Da taket på Drammen brannstasjon i fjor høst fikk en miljørettet rehabilitering med ny isolasjon og papp, passet det svært godt at bystyret i 2019 bevilget én million kroner til solcellepanel på et offentlig bygg.
Drammen Eiendom KF fikk saken og fant raskt ut at Drammen brannstasjon var ideell: fin beliggenhet, er i døgnkontinuerlig bruk året rundt og taket måtte rehabiliteres.
Med lysets hastighet, cirka to ukers leggetid, lå panelet klart på den nye pappen før nyttår. Siden da har firmaet Solenergi Fusen foretatt innvendig elektrisk arbeid, og torsdag 23. januar blir solcellepanelet koblet på, og den kortreiste strømmen kan nyttiggjøres i Drammen brannstasjon.
50 000 kilowatt timer er årsleveransen, noe som tilsvarer strømforbruket i 2,5 eneboliger. Solceller er lysfølsomme halvlederdioder som omdanner lys til strøm, og panelets levetid er cirka 30 år.
Brannsjef Torgeir E. Andersen befarer solcellepanelet på taket sammen med daglig leder Gjermund Riise Brekke og vedlikehold- og miljøsjef Geir Andersen i Drammen Eiendom KF, og leverandør, daglig leder i Solenergi Fusen, Thor Christian Tuv. De liker det dem ser på en solfylt dag i Drammen.
– Solenergi er flott og framtidsrettet. Vi har et høyt strømforbruk året rundt, og da er det ekstra fint å få strøm fra eget anlegg. På sommeren krever kjøleanlegget til kontor og hybler også en god del strøm, sier en fornøyd brannsjef, Torgeir E. Andersen, og legger til:
– Det vi betaler i økt husleie kompenseres med rimeligere strøm. En fin bieffekt er at vi får økt vår solcellekompetanse. Innsatsstyrkene vil nå kunne lære i "eget hus" om hvordan solcellepanel virker, da solceller også produserer strøm under en brann. Panelet må ofte fjernes for å lage branngater for å komme til brannstedet.
Brannvesenet har allerede arrangert to konferanser som omhandler bruken av solceller. Konferanser er også arrangert i regi av leverandør Solenergi Fusen.
Brekke og Andersen fra Drammen Eiendom KF understreker viktigheten av at montering av solcellepanel gjøres av fagfolk, både med tanke på sikkerhet og levetid. Et solcellepanel kan leve like lenge som bygget selv. Er det lagt riktig ligger panelet å produserer strøm i titalls år og trenger ikke vedlikehold.
Geir Andersen og Gjermund Riise Brekke i Drammen Eiendom titter utover takene på Strømsø og ser mot Drammensbadet. Det har et stort tak som passer perfekt til å legge solcellepanel på. Kanskje det blir det neste bygget som får energigivende strømtilførsel?