Åtteåringene Celine og Adrian syns det er kult at elevene ved Steinberg skole har vært flinkest til å gå og sykle og dermed blitt vinnere av vårens Aktiv på skoleveien. Av skolens 186 elever gikk eller syklet hele 98,03 prosent i løpet av de tre ukene aksjonen varte.

Ekstra moro var det at selveste ordfører Monica Myrvold Berg kom på besøk tirsdag 1. juni og overrakte elevrådsmedlemmene et gavekort på hele 5000 kroner. Pengene skal brukes til diverse aktivitetsutstyr på skolen.

Steinberg skole Celine og Adrian med sykkel og sparkesykkel
BILDE: Andreklassingene Celine og Adrian og resten av Steinberg skoles elever har deltatt med stor iver, enten på sykkel eller gått, og har vunnet vårens Aktiv på skoleveien-aksjon. Premien på 5000 kroner skal gå til enda flere aktivitetstilbud på skolen. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Gå og sykle både i og etter skoletid

– Jeg bruker enten sykkel, sparkesykkel eller går til og fra skolen, sier Celine, som aldri blir kjørt til skolen. Hun bruker også de samme framkomstmidlene på fritiden.

– Hvis vi somler om morgen, må mamma kjøre meg. Men ellers sparkesykler jeg, sier Adrian og viser fram den ganske nye sykkelen sin, og legger til at han håper at pengene kan brukes til noe annet enn grus på aktivitetsplassen. Aller helst ønsker han seg enda bedre forhold for skating.

Celines høyeste ønske er en zip-line, som hun nettopp har prøvd og synes var kjempemorsomt.

– Det blir morsomt å møte ordføreren. Det er jo moro å møte nye mennesker, sier Adrian og speider ivrig etter ordføreren.

– Jeg har møtt ordføreren, da hun har kjøpt valp av oss. Valpen heter Luna, forteller Celine med stolthet i stemmen.

Så dukker ordfører Monica Myrvold Berg opp i skolegården, og tar seg tid til å gå rundt og hilse på elevene, som står i en hestesko og venter på at den høytidelige gaveoverrekkelsen skal starte.

Bedre helse og mindre biltrafikk

– I løpet av noen uker etter påske er det målt hvor mange elever som sykler eller går til barneskolene fra Kongsberg, gjennom Eiker til Drammen og Lier. Dette gjør Buskerudbyen for at dere skal få gode reisevaner, bedre helse og at det blir mindre biltrafikk rundt skolene, forteller ordfører Monica Myrvold Berg, og legger til:

– Over 98 prosent av dere har syklet eller gått til skolen i disse ukene. Bedre enn det går det ikke an å bli, fordi det alltid vil være noen som trenger hjelp for å komme til skolen. Gratulerer med dagen alle elever, foreldre og ansatte ved Steinberg skole. Dere er best! Med det overrekker jeg diplom og premie på hele 5000 kroner.

Steinberg skole med elevrådsmedlemmer, ordfører Monica Myrvold Berg og rektor Anette Penk
BILDE: Aktiv på skoleveiens målsetting er blant annet å skape gode reisevaner, bedre helse og mindre biltrafikk rundt skolene. Her takker elevrådsmedlemmene for gavesjekken på 5000 kroner som viser at Steinberg skole er aller best til å gå eller sykle til og fra skolen. Til stor glede for alle sine medelever, ordfører Monica Myrvold Berg og en stolt rektor Anette Penk.

Innsats + fellesskap = seier

– I løpet av de tre ukene Aktiv på skoleveien varte gikk, syklet eller sparkesyklet 98,03 prosent av elevene våre til skolen. Dette er helt fantastisk. Jeg er utrolig stolt av hver eneste elev og den innsatsen som er gjort for fellesskapet. For en seier! På Steinberg skole gjør vi ting sammen og støtter hverandre. Lærerne har vært gode motivatorer og påminnere hver eneste dag. Også når regnet har pøst ned - det har ikke vært til hinder for noen, sier rektor ved Steinberg skole, Anette Penk, og runder av med følgende ord:

– Det er stor stas å ta seieren hjem til Drammen etter at Oddevall i Lier har vunnet konkurransen i mange år på rad. Av 160 skoler og over 3400 elever var det våre 186 elever som vant! Vi tenker at de 5000,- premiekronene skal brukes til leker og aktiviteter, som elevene ønsker seg.

Stimulere og skape gode vaner

Aktiv på skoleveien er Buskerudbyens årlige treukers aksjon med poenggiving for å få skolebarn til å gå eller sykle til og fra skolen. Å stimulere til gode reisevaner fra ung alder er viktig. Derfor deltar alle kommunene i Buskerudby-samarbeidet i kampanjen Aktiv på skoleveien.

I år var det veldig jevnt mellom de tre beste skolene:

• Førsteplass: Steinberg skole i Drammen kommune med 98,03 prosent andel gående og syklende, som vinner gavekort på aktivitetsutstyr på kroner 5000,-
  • Andreplass: Oddevall skole i Lier med 95,17 prosent, som vinner gavekort på kroner 3000,-
  • Tredjeplass: Skavanger skole i Kongsberg med 81,13 prosent. Får gavekort på aktivitetsutstyr på kroner 2 000,-

Totalt deltok 36 skoler i Drammen, Lier, Øvre Eiker og Kongsberg i årets aksjon. Det var 160 klasser på med 3414 elever, som registrerte aktivitet i kampanjen.

Les mer om Aktiv på skoleveien.

Historisk tilbakeblikk

Øvre Eiker kommune startet med Aktiv på skoleveien høsten 2009 i samarbeid med Trygg Trafikk. Vår og høst 2010 gjennomførte man aktivitetskonkurransen i både Øvre og Nedre Eiker. Fra våren 2011 ble det utvidet med Buskerudby-samarbeidet og sine fem kommuner (Kongsberg, Øvre Eiker, Nedre Eiker, Drammen og Lier) med alle barne- og ungdomsskoler. Dette er totalt nesten 70 skoler.

Det ble også utført en trafikktelling i 2016 som viste en positiv endring i antall elever som gikk/syklet til skolen også etter kampanjen. Sammenliknet med tall før kampanjen startet.

Holdningsskapende arbeid er viktig: Fra å bli kjørt av foresatte til at man skal gå eller sykle selv. Foreldre har i ettertid fortalt om barn som ikke vil bli kjørt til trening, de vil gå/sykle. Barn har også oppfordrer foreldrene til å ikke kjøre helt til butikkdøra, men parkere slik de må gå litt.