Dette er alle og enhver sitt ansvar. Det oppleves som mengden av avfall er sterkt økende, noe som kan ha sammenheng med smittesituasjonen og økende uteaktivitet.

Munnbind kastet i naturen
BILDE: Brukte munnbind finnes i hopetall både ved søppelkasser utenfor butikkene, ved bussholdeplasser og ute i naturen. De skal naturligvis kastes i søppelbøttene eller tas med hjem for å kaste dem der. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Våren er vakker, men mye som gjemmer seg under snøen når den smelter og blir borte, er dessverre lite vakkert. Ved veikanter og i skråninger dukker det opp søppel av ymse slag, alt fra munnbind til tomflasker og sjokoladepapir. Dette flyter omkring, blir gjerne virvlet opp av vinden, blir såkalt flyesøppel og finner seg nye «gjemmesteder». Overfylte søppelkasser tiltrekker seg gjerne også fugler, som drar søpla utover og griser til omgivelsene.

Søppel i skråningen
BILDE: Papir, plast og annet skrot er kastet i skråninger. Et sikkert vårtegn som naturligvis skaper irritasjon hos mange. Naturen er hjemmet for blomster, trær og andre vekster. Søppel hører ikke hjemme her.

Naturen ingen søppelkasse

– Hvert år har det vært vanlig at kommunens entreprenør Aktiv Veidrift arrangerer «Rusken-aksjonen» de to siste helgene i april, der ungdom fra idrettslag gis opplæring og deltar i søppelplukking langs kommunale veier. Grunnet koronarestriksjoner blir søppelplukking i 2021 utført av entreprenørens egne ansatte, forteller overingeniør Bjørn Helge Larsen i Samferdsel, vei og parkforvaltningen.

Geir Ove Næss i Drift, vei og park forteller at kommunen plukker søppel i forbindelse med vårens feiing av gater. I tillegg tar de tak i konkrete oppfordringer fra kommunens innbyggere som kommer inn på app-en Meld inn feil.

– Når vi får meldinger om å tømme søppelkasser eller plukke søppel, som enten kommer direkte til oss fra innbyggerne eller som en oppgave fra andre, gjør vi jobben så raskt vi kan. Vi har også kontinuerlige frekvenser på tømming av søppelkasser i parker, torg og på badeplasser. Om sommeren tømmes disse to ganger i uka, mens resten av året én gang i uka, sier Geir Ove Næss, som oppfordrer folk til å kaste søpla i nærmest søppelkasse eller ta det med hjem.

Søppelkasser ved Pålsøya
BILDE: Det er ofte ikke langt mellom søppelkassene. Så bruk dem, eller ta med søpla hjem.

Rent og rydding uteområde

Alt kommer for en dag, og naturen er ingen søppelkasse. Så kast ikke søppel i naturen, slik at alle kan glede seg over et rent og ryddige uteområder. Ekstra fint er det hvis de voksne går foran med et godt eksempel, slik at barna tidlig lærer seg hvor søpla skal kastes.

Det er daglig tømming av avfallsbeholdere og gaterenovasjon langs kommunale veier i hele Drammen kommune året rundt. Dette er en løpende oppgave, som aldri tar slutt. Så får vi håpe at 2021 blir det året, hvor vi sjelden eller aldri ser søppel flyte rundt i gater og grøfter.