Drammen kulturskole har ulike kulturaktiviteter for barn og unge i høstferien. I Svelvik var det torsdag teater på programmet. Elevene forsker også på ulike kulturfag.

– I Svelvik og Krokstadelva er det første gang det er høstferiekurs. I gamle Drammen kommune hadde vi kulturkurs i høstferien, vinterferien og første uken i sommerferien, sier avdelingsleder for kulturskolen, Line Fredriksdatter, som nå er glad for at tilbudet finnes mange steder i kommunen.

Lærer Ane F. Johansen kjenner kulturskolen ut og inn. Selv startet hun som femåring og i dag underviser hun ved kulturskolen i Drammen.

– Teater handler om å være sammen og få til noe i fellesskap. Teater er en plattform der unge og barn kan møtes og knytte nye sosiale bånd, sier Ane F. Johansen.

Mestringsfølelse og tålmodighet er egenskaper som virkelig står i høysetet for de unge som er på kulturskolens høstferieskole.

Si ordet spagetti

En av teaterøvelsene var å ha en følelse i kroppen og samtidig si ordet spagetti. De spiller at de er babyer, gamle menn, de forestiller seg at de er triste, flaue, glade og sprudlende. Det nytter ikke å bare bruke stemmen, nei hele kroppen skal vise akkurat den følelsen.

– Det handler om å få tilgang til sin egen kreativitet, sier Ane F. Johansen.

Høstferietilbud danse og si spagetti
BILDE: Her er det den sprudlende følelsen som skal vises samtidig som de sier ordet spagetti. Fra venstre Iben Riseth Flemmos, Carolina Salomone, Suat Eren Aliz, Sofia Bogen, lærer Ane F. Johansen og Julia Hansen.

Mange kunstformer

Elevene har fått prøve seg på mange kunstformer i høstferien.

– Det har vært overraskelser, sier kulturskoleelev Iben Riseth Flemmos.

– Vi har være prinsesser og alver med masker, og da har vi hilst på hverandre og tenkt på hvordan en prinsesse hilser, fortsetter teaterelev Carolina Salomone.

I Svelvik samarbeider Kulturskolen med biblioteket og onsdag var det bokkunst som fikk oppmerksomheten til de unge.

Carolina og Iben viser bokkunst
BILDE: Gamle utgåtte bøker fra biblioteket fikk nytt liv. Det vi ikke ser er at det er et hemmelig rom inne i bøkene. Carolina og Iben var mest opptatt av å vise den glitrende forsiden.

Elevene skal også lage hver sin teaterforestilling. De skal selv ha hovedrollen og teaterstykkene skal presenteres for de andre i gruppen. I alle gode fortellinger er det en skurk og en som løser floken, det er planen for disse fortellingene også.

Ledige plasser på kulturskolen

Det er mange som ønsker å være med på kulturskolens ordinære aktiviteter og flere av tilbudene er fulltegnet, men det er fortsatt mange kurs med plass til flere.

– I Svelvik har de ledige plasser på dans, visuell kunst og noen ledige plasser på musikk, sier Hilde Akerlie som underviser i visuell kunst.

Bor du i Krokstadelva og ønsker å lære deg et instrument, lære å danse eller kanskje du har en kunstner i magen? Det er ledige plasser og bare å melde seg på.

– Er det noe du har lyst til å gå på, så meld deg på, sier Line Fredriksdatter.

Om det ikke er ledig plass blir du satt på venteliste.

Kulturskolene holder til ved Union sene, i Folkets hus i Krokstadelva og i det gamle rådhuset i Svelvik.

Kulturskolesatelitter

Ved Brandengen og Konnerud barneskoler er det KulturskoleSatellitter med undervisning i teater, dans, visuell kunst og band.

Ved sattelittene er det ledige plasser ved alle kursene. Du behøver ikke være elev ved Brandengen eller Konnerud barneskole for å benytte deg av tilbudet, det holder at du bor i Drammen kommune.

Her er det informasjon om skolepenger.

Barn på kulturskole i høstferien
BILDE: Med selvlagede masker spiller de ugle, prinsesser, alv, papegøye og Batman. Fra venstre: Sofia Bogen, Carolina Salomone, Julia Hansen, Suat Eren Aliz, Iben Riseth Flemmos og Sara Breadman.