Turistattraksjonen i Drammen er én av to kandidater til prisen «Oddities of the Underground» («Rariteter i undergrunnen»). Kåringen skjer 4. desember.

Spiraltunnels tunnelportal i Bragernesåsen
BILDE: Gjenbruk av steinmasser fra tunnelbygging er populært i 2020, så her var byingeniør Eivind Olsen 67 år forut for sin tid. Her den historiske og velkjente tunnelportalen i Bragernesåsen. Foto: Birgitte Simensen Berg

Se mer informasjon på nettsidene til ITA Tunnelling Awards 2020.

Drammensgutten Eivind Grøv, nå sjefforsker og professor ved SINTEF AS i Trondheim, ble spurt av NFF (Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk) om å presentere Spiraltunnelen i forbindelse med ITA Awards 2020. Det takket han med glede ja til.

Grøv er verdensledende ekspert innen tunnelsikkerhet, bygging og driving av tunneler over og under vann. Han har blant annet vært med på tunnelprosjekter fra Korea i øst, via Kina, Singapore, India til Chile i vest.

Enten seier eller annenplass

– Det blir enten seier eller en god annenplass til Spiraltunnelen, sier professor Eivind Grøv, og trekker fram to ting som kjennetegner Drammens kjente spiralformede tunnel:

– Hovedbudskapet her er vel at man hadde behov for to ting i Drammen, da man startet sprengningen i Bragernesåsen i 1953. Dette ble starten på prosjektet Spiralen, som ble åpnet av kong Olav i 1961:

1) Gode steinmasser for utbyggingen av byen

2) Én severdighet, som kunne trekke turister til byen

Gjenbruk av steinmasser fra tunnelbygging er veldig populært å vurdere i bransjen i 2020, så her var byingeniør Eivind Olsen og hans kollegaer 67 år forut for sin tid. Det er for meg kan hende det faglig mest oppsiktsvekkende ved dette, sier Grøv.

Spiraltunnelen med arbeidsfolk
BILDE: I 2020 er det utført arbeider i Spiraltunnelen, slik at den nå framstår sikrere og lysere. Kanskje enda flere troll vil trives i byens spennende tunnel?

Utbyggingssjef Johannes Devold i kommunens i Utbygging og infrastruktur håper naturligvis på seier:

– Ja, dette var både artig og spennende. Vi liker at verden ser mot Drammen, sier Devold.

Annonsering av prisene skjer fredag 4. desember fra klokka 14.00. Så inntil da får drammenserne vente i spenning – forhåpentligvis blir det førsteplass.

Spiralen sett fra lufta kafeteria og parkeringsplasser
BILDE: Etter å ha kjørt i seks spiralslynger kommer man 213 meter over havet. Ved utkjøringen av Spiralen kommer man til Spiraltoppen med flott utsikt over byen, elva og fjorden. I horisonten ser man fjellene i Kongsberg og Numedal. Det går en rekke spaserveier i alle himmelretninger fra området på byens tak. Foto: Birgitte Simensen Berg