Det er ikke ett fett om du kaster ribbefettet i do eller putter det i matavfallet. For i julen skaper fett i avløpet store driftsproblemer og økte utgifter for kommunene tilknyttet Godt Vann Drammensregionen.

De lokale avløpsanleggene opplever store utfordringer med fett i avløpsvannet gjennom hele året. Det topper seg i forbindelse med jule- og nyttårsfeiringen da det er høysesong for ribbe og pinnekjøtt med mye fete matrester som ikke kan spises.

– Dette fettet havner dessverre altfor ofte i do eller vasken i stedet for i matavfallet der det skulle ha vært, opplyser prosjektkoordinator Ragnhild Leirset i Godt Vann Drammensregionen (GVD).

GVD er et samarbeidsprogram mellom Glitrevannverket IKS og vann- og avløpsavdelingene kommunene Modum, Øvre Eiker, Drammen, Lier, Holmestrand og Asker.

Slik håndterer du julefett

Fettproblem for kommunen

Det er de ansatte i disse kommunene som nå virkelig får føle fett-problemene nærmest bokstavelig talt på kroppen og må ned i avløpene for å fjerne alt fettet andre har dumpet feil.

– Vi har spurt de som jobber med avløp i kommunene om hva de mener utgjør det største problemet for avløpssystemet. Hele 24 prosent mener det er fett. Dette er hverdagshelter som hver dag jobber med avløpet ditt, for samfunnet og naturen sin skyld. Du kan veldig enkelt hjelpe dem til en enklere hverdag ved å kaste det stivnede ribbefettet i matavfallsbøtta slik at de i stedet kan bruke tid og ressurser på å gjøre avløpssystemet vårt enda bedre, sier Leirset.

Fjern fettet først

Fett fra matlaging blir skrapet ut av ei form ved hjelp av ei sleiv
BILDE: Fjern fettet fra former og gryter før du vasker dem. (Foto: Godt Vann Drammensregionen)