller liv. Bilen kunne når som helst eksplodere.

Det er sjelden at medaljer utdeles fra Carnegies heltefond.

Jeg er imponert over den handlekraft dere viste, og at dere greide å handle så raskt i en kritisk situasjon. Dere gjorde alt riktig, uten å ha tid til å tenke dere om. Det gjør prestasjonen og heltedåden enda større!

På den måten reddet dere høyst sannsynlig liv.

Det er derfor en ære for meg å tildele dere begge denne hederen som gis til dem som med fare for eget liv redder andre gjennom særlig fortjenstfulle redningsdåder.

Dere er de første som blir tildelt denne hederen i den nye kommunen. Jeg ønsker at heltedåder som dette fortjener å bli tildelt i kommunestyresalen, med kommunestyrets tilstedeværelse.

På vegne av statsforvalteren og hele kommunestyret gratulerer jeg dere begge med denne høyst fortjente anerkjennelsen.

Gratulerer!