Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget tilbragte tirsdagen i Drammen. - Jeg er så gammel at jeg husker hvordan Drammen var. Den er ikke til å kjenne igjen, sa leder av komiteen, Karin Andersen.

Kommunalkomiteen besøker jevnlig fylker og kommuner rundt om landet, for å se og lære. Tirsdag var turen kommet til Drammen.

Delegasjonen fra Kommunal- og forvaltningskomiteen ble ønsket velkommen av ordfører Monica Myrvold Berg i storstua på rådhuset i Drammen.

Monica Myrvold Berg på befaring utenfor teatret
BILDE: Ordfører Monica Myrvold Berg på byvandring med kommunalkomiteen.

- Vi er i Drammen nå fordi denne delen av Viken hadde vi ikke besøkt. Også er Drammen veldig spennende på byutvikling og på integrering, som denne komiteen også har ansvar for, sa Karin Andersen om besøket.

Stolte av byen sin

Rådmann Elisabeth Enger og ordfører Myrvold Berg var først ut i programmet. Kommunalreform; økonomi og muligheter sto på agendaen.  Øvre Eiker ved ordfører Knut Kvale pratet om innbyggerinvolvering og grendeutvalg, før kommunalsjef i Drammen, Bertil Horvli pratet om Drammens utvikling - en reise som ikke er over.

Bertil Horvli (t.h) og Karin Andersen går nedover på torget med rådhuset i bakgrunn
BILDE: Karin Andersen (t.v) og Bertil Horvli fører an delegasjonen på byvandring i Drammen.

- Jeg er så gammel at jeg husker hvordan Drammen var. Den er ikke til å kjenne igjen. Nå er det stas å komme hit, og folk er stolte av byen sin. Her er det skjedde veldig mye positivt, så det er interessant for komiteen å se.

- Dette er jo en av kommunene som er slått sammen. Det er også et ansvar for denne komiteen, og vi er interesert i å følge med på hvordan det går fremover og hvordan man organiserer seg. Nå har vi fått hørt hvordan de tenker, så får vi følge med hvordan det går, sa Andersen, før hele delagasjonen tok bena fatt for en byvandring med Bertil Horvli som guide.

Jon Helgheim og resten av kommunalkomiteen går over Ypsilon.
BILDE: Torhild Bransdal (f.v), Roger Ryberg, Jon Helgheim og Helge André Njåstad på vei over Ypsilon.

Levekår i Drammen

Komiteen gikk over torget, langs elva, forbi teatret, gjennom parken, over Ypsilon, området på Union, langs elva ned mot det nye Quality-hotellet, før de spiste lunsj og fortsatte dagen på Arena Fjell.

På Fjell fikk de høre om levekårsarbeidet i Drammen, NAV og internasjonale Drammen, frivillighet, Husbankens Osmund Kaldheim hadde et innlegg, før Karin Andersen oppsummerte dagen i Drammen.

Denne filmen ble både vist frem på erfaringskonferansen på Arena Fjell sist uke, og ble vist for kommunalkomiteen da Manuela Ramin-Osmundsen, direktør for arbeid og inkludering, pratet om Fjell 2020:

Evalueringsrapporten fra Fjell 2020 (pdf)

- Konklusjonen er hyggelig lesning