Drammen kommune ønsker at flest mulig innbyggere skal ha fine friluftsopplevelser – også vinterstid med gode snøforhold – og kunne glede seg over trenings- og turmuligheter uansett hvilken skitype og teknikk som brukes, og om du går eller sykler.

Mange kommuner lager løypetraseer med plass til både klassisk og fristil, og ofte legges ett klassiskspor på hver side av skøytespor, der det er plass og nok snø.

Løypemaskin lager spor ved Skimten
BILDE: Løypemaskinen lager fine skispor på kryss og tvers i Drammensmarka til glede for små og store skiløpere. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Løypealternativer framover

– Fra administrasjonens og løypekjørernes side er ønsket at flest mulig skal nyte marka i fulle drag. Det er ulike behov, på det samme arealet, og vi må ta et valg selv om vi vet at noen er uenige uansett hva vi velger, sier teamleder i Anlegg, idrett og natur, Ivar Gaaserud Pettersen, og legger til:

– Som et prøveprosjekt, for å gi flest mulig et brukbart tilbud, har vi forsøkt å kjøre lik løypestrategi som Lier og gamle Nedre Eiker med tilbud til begge stilarter: Ett spor klassisk og ei side for fristil/skøyting. Når bredden på løypenettet er begrenset resulterer to klassiske spor at det ikke blir plass til dem som skøyter.

Dette valget har medført reaksjoner fra skigåere og -løpere, både positive og negative.

– Vi fortsetter løypekjøring «i samme sporet» en stund til for å se hvordan det utvikler seg, og forsøker å kjøre doble klassiske spor og skøytetrasé i midten, der snøforholdene og bredden på traseene tillater det. I løpet av de kommende ukene vil vi forsøke å få til to klassiske spor med fristil i midten på deler av strekningen med god nok bredde og nok snø fra Landfalltjern opp til Skimten, sier Pettersen.

Et problem, særlig i området Landfalltjern til Tverken, er de såkalte drypptrærne. Trærne danner et tak over løypetraseen, noe som ofte gir dårlig skiføre. Det fjernes noen trær fra Tverken til Skimten og planeres i Tverråsjuvet, slik at traseen får plass til begge stilarter. Denne hogsten må planlegges og gjennomføres i sommerhalvåret.

Skiløper kvinne i Drammensmarka
BILDE: Sol, snø, skogens ro og perfekte spor setter en ekstra spiss på skituren.

Skiløyper i Drammen

• Lysløyper cirka 3,5 mil (Spiralen, Landfalltjern, MIF-hytta, Årbogen, Svelvik, Berger, Konnerud, Drafnkollen, Hvalsdammen)
  • Skøytetraseer cirka. 2,5 mil (Konnerud, Hvalsdammen, MIF-hytta)
  • World Cup-anlegget på Konnerud – cirka 1 mil for både fristil og klassisk (konkurranser). Resten er standard skiløype med to klassiske spor
  • Labbeløyper i Drammensmarka på cirka 4,5 kilometer
  • Skøytetrasé cirka 4 kilometer rundt Hvalsdammen med tilknytning til Landfalltjernveien. Lyssatt.
  • Lyssatt også på Nordbykollen og noe på Spiralen.

Ut på tur – sjekk skisporet.no