Ett av høydepunktene gjennom skoleåret for elever på 9. trinn er finalen i idékonkurransen Innovation Cup som arrangeres av Ungt Entreprenørskap. Drammensskolene gjorde det bra i finalen 19. februar.

Green Closet fra Svensedammen skole
BILDE: Beste bærekraftige elevbedrift ble vunnet av elevbedriften Green Closet EB fra Svensedammen skole. Foto: Privat

Beste bærekraftige elevbedrift ble vunnet av Green Closet EB fra Svensedammen skole med elevene Anna, Lukas, Mikael og Odin. Ocean Waves EB fra Killingrud ungdomsskole med elevene Lea Sofie, Frida og Pernille tok annenplass i Beste innovative idé.

Ocean Waves fra Killingrud ungdomsskole
BILDE: Ocean Waves EB fra Killingrud ungdomsskole tok annen plass i Beste innovative idé. Foto: Privat

Green Closet har utviklet en app som inneholder en samling av bærekraftige klær fra flere nettbutikker. Ocean Waves har utviklet såpeperler: konsentrert såpe i kuleform, hvor du selv tilsetter vann for å få flytende såpe.

7_GreenCloset_EB_Brosjyre.pdf

2_Oceanwaves_brosjyre.pdf

Skape verdi for andre

Gjennom idékonkurransen Innovation Cup får elevene trent på problemløsing og innovasjon, samt samarbeid og å skape verdi for andre med bærekraftig fokus. Dette er viktige kompetanseområder beskrevet i Fagfornyelsen. Drammen kommune har partnerskapsavtale med Ungt Entreprenørskap, signert av ordfører Monica Myrvold Berg. Avtalen gir et tett samarbeid og drammensskolene kan delta i alle Ungt Entreprenørskaps programmer kostnadsfritt.

Skrek av glede

– Ved å delta i Innovation Cup har vi sett hvor stort klimaproblemet er. Det er ungdommen, den neste generasjonen, som må gjøre noe med dette, blant annet å informere og dele kunnskap med andre ungdommer. Vi i Green Closet fokuserer på klimautslipp i forbindelse med klesproduksjon, sier Anna, Lukas, Mikael og Odin, som selv er bevisste når de handler.

De kjøper gjerne gjenbruk, og ser på hvilke muligheter det er for å handle alternativt. Green Closet-deltakerne synes de er blitt enda flinkere ved å delta i prosjektet, som har vært veldig lærerikt og noe de kan anbefale til dagens elever på 8. trinn.

– Vi har lært å være mer ansvarlige når det gjelder bærekraftig utvikling. At vi ikke skal ødelegge naturen, som gjør det vanskelig for den neste generasjonen. Alle er vi med på å ødelegge naturen, og alle kan vi bli litt bedre og mer miljøbevisste, blant annet kaste mindre plast og mindre mat, sier Ocean Waves-deltakerne Lea Sofie, Frida og Pernille, som skrek av glede da de fikk vite at de hadde vunnet 2. prisen i Beste innovative idé.

Deltakelsen i Innovation Cup har gitt dem en fin øvelse for det videre livet. De har fått litt innblikk i hvordan det kan være i yrkeslivet, jobbe selvstendig og samarbeide, ta ansvar og lære nye ting.

Åtte elevbedrifter fra Drammen i finalen

Over 1500 elever har deltatt i de innledende skolerundene i Innovation Cup, som foregikk i september og oktober. Elevene har jobbet kreativt for å komme opp med innovative produkter, som løser en utfordring eller dekker et behov i samfunnet. Elevene ble også kjent med FNs bærekraftsmål og ble oppfordret til å finne løsninger, som kan bidra til å oppfylle disse.

De beste elevbedriftene fra skolene har konkurrert i mellomrunder, som ble arrangert digitalt i november. De 20 beste elevbedriftene gikk videre til finalen, som gikk av stabelen fredag 19. februar. For å forberede seg til finalen har de blant annet jobbet sammen med designstudenter fra Universitetet i Sørøst-Norge, og fått laget logo, brosjyrer og t-skjorter.

Før finalen måtte elevene sende inn en digital pitch/presentasjon, forretningsplan og reklamebrosjyre – som ble vurdert av en jury sammensatt av lokalt arbeids- og næringsliv. Elevbedriftene måtte også gjennom finaleintervju med juryen, der de måtte svare på spørsmål om sin idé, hvordan de har jobbet med å utvikle denne og om de har samarbeidet med noen utenfor skolen. I finalen ble det kåret vinnere i tre ulike kategorier, i tillegg ble det delt ut designpris til ei studentgruppe.

I finalen sto det igjen 20 elevbedrifter, åtte av disse er fra Drammen:

• Foodo EB – Killingrud ungdomsskole
  • Ocean Waves EB – Killingrud ungdomsskole
  • Matsmart EB – Galterud skole
  • Rent intim EB – Galterud skole
  • The world saver EB – Eknes ungdomsskole
  • PlasticFantastic EB (Renoprint) – Eknes ungdomsskole
  • Green Closet EB – Svensedammen skole
  • Plukk plast EB – Svensedammen skole

Vinnerne ble presentert i en direkte digitalsending fredag 19. februar klokka 12.00. Det ble kåret vinnere i kategoriene:

• Beste innovative idé: 1., 2. og 3. plass
  • Mest bærekraftige elevbedrift
  • Beste presentasjon/pitch
  • Designprisen – til VisKom-student

Hva er Innovation Cup?

• Idékonkurranse for skoleelever på 9. trinn i Buskerud, som arrangeres av Ungt Entreprenørskap Viken for 17. år på rad
  • Over 1500 elever har deltatt i innledende skolerunder og dannet elevbedrift rundt sin idé
  • De beste elevbedriftene fra hver skole har konkurrert i digitale mellomrunder, 20 elevbedrifter er i finalen
  • Finalistene har fått delta på Design Workshop med studenter på Visuell kommunikasjon ved USN, som har designet visuell profil og reklamemateriell for elevbedriftene
  • Årets finale var digital. Dommere fra lokalt næringsliv kåret vinnerne basert på innsendte bidrag og finaleintervju
  • Elevbedriftenes brosjyrer ble publisert 17. februar

Les mer på Ungt Entreprenørselskaps nettsider.