I tidsrommet 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Det betyr at det er forbudt med bruk av åpen ild. Det innbefatter engangsgrill, bål, og bålpanner i eller i nærheten av skog og utmark. Merk at strand regnes som utmark.

I disse dager det veldig tørt, så dropp alt av ild i skog og utmark. Akkurat nå er Drammen det stedet i landet med høyest skogbrannfare i følge skogbrannindeksen.

Hvis det blir brann fordi du har oppført deg uaktsomt kan du bli holdt ansvarlig, uansett når på året det skjer. Det er den som tenner fyrstikken som er ansvarlig.

– Engangsgriller er uegnet for bruk i skog og mark, ikke minst i perioder med stor skogbrannfare. I tillegg kan engangsgriller utgjøre et miljøproblem ved at de blir stående igjen ute i naturen, sier leder for tilsynsseksjonen, Cecilie Aali Hornstuen ved Drammensregionens Brannvesen IKS.

Engangsgrill
BILDE: Ikke bruk engangsgrill, ta med niste som ikke skal varmes opp.

Problemene med engangsgriller er at de kan antenne bakken under, og dette kan ulme og starte brann etter at du har forlatt området. Grillen kan også fortsatt brenne etter at du tror den er slukket, noe som blant annet kan føre til brann hvis du kaster den i en søppelkasse.

– Skal du ut i skog og utmark nå, ta med niste, pølser på termos eller annet som ikke må varmes opp. Det finnes mye god niste som ikke må grilles, avslutter Cecilie Aali Hornstuen.

Ikke forbudt å selge

Det er ikke forbudt å selge engangsgrill, men det er restriksjoner for hvor du kan bruke den. I perioder med tørt vær skal det lite til før bruken av engangsgrill utvikler seg til en stor skogbrann.

Er du usikker på om du kan bruke engangsgrill, og når? I dette flytskjemaet finner du svar på ulike problemstillinger. Begynn på toppen og sjekk hva som er lov.

Ved brann, ring nødnummeret 110!