Det ble en litt annerledes fredag for elevene på Bragernes skole fredag morgen. Da var det utdeling av sykkellykter og reflekser som tok oppmerksomheten.

Bragernes skole gjorde en god innsats i årets Beintøft-konkurranse, Norges største gå- og sykle til skolen-kampanje, men kom ikke helt opp i toppsjiktet denne gangen. Likevel var det Bragernes skole som fikk besøk at Drammen kommune, Buskerudbyen og Syklistforeningen, som hadde med seg over 150 sett med sykkellykter og et lass med reflekser til skolen fredag morgen. Målet var å minne om viktigheten av å gjøre seg synlig i trafikken når mørket faller på.

Lyspåbud på sykkelen i mørket

Syklistforeningen oppfordrer alle foreldre og foresatte å sjekke sparkesykler, vinterjakker og ransler for reflekser. Det mange ikke vet, er at reflekser går ut på dato, da de blir slitt og mister effekten med årene.

Gabriel Støren og Alexander Hestvedt. Gutter med sparkesykler.
BILDE: 11-åringene Gabriel Støren og Alexander Hestvedt fra klasse 6B på Bragernes skole går, sparkesykler og sykler til skolen. De fikk de gratis sykkellykter under årets Synlig syklist-aksjon. Foto: Syklistforeningen

Gabriel Støren og Alexander Hestvedt i 6B, Bragernes skole, er ivrige syklister og storfornøyde med sykkellyktene de fikk.

De har gjort seg noen tanker om å være myk trafikant:

– Under Beintøft-aksjonen, hvor vi oppfordres til å gå og sykle til skolen, var ingen som ble kjørt til skolen. Så var konkurransen over, og så kjørte veldig mange igjen. Det er dumt, sier Gabriel.

Han ønsker seg bredere fortau, slik at de kan gå sammen ved siden av hverandre og prate på vei til og fra skolen.

– Hadde det vært skiløype til skolen, hadde jeg gått på ski. Jeg ønsker å bli toppidrettsutøver, sier Alexander. Han synes parkeringsplassen ved skolen er litt skummel, fordi sjåførene i bilene rygger ut i veien igjen uten å se seg ordentlig for.

Synlig syklist er smart

Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren. Bruk av lys og reflekser er enkle forholdsregler som gjør syklingen tryggere. Da blir du oppdaget tidligere av bilister og andre trafikanter.

– Trafikksikkerhet står høyt på agendaen i Drammen kommune. Vi håper at så mange som mulig allerede sykler med lys, men deler gladelig ut lykter til dem som ikke har. I år har vi valgt å ha fokus på skoleelever. Slik kan vi bidra til å sikre at flere syklister er synlige i trafikken, sier Elisabeth von Enzberg-Viker, sykkelkontakt i Drammen kommune.

– Vi oppfordrer alle til å skaffe seg gode lys på sykkelen og bruke dem hele tida. Barna får lys denne gangen, og så håper vi at også de voksne passer på at de brukes, sier Trond Solem, prosjektleder Sykkel i Buskerudbysekretariatet.

Synlig syklist er Syklistforeningens årlige nasjonale høstaksjon, hvor betydningen av lys og refleks på sykkelen står sentralt. Det er påbudt med reflekser på pedaler, samt foran og bak på sykkelen. I mørket skal det være gult eller hvitt lys foran og rødt lys bak. Begge skal være fastmontert på sykkelen.

Synlig syklist er et samarbeid mellom Buskerudbyen, kommunene Lier, Drammen, Øvre Eiker og Kongsberg, samt Viken fylkeskommune og Statens vegvesen.