Miljøfyrtårnet Drammen har tradisjonelt gjort det sterkt i miljøsektoren i Kommunebarometeret.
– Det er flott å konstatere at gamle Drammen har gjort det så godt i miljøsektoren. Det er et godt utgangspunkt for den nye kommunen. Miljø er helt klart et satsingsområde for oss, og bra kan sikkert bli enda bedre, sier rådmann Elisabeth Enger i en reportasje om Drammen i Kommunal Rapport.
Før kommunesammenslåingene med Svelvik og Nedre Eiker sikret gamle Drammen kommune seg en topplassering i sektoren. Kommunen har lav mengde avfall per innbygger, og energiforbruket i kommunale bygg er blant de laveste i landet.
– Vi har tatt konkrete grep. Overskuddsvarme fra sommeren har vi lagret og benyttet i vinterhalvåret. Og vi har brukt varmen fra kjøleanlegget til isbanen på Marienlyst til å varme opp vannet i Drammensbadet og Drammenshallen. Dette gir synergier for energiforbruket, sier beredskapssjef i Drammen, Sten Petter Aamodt, som hadde ansvaret for miljøarbeidet i den gamle kommunen.
Drammen ligger godt an med hensyn til lav omdisponering av landbruksjord, som er ett av parameterne Kommunal Rapport har brukt. Kun 33 dekar er omdisponert fra 2016–2019, samlet for de tre kommunene, som inngår i nye Drammen, og kun ni dekar for tidligere Drammen kommune. Dette er gode tall, tatt i betraktning at Drammen ligger i et pressområde på Østlandet, og har betydelige landbruksarealer.
Kommunen har blant de 18 beste resultatene for utslipp av klimagasser. Dette mener beredskapssjefen har sammenheng med kommunens aktive satsing på kollektivtransport. Drammen er også blant de kommunene i landet som har lavest vannforbruk per innbygger.
Kommunen har siden 2004 arbeidet for å redusere uttak av vann fra vannkildene. En strategi har vært å installere vannmålere hos alle abonnenter, både private, næringsdrivende og det offentlige. Dette har skapt en bevissthet hos innbyggerne når det gjelder eget vannforbruk.
– Vi har også installert en rekke vannmålere på det offentlige nettet for å kunne ha god kontroll på vannstrømmer og vannforbruk. Overvåking av vannforbruk i soner gjør det mulig å finne områder med høyt forbruk, for deretter å kunne finne eventuelle lekkasjer, sier Sten Petter Aamodt, og legger til:
– Takk til alle som bidro til at Drammen kommune gikk til topps i miljøbarometeret i 2019. Det gjelder alle i Drammen kommune, ikke minst innbyggerne. Dette viser at det har vært en bred og lang satsing på miljøtiltak i vårt område. Dette tar vi med oss inn i den nye kommunen.
– Storkommunen Drammen har med seg en god arv, som nå må forvaltes godt videre. For å bli enda bedre på klima- og miljøområdet er det satt av mange nye krefter. De nye ressursene i virksomhet Klima er blant annet i gang med å utarbeide en klimastrategi for kommunen. Denne skal tilrettelegge for helhetlig miljøstyring av kommunens egen drift, sier miljørådgiver Kirsten Kleveland, og føyer til:
– Forvaltning av naturressursene våre er et annet viktig satsningsområde, og spesielt vannforvaltningen har fått økt fokus. Det er ansatt en egen vannområdekoordinator for Drammenselva vannområde, som skal ha et overordnet blikk på tiltak for å forbedre vannkvaliteten i området vårt. I tillegg fortsetter overvåking av sjøbunnen i Drammensfjorden, gjennom programmet Ren Drammensfjord. Kommunen har også fått flere miljørådgivere til å følge opp utslipp og forsøpling, samt bevaring av viktige naturverdier, som myrområder og sjeldne arter.
Les mer om Kommunebarometeret her.