Simen Martinsen Meinseth ble "Årets Herman"

"Årets Herman" er en diktkonkurranse for elever på 9. trinn i tidligere Nedre Eiker kommune. Mengden innsendte dikt til konkurransen har aldri vært større. 2020 ble et rekordår.

Eknes ungdomsskole fostrer lovende poeter. Simen Martinsen Meinseth gikk til topps, Thomas Dammen Heyerdal og Henriette Gjerde kom på henholdsvis andre og trede plass. Alle tre går på Eknes beta. 

Utdelingen av Årets Herman
BILDE: Fra venstre norsklærer Birgitte Fjelde Gunnarson, Henriette Gjerde, Årets Herman – Simen Martinsen Meinseth, Thomas Dammen Heyerdal og norsklærer Linda Iren Sørvig.

«Årets Herman» er en pris i dikteren Herman Wildenveys ånd. Den har blitt delt ut årlig siden tidlig på 2000 tallet.

Torsdag var alle på 9. trinnet i Eknes ungdomsskole samlet i skolens aula. En digital hilsen fra ordfører Monica Myrvold Berg startet det hele.

– Det er mer enn 60 år siden Herman Wildenveys døde, men Herman lever fortsatt, det er dagens prisutdeling det beste beviset for, sa ordfører Monica Myrvold Berg.

Jubelen sto i taket, da det var klart at Eknes ungdomsskole dro av gårde med de tre øverste plassene. Tre overraskede prisvinnerne fikk et tilskudd til feriepengene. Henholdsvis 1500, 1000 og 500 kroner. I tillegg fikk de et diplom som bevis. 

Ytterligere fire elever fikk hederlig omtale av juryen. Det var Vanja Ako Omar, Annabel Lagesen, June Klinge og Mathilde H. Paulsen.

Diktene

Hele 240 dikt ble sendt inn, det ga juryen en vanskelig jobb. Det var det velskrevede diktet Drømmer av Simen Martinsen Meinseth, som gjorde han til «Årets Herman».

- Drømmer -

Jeg pleide før å drømme om store byer
Det er umulig å regne på min parade hvis den er lagd av paraplyer
en lukket dør tilgjengelig for alle mennesker
som du
må gjennom for ikke å havne i fengsel
et endeløst hat
som en omringet bystat
fylt med hyklere og soldater
gjemt bort i en labyrint av blindgater
men det er en ting som ikke fordømmer
det er bare jeg som
Drømmer

Thomas Dammen Heyerdal fikk sølv med et dikt uten tittel. Det var et kjærlighetsdikt og tittelen er nok synonymt med personen diktet er skrevet om. Henriette Gjerde leverte dikt om havet. Alle tre diktene ble lest av juryformannen Øivind Hånes.

– Det sier seg selv at det ikke har vært lett å velge ut tre forfattere i denne formidable hæren av skribenter, men vi har til slutt klart å lande tre navn til de tre prisene, sa juryformann Øivind Hånes i sin video tale.

De har forberedt seg

Elevene ved Eknes ungdomsskole har jobbet med lyrikk i forkant av konkurransen. I tillegg fikk de et skrivekurs med poeten Fredrik Høyer. Med denne ballasten og norsklærere som setter språket i fokus, da blomstrer skrivegleden.

– Den som tror at juryen har mottatt rikelige bestikkelser før avgjørelsen ble tatt, kan gjerne tro det, men vi har opplevd dette før.  Når en klasse har en veldig engasjert norsklærer, er det ikke måte på hva som lokkes fram av kreativitet i slike klasser, sa juryformann.

Ingen av de tre elevene skriver poesi på fritiden. Dette var et rent skoleprosjekt, men kanskje gir det mersmak?

Portåsen

Alltid har utdelingen skjedd på Portåsen i Mjøndalen, men ikke i år. På grunn av koronaviruset kunne ikke utdelingen skje slik den pleier.

– "Årets Herman" er ett av våre viktigste arrangement. Vi er veldig lei oss for at vi ikke kunne ha utdelingen på Portåsen i år. På grunn av korona måtte vi finne andre løsninger, sier daglige leder ved Portåsen, Jon Mihle.