Ved to anledninger har personer med uærlige hensikter utgitt seg for å komme fra hjemmetjenesten i Drammen kommune. Ledelsen i omsorgstjenesten i kommunen ber personer som mottar tjenester om ikke å slippe inn folk uten uniform og identifikasjon.

Maren Elisabeth Høibakk og Sudhir Sharma
BILDE: Ansatte i hjemmesykepleien har alltid uniform og id-kort. Her er sykepleier Maren Elisabeth Høibakk på vei ut til en tjenestemottakere. Sudhir Sharma til høyre er, virksomhetsleder for omsorgstjenester i Mjøndalen og Krokstadelva.

Ved to anledninger har det skjedd at uvedkommende forsøker å komme seg inn til folk ved at de sier at de kommer fra hjemmesykepleien. Dette har skjedd ved kommunedel Tangen og ett tilfelle i Mjøndalen. Uredelige personer bruker påskuddet om at de skal skifte batterier på brannvarsleren. Dette er for øvrig en tjenester som hjemmesykepleien noen ganger yter til noen av brukerne.

Ledelsen i omsorgstjenesten er bekymret, og håper de ikke får melding om flere uredelige personer som prøver å ta seg inn til folk som de vanligvis besøker.

– Hvis du er usikker, så ikke slipp inn folk, uansett hva de sier. Ring hjemmetjenesten du bruker, så sjekker de saken, sier Sudhir Sharma, virksomhetsleder for omsorgstjenester i Mjøndalen og Krokstadelva.

Det er ikke nødvendig for brukere av tjenester fra Drammen hjemmesykepleie å åpne når fremmede ringer på.

– Det er viktig å vite at hjemmetjenesten har nøkkel til de aller fleste leiligheter og de låser seg inn selv, sier Kari Johanne Tønnesen, virksomhetsleder i omsorgstjenester Tangen, Marienlyst og Grønland.

Hendelsene har skapt utrygghet både for brukere og ansatte.

– Jan Henrik Håkestad, politioverbetjent ved sør-øst politidistrikt, sier at en generell skepsis til uvedkomne som ringer på døren kan være klokt. Ikke alle har ærlige hensikter og forsøker å innynde seg hos eldre – som i mange tilfeller kan være sårbare for slikt.

– Er det ikke et forventet besøk, eller man ikke kjenner vedkomne som ringer på, så skal man være litt skeptisk. Da er det viktig å spørre etter id-kort, sier Håkestad.

Slik ser du forskjell

Det som er forskjellen mellom ansatte ved hjemmetjenestene og de med uærlige hensikter er:

• De fra hjemmetjenesten har nøkkel til de aller fleste leiligheter de besøker, og de låser seg inn selv. De ansatte har uniform og identifikasjonsbevis med bilde og kommunevåpen. Selv om brukerne kan få besøk av flere forskjellige personer, så er det som regel folk de har sett før.
  • De som prøver å lure seg inn til folk, har naturligvis ikke nøkkel eller gyldig ID-kort fra kommunen.