Bragernes torg er pyntet med lysende pakker under juletreet, torgscenen fikk lysende pynt og Nedre Storgate prydes med lystak. Og Torgisen er klar for å gi skøyteglede til både små og store. Søndag kan du bli med digital adventsfeiring på torget.

Se adventssending fra torget

Advent med Anniken Hjelde og Helle-Stine Høvås
BILDE: Ei av gjestene i adventsprogrammet Mens vi venter er Anniken Hjelde fra gavegiverne God jul, lille venn. Her i samtale med Helle-Stine Høvås fra Byen Vår Drammen. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Et studio er på plass i den ene blomsterboden på nedre Bragernes torg, hvor Byen Vår Drammen filmer sin digitale adventssending med innbudte gjester. Sendinga skal vises i hele adventstida fra søndag 29. november på www.drammen.no, www.drammen.kommune.no og www.dt.no, samt deres Facebook-sider.

Filmen inneholder intervjuer, sang, tenning av juletrærne i Mjøndalen og Svelvik, samt på Strømsø og Bragernes i Drammen. I tillegg vil det bli stemningsbilder og kulturinnslag fra Mjøndalen og Svelvik.

BILDE: Ordfører Monica Myrvold Berg holder appell ved julegrantenningene i både Svelvik, Drammen sentrum og Mjøndalen. Hun understreker at pandemien som gjort jertet. Vi opptrer solidarisk og vi bryr oss om hverandre.Foto: Byen Vår Drammen

Tenn ett – tenn flere lys

– Jeg har lagt merke til noe under pandemien som gjør meg varm om hjertet. Vi opptrer solidarisk og vi bryr oss om hverandre. Vi tar hensyn og tar vare på hverandre. Vi tenker på dem som er mer utsatte og mer sårbare enn oss selv. Pandemien har på den måten brakt fram det beste i oss, sier ordfører Monica Myrvold Berg i sin appell ved julegrantenningene i Svelvik, Drammen og Mjøndalen.

– Mitt ønske for denne adventstida er at vi tar kontakt med mennesker som bor alene eller som vi tenker kan være ensomme. En telefon kan ikke erstatte et besøk, men en telefonsamtale til en ensom er likevel hundre ganger bedre enn ingen kontakt. Vit at en slik telefonsamtale kan bety mye mer enn du aner, oppfordrer ordføreren, som avslutter med å tenne lys i mørketida:

– Det blir ekstra godt å kjenne på fellesskapet og på varmen i år, og å være sammen med dem en er mest glad i. Adventstida betyr samhold, og det gjelder uavhengig av hvilken religion en tilhører, om en feirer jul eller ikke. Vi skal også tenne lys, mange lys, fordi lys innebærer håp, og vi vet at det går mot lysere tider. I dobbelt forstand.

Advent Anniken Hjelde ved pakkene under julegrana
BILDE: God jul, lille venns initiativtaker, Anniken Hjelde, gleder seg også i år til å dele ut julegaver til forventningsfulle barn, som trenger det lille ekstra, i Drammen.

God jul, lille venn

En blid Anniken Hjelde fra gavegiveren God jul, lille venn er en av de inviterte gjestene i sendinga "Mens vi venter". I den blomsterboden, som er omgjort til et julete studio, blir hun intervjuet av Helle-Stine Høvås fra Byen Vår Drammen.

– Det er viktigere enn noen gang på grunn av koronasituasjonen at det skjer noe hyggelig i år, og at vi i Byen Vår Drammen er med på å skape den gode følelsen av at det er jul, sier Høvås. Hun ønsker Hjelde velkommen til å presentere sitt arbeid med å gi glede og det lille ekstra til kommunens barn som trenger det aller mest.

– Vi startet i det små for ti år siden, og nå er God jul, lille venn landsomfattende fra Kristiansand i sør til Bodø i nord. Tror at vi har levert rundt 150 000 gaver i løpet av disse årene, sier Hjelde, som tidligere har fått låne Drammens Teater til gavemottak.

I år blir det annerledes: På små steder vil nok gavene leveres fysisk som tidligere, men i de store byene brukes Vipps eller Spleis, og pengene som kommer inn her går til innkjøp av nye og litt morsomme gaver. Søk gjerne opp God jul, lille venn på Facebook.

– Allerede nå har vi fått inn så mye penger at Frelsesarmeen kan kjøpe 800 gaver. Også Barnas stasjon vil kjøpe og dele ut gaver, forteller Anniken Hjelde, som venter et ekstra. trykk fra 1. desember. Det er nemlig blitt en hyggelig juletradisjon i enkelte familier å gi gaver gjennom God jul, lille venn.

Julegrana på Bragernes med tente julelys
BILDE: Sentralt både i Svelvik, Drammen og Mjøndalen blir julegrana tent for å skape den rette julestemning. Her ses julegrana på Bragernes torg. Foto: Byen Vår Drammen

I tillegg til Anniken Hjelde blir det julegrantenning i Svelvik, Drammen og Mjøndalen med ordfører Monica Myrvold Berg. I tillegg deltar sjefsfjompenissen Bent Lønnerusten og Turid Formo, leder av Frelsesarmeen korps/menighet, Eline Roa Gran og Fredrik Amadeus Sannerud synger Min jul er best.

Det blir også sang ved Åssiden kirkes Drammen International Gospel Choir. De vil synge O Come All Ye Faithful, Deilig er jorden og Å hellig natt. Frelsesarmeens hornorkester, luciatog og andre kulturelle innslag fra Mjøndalen og Svelvik vil også kunne ses og høres i det digitale adventprogrammet "Mens vi venter".

Regien har Byen Vår Drammen – med økonomisk bidrag fra Drammen kommune.

Torgisen er klar til bruk på øvre Bragernes torg
BILDE: Torgisen på øvre del av Bragernes torg er klar til bruk for små og store skøytegåere og -løpere.