Som en del av Kulturytring Drammen har Østfold Internasjonale Teater og Company New Heroes inntatt byen med kunstprosjektet In Search of Democracy 3.0. I tre dager vil profesjonelle illustratører samle inn og illustrere drammensernes drømmer for egen by.

Illustrasjoner hengt opp på stativ
BILDE: Mange gode innspill ble samlet inn og illustrert under kunstprosjektets første dag på Bragernes torg

Kunstprosjektet oppfordrer publikum til å medvirke og delta i byutvikling og lokaldemokrati, og gjennomføres i det offentlige rom. Det kreves ingen påmelding og alle innbyggere i Drammen er inviterte.

Sett deg ned med en profesjonell illustratør og snakk om hva du savner og ønsker i din egen by. Hver samtale resulterer i en tegning, som umiddelbart stilles ut i en installasjon. Alle illustrasjonene vil senere bli overlevert Drammen kommune og ansvarlig utbygger i det aktuelle området. Illustrasjonene vil også stilles ut på ulike kulturhus og kafeer i Drammen etterhvert og kanskje ender også en eller flere av tegningene opp som et stort veggmaleri.

Drømmer om samlingspunkter

Illustratør som tegner på Bragernes torg
BILDE: Illustratører Simen Langeland i gang med å tegne en innbyggers drøm for Drammen. De andre illustratørene i kunstprosjektet er Hans Gerhard Meier, Aurora Wilde, , Sarah Jardar, Mads Johan Øgaard, Thor Merlin Lervik og innbyggerne i Drammen

Prosjektet er allerede i gang. I løpet av mandagen og noen timer tirsdag har rundt 60 personer vært innom kunstprosjektet på Bragernes torg, fortalt om sine drømmer og fått disse illustrert. I alt har det blitt laget rundt 40 illustrasjoner.

Så hva er det drammenserne drømmer om?

De drømmer om offentlige plasser hvor de kan møtes og være sosiale, ha det gøy og dele opplevelser sammen. Om det er et tivoli, en zoo eller kanskje en sjokoladefontene man samler seg rundt, det er litt forskjellig, men et godt offentlig samlingspunkt, er det mange drømmer mest om, kan prosjektkoordinator Fredrik Borgund fra Østfold Internasjonale Teater fortelle.

Onsdag kan du får drømmene dine for området Strømsø tegnet på Strømsø torg fra klokka 12.00–18.00.

Tegning som medvirkning

Kunstprosjektet stiller spørsmål som: Hva savner du og hvorfor? Hva ville gjort stedet der du bor enda bedre?

– Det er nettopp det vi er interessert i å høre om. Som kunstnere har de en annen inngang enn det vi i kommunen har når vi snakker med innbyggere, forteller Kine Korsmo, koordinator for områdesatsingen Strømsø 2030.

Kine Korsmo, kurator-produsent James Ray Moore og prosjektkoordinator Fredrik Borgund, begge fra ØIT
BILDE: Kine Korsmo, koordinator for områdesatsingen Strømsø 2030, kurator-produsent James Ray Moore og prosjektkoordinator Fredrik Borgund, begge fra ØIT. Foto: Kine Korsmo

Korsmo synes kunstprosjektet er midt i blinken for Drammen kommune, som tester nye medvirkningsmetoder for å gjøre det enkelt å medvirke og interessant å delta. På Strømsø samarbeider staten og kommunen om områdesatsingen Strømsø 2030, med mål om å bedre levekårene til innbyggerne.

– For å lykkes med områdesatsingen er vi avhengig av å vite hva innbyggerne ønsker seg og trenger. Vi bruker ulike metoder for å finne ut av det, forteller Kine Korsmo.

Hun håper derfor at mange vil ta turen innom Strømsø torg onsdag 23. juni mellom klokka 12–18, for å møte både profesjonelle illustratører som tegner drømmene dine, vertskap bestående av innbyggere i nærutvalget i kommunedelen, ansatte fra Knutepunkt Strømsø og deltakere fra Jasmin kvinnenettverk.

– Det er veldig spennende å teste denne formen for medvirkning på Strømsø, og å kunne bruke resultatene inn i arbeidet med områdesatsingen.