Drammen kommune tar i bruk appen Nyby for å knytte sammen frivillige og innbyggere som trenger hjelp.

Situasjonen med koronasmitte og tiltakene for å redusere smitte gjør at noen får problemer med å komme seg i butikken. Enkelte er ensomme og trenger kanskje noen å prate med.

For å gjøre det lettere både å få hjelp og melde seg som frivillig, tar Drammen kommune nå i bruk appen Nyby.

Nyby gjør kommunikasjonen mellom den som trenger hjelp og den som ønsker å hjelpe enklere ved at innbyggere melder inn sine behov via appen og frivillige kan ta oppdraget vi appen.

Meld inn dine behov

Innbyggere som ikke har datamaskin eller smarttelefon, og trenger hjelp, kan melde behovet inn via telefon. Ring oss på 32 04 52 00 mellom kokka 08.00-21.00.

Mange har meldt seg som frivillig

Aldri har pågangen med folk som ønsker å gjøre noe for andre vært større, etter at kommunen gikk ut og etterlyste frivillige.

- Tusen takk til alle dere som gjør en innsats for andre. Dugnadsånden i Drammen er helt enorm, sier kommunalsjef for kultur og frivillighet Jorunn Staavi Larsen i Drammen kommune.

Med den nye appen ønsker kommunen å legge til rette for godt smittevern både for den frivillige og de som mottar hjelp. Derfor er det oppgaver som ikke krevet fysisk kontakt du vil finne i appen. I første omgang blir det hjelp til å handle og noen å snakke med.

Meld deg som frivillig

Godkjenning

I Nyby går alle forespørsler direkte til godkjente frivillige. De som stiller sin tid til disposisjon får innføring og gode råd om smittevern. For å sikre personvernet, må de frivillige undertegne en taushetserklæring. I tillegg vil Nyby kobles opp mot det eksisterende frivillighetsarbeidet i kommunedelene. Nyby gjelder ikke i kommunedel Svelvik.

Drammen kommune vil ta i bruk appen i alle kommunedeler utenom Svelvik, som allerede har en annen løsning. Svelvik bruker InVi, et system gjennom Norges frivilligsentraler. Her kan du melde deg eller få hjelp. https://svelvik.frivilligsentral.no/ Eller du kan ringe oss på 32 04 52 00 mellom kl 08.00-21.00.

Være rustet

Det har kommet inn mange flere som vil hjelpe enn de som trenger hjelp akkurat nå. Nå jobbes det med å klarere de som har meldt seg, slik at frivilligheten er klar om behovet for hjelp øker.

- Vi tar i bruk Nyby nå, for å være rustet om behovet for hjelp øker, sier Jorunn Staavi Larsen.

Kom i gang med Nyby-appen

Trenger du hjelp? Last ned appen til din smarttelefon. Meld deg inn i gruppen «Koronadugnad - Be om hjelp i Drammen». Du kan be om hjelp til for eksempel handling. Trenger du hjelp med appen kan du ringe 32 04 52 00

Vil du hjelpe? Registrer deg i Nyby-appen. Meld deg inn i gruppen «Koronadugnad – Bli frivillig i Drammen». Noen fra kommunen kontakter deg og sørger for at taushetserklæring blir signert og du får innføring i hva det innebærer å være frivillig. Så er det bare å vente på oppdrag.

De som allerede har meldt at de vil være frivillig, og som har godtatt taushetserklæringen, vil bli invitert til å ta i bruk appen. De vil motta e-post eller en telefonsamtale, der gangen videre forklares.