Rett oppi bakken fra parkeringen ved Landfalltjern sitter en gjeng rundt et knitrende bål. Det er tid for å felle årets juletre.

Tradisjon tro sender Drammen også i år et juletre til vennskapsbyen Kiel. Dette er 56. gang trelastbyen Drammen sender et tre til den tyske byen.

– Dette er en flott tradisjon, og det er hyggelig å kunne delta, sier ordfører Monica Myrvold Berg, mens hun koser seg med en kaffekopp ved bålet.

Skogskarer rundt et bål
BILDE: Når snøen kommer, tilrettelegges det for skileik her, men nå er det en midlertidig bålplass.

- I over 50 år har Drammen sendt juletrær til Kiel. Juletre er opprinnelig en tysk skikk, og tyskerne har et spesielt forhold til juletrær. I tillegg til at juletrær er vakkert, så har den årlige forsendelesen av juletrær noe symbolsk ved seg. Det tar hundre år å se et tre vokse, men bare noen minutter å skjære det ned. Et juletre symboliserer derfor varige forbindelse og tradisjoner. I dette tilfellet handler det om våre nære forbindelser til Tyskland, innenfor både handel, politikk, forsvar og kultur, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Ordfører i Drammen kommune, Monica Myrvold Berg foran et juletre
BILDE: Ordfører, Monica Myrvold Berg, deltar på årets hogst av juletreet og det er andre året hun får med seg dette.

Tradisjon har det også blitt med bål, kaffe og litt godt bakverk, før man setter i gang med jobben.

Menn i arbeidsklær serveres boller i skogen ved bål
BILDE: Koronavennlig servering av kaffe og skoleboller står Torbjørn Bogen, fagleder i Anlegg, idrett og natur for, der han har utstyrt seg med både hansker og klype.

Jakten på et juletre

Jakten på det helt riktige juletreet kan begynne mange år før det felles, og skogskarene ser seg ut mulige alternativer.

Noen kriterier kjennetegner et godt juletrealternativ. Det bør ikke være for mye skog rundt. Treet bør stå fritt og ha fått godt lys, slik at greinene på alle sider er fine og jevne. Treet må også være grønt og fint. I tillegg bør det stå nært skogsvei, så det ikke blir for langt å frakte, med mulig skade på treet.

Mattilsynet må godkjenne trær som skal ut av landet og treet må være fritt for soppsykdommer og skadedyr.

Kontrollert felling

– Det er egentlig heldig at det ikke er kommet snø enda, sier Torbjørn Bogen. Det gjør jobben enklere for hogstmennene, siden treet ikke blir så tungt.

Det er en dreven gjeng som har ansvar for å få ned treet. Ingen kvister eller greiner skal brekke på ferden. Noen forberedelser er allerede gjort med fjerning av greiner nederst på stammen.

Stropper festes et stykke oppe på treet og videre fast i kranen, slik at treet kan felles kontrollert og sakte ned på bakken. Ved bruk av  motorsag og kiler felles treet forsiktig og i riktig retning. 

Juletre festes med stropper
BILDE: Stroppene sjekkes og justeres.

Torbjørn Bogen har, som han sier selv, vært med i alle år og manøvrerer maskinen med presisjon. Det er viktig at stroppene er festet riktig når treet skal løftes opp for videre transport, slik at ikke treet får for mye bevegelse og alle greinene beholdes hele.

Juletre i kran
BILDE: Med varsomhet løftes treet opp.

Fra parkeringen løftes treet videre over på lastebukk og henger, for videre transport med båt til Kiel. Går alt etter planen, skal treet ankomme Kiel fredag, og nærmere jul pryde et julepyntet torg, til glede for store og små i vennskapsbyen.