Søndag skal Anab Ovidie Grand og Helle Stine Høvås lede den direktesendte 17.mai-sendingen for alle Drammens innbyggere. De lover seerne sang, is, korps, taler, kulturinnslag og glade barn fra hele kommunen vår.

Fra klokken 08.00 søndag morgen kan du følge den direktesendte 17. mai-sendingen her på Drammen kommunes sine hjemmesider, på drammen.no og på dt.no.

Se hele programmet over hva som skjer i kommunen 17. mai.

I løpet av formiddagen vil bli stemningsrapporter og innslag fra alle kommunedelene i Drammen kommune. Det vil bli kransnedleggelser, flaggheising, korpsinnslag, taler og stemningsfulle 17. mai-innslag fra alle barneskolene i Drammen kommune.

Alle barneskolene er med

Fra alle de 23 kommunale og de tre private skolene i Drammen får vi møte elever som leker 17. mai-leker, grupper som synger skolesanger og 17. mai- sanger, noen som går i små 17. mai-tog og grupper som lager 17.mai-pynt til nasjonaldagen. Det garanteres store smil og barn som gleder seg over Norges nasjonaldag – selv om det blir en annerledes dag i år.

I tillegg til innslag fra kommunen, vil det også være gjester i studioet. Ordfører Monica Myrvold Berg kommer, Mads Hilden, som leder 17.mai-komiteen, kommer og prosten i Bragernes kirke kommer.  I tillegg vil det bli gudstjeneste fra Bragernes kirke og en kulturell festforestilling arrangert av Musikkens venner. De vil servere både klassisk-, pop- og jazzmusikk, i tillegg til ulike danseinnslag.

17. mai i koronaens tid

Portrett Mads Hilden
BILDE: Mads Hilden, leder av 17. mai-komiteen kommer til direktesendingen.

Ferske programledere

De to kvinnene som skal lede hele direktesendingen heter Anab Ovidie Grand og Helle Stine Høvås. Ovidie er 26 år gammel og har vokst opp i Svelvik. I dag bor hun egentlig i Etiopia, hvor hun jobber på Norges ambassade på andre året, men på grunn av koronasituasjonen er hun hjemme i Drammen. Ovidie har en master i afrikastudier fra København, men har gjennom årene fått god erfaring som konferansier på store arrangementer.

Søndag gjør hun noe hun aldri har gjort før, hun leder sin første direktesending.

- Jeg var med på det første Ung Leder-kurs til Drammen kommune, forteller Anab Ovidie Grand. Og der ble hun lagt merke til. Det førte til mange ulike jobboppdrag.

Hun har blant annet ledet 8. mars-arrangement på Union scene og vært konferansier ved Globus internasjonale mat- og kulturfestival i Drammen.

Og nå som hun plutselig var tilbake i Drammen, var hun ikke vrang å be da hun ble forespurt om å være med å lede den digitale 17.mai-sendingen.

- Jeg gleder meg veldig. Men jeg er litt nervøs også, erkjenner Grand.

Anab på verandaen med flagg
BILDE: Anab Ovidie skal lede den direktesendte 17. mai-sendingen. Anab elsker 17. mai!

- 17. mai er yndlingsdagen min i året. Etter å ha bodd mange år ute, har jeg utviklet en enda større kjærlighet for Norge. Jeg gleder meg veldig til å feire dagen. Selv om dette ikke blir en vanlig dag, kanskje denne sendingen kan bidra til at mange der hjemme får en skikkelig fin dag.

Fredag og lørdag skal de to programlederne ta siste finpuss og gjennomgang av sendingen på hotellet langs elva.

Sommerfulger i magen

- Vi gleder oss veldig. Jeg skal innrømme at jeg har sommerfugler i magen. Dette er noe vi aldri har gjort før, men jeg føler at vi – og Drammen er i rute, sier Helle Stine Høvås, som til daglig jobber i Byen vår Drammen.

- Denne dagen skal bli bra. Den lokale stemningen blir så bra og jeg gleder meg til å gi seerne et glimt fra hele kommunen, sier hun.

Hun forteller at facebook-gruppa 17.-mai i Drammen vokser og vokser for hver dag, og hun oppfordrer folk til å melde seg inn og dele sine bilder, filmer og meldinger fra dagen.

- Om det er champagnefrokost eller turbunaden i marka. Vi er interessert i alt fra innbyggerne, sier Høvås.