Byen Vår Drammen, i samarbeid med Drammen kommune og Drammens Tidende, setter i gang en storstilt kulturdugnad som kommer folk i de tusen hjem til gode – og glede. Mandag 23. mars går første sending på lufta fra Quality Hotel River Station. Alle smittevernhensyn er tatt og aksept er gitt fra Smittevernrådet.

Da det ble klart at kulturnæringen, arrangører og leverandører til arrangementer umiddelbart ble rammet av koronakrisen som har truffet oss alle, satte Byen Vår Drammen i gang og rigget et studio for digital strømming av video i samarbeid med ledelsen på hotellet.

logo kulturaid

Først var tanken å bidra overfor hotellnæringen til å overføre kansellerte konferanser digitalt og tilby digital strømming til organisasjoner som har behov for å kommunisere til ansatte og kunder. Dette ble raskt også løsningen på lediggang i kulturlivet og folks behov for kulturelt påfyll, kontakt med lokalmiljøet, underholdning og inspirasjon i hjemmetilværelse for både barn og voksne og ikke minst et stort behov for informasjon om den pågående epidemien.

Gryting først ut

Far Håvard Gryting, sammen med sønnene Adam og Endre Gryting med gitarer på scenen.
BILDE: Far Håvard Gryting (f.h), sammen med sønnene Endre og Adam Gryting er først ut på KulturAid.

Nå settes i gang en lokal kanal med kulturelle innslag, lokal inspirasjon og informasjon. Kanalen blir tilgjengelig på drammen.no og dt.no. Første sending blir altså mandag 23. mars kl. 17.30–18.30 og artist denne ettermiddagen er Gryting, som består av Håvard, adam og Endre. Cecilie Schilling og pianist avslutter.

Sendingen åpnes med en samtale mellom ordfører Monica Myrvold Berg, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende, Espen Sandli og Tom Søgård, daglig leder i Byen Vår Drammen.

Kanalen er gratis for publikum, men det legges opp til frivillige bidrag via Vipps for dem som har anledning til det.

På den måten er det mulig for publikum å gi noe tilbake til en kulturbransje som står opp for å fylle hjemmene med musikk og kultur. Det planlegges sendinger tre til fire dager i uken til over påske, i tillegg til at det vil ligge tilgjengelig videoer på drammen.no som folk kan se på når de selv ønsker. Det kulturelle tilbudet i kanalen vil være bredt og skal favne alle.

Felles satsing

Det har dukket opp mange kreative og digitale løsninger på formidling av musikk og kultur rundt i landet de siste dagene. KulturAid Drammen er det første initiativet hvor kulturlivet, næringslivet, kommunen og lokalt media går sammen om en så stor satsning.

Drammen kommune støtter dugnaden økonomisk og ansatte i kulturområdet i kommunen vil bidra sammen med Byen Vår Drammen og kulturaktører i å skape spennende, lokalt og aktuelt innhold i kanalen. Drammen kommune og Helse Sør-Øst vurderer også å benytte studioet og kanalen i formidling av viktig, lokal informasjon om den krisen vi er i.

- Vi mener at dette vil være et lokalt og kulturelt tilbud til publikum som er kjærkomment i den nye hjemmetilværelsen samtidig som vi håper det vil være et positivt bidrag til kulturnæringen i en vanskelig tid. Det vil også være en effektiv kanal som når frem til mange for næringsdrivende og andre som kommer opp med gode løsninger for publikum i krisen. Det vil også være en meget nyttig, offentlig informasjonskanal med meget god dekning gjennom drammen.no og dt.no, sier Tom Søgård, daglig leder i Byen Vår Drammen.

- Det er viktig for oss å formidle at vi er klar over situasjonen for både profesjonelt kulturliv, frivilligheten og idretten sier Jorunn Staavi Larsen, kommunalsjef Kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune.

- Vi vil holde løpende kontakt med arrangører og andre aktører som har fått tilskudd til eller søkt om tilskudd til arrangement som nå må avlyses/utsettes. Vi oppfordrer også de som har kjøpt billetter til kulturarrangement om å ta del i dugnaden og ikke kreve sine penger tilbake, sier hun.

Det rigges til kulturAid på River station hotel.
BILDE: Det rigges og klargjøres til KulturAid på Quality River Station Hotel.

- Kanskje viktigere enn noensinne

Mats Hilden og Herman Ekle Lund (leder og nestleder for hovedutvalg Kultur, Idrett og frivillighet i Drammen kommune) sier følgende:

«Nå er kultur og opplevelser kanskje viktigere enn noensinne, og derfor er dette initiativet så godt og riktig. Mange er ensomme nå, og en konsert hjem i stua kan være forskjellen på en trist og inspirerende dag. Dette gir også sårt tiltrengte inntekter til kunstnere og kulturarbeidere på toppen av de kompensasjonen staten bidrar med. Derfor var det ingen tvil om at vi ville støtte dette.

Drammen kommune står klare til å hjelpe kulturlivet og de andre besøksbaserte næringene på beina igjen så fort det er trygt å møtes igjen som vanlig. Det skal vi gjøre gjennom både offentlige støttemidler, markedsføring og andre virkemidler, i nært samarbeid med kulturrådet og nærutvalgene som etableres til høsten.

Drammen slik vi kjente det er endret, men fellesskapet blir ikke borte. Kultur er summen av mennesker, og derfor blir det så viktig å satse på kultur i tiden vi har foran oss.»

- Nesten hele døgnet er det nyheter om korona-utviklingen på dt.no. I en så alvorlig situasjon, gleder det å kunne bringe også noen positiveog magiske øyeblikk rett hjem til dere alle, sier Espen Sandli, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende.