Korona-situasjonen gir avløpstrøbbel

Folk oppholder seg mer hjemme, det har fått uventede konsekvenser for avløpsanleggene i Drammen. Det oppleves nå økte mengder våtservietter, filler og annet søppel i avløpsvannet.

Denne saken ble publisert 22. mars i år, men fortsatt er det problematisk at folk kaster mer i avløpet enn det de skal. Store mengder våtservietter og annet, som ikke skal kastet i toalettet, skaper trøbbel for avløpsanleggene.

to personer med en tett pumpe
BILDE: Her jobbes det med en tett pumpe.

I en allerede krevende situasjon er driftsstopp og utfordrende arbeidshverdag det som blir resultatet.

– De som jobber med avløpsvannet ditt, ber om litt hjelp. De setter stor pris på om alle er ekstra oppmerksomme på hva de putter i do og oppvaskkummer i disse hjemmekontor-dager, sier leder for drift renseanlegg i Drammen kommune, Alexander Vedeler.

Trussel mot utsatt infrastruktur

– Q-tips, våtservietter, filler og annet søppel, som havner i do, er et stort problem for oss. Det er den desidert største årsaken til pumpestopp. Under dagens spesielle omstendigheter så registrerer vi nå en betydelig økning av dette og annet søppel inn til pumpestasjoner og renseanlegg, forklarer Vedeler.

Dette gir avløpsanleggene i Drammen store ekstrakostnader og mye merarbeid, fordi søppelet pakker seg sammen og stopper pumpene. En ekstra utfordring er at det i disse dager også er opprettet helt nye vaktlag og turnuser for å sørge for økt beredskap. Avløpsanleggene er derfor ekstra sårbare for driftsproblemer, noe som igjen er en trussel mot utsatt infrastruktur.   

Kledd for å ta fatt på tett pumper.
BILDE: Godt kledd for å ta fatt på tette pumper fordi vi bruker toalettet som søppelkasse.

Ber innbyggerne om hjelp

– Vår jobb er å holde avløpsanleggene i gang og sørge for sikker håndtering av avløpsvannet, og så må kommunens innbyggere sørge for å kaste søppel i søppelbøtta og fett og matrester i organisk avfall.

– Sammen skal vi løse også denne utfordringen. For budskapet er enkelt: Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do, sier leder for drift renseanlegg i Drammen kommune, Alexander Vedeler som for øvrig viser til nettstedet doguiden.no for mer informasjon.