Ordføreren inviterte til åpent hus

Ordfører Monica Myrvold Berg inviterte ukrainske flykninger og ukrainere som bor i Drammen til sammenkomst på biblioteket onsdag. Det ble en nyttig og fin sammenkomst for mange.

Det var så å si fullt i annen etasje på biblioteket da ordfører Monica Myrvold Berg inviterte til en samling onsdag ettermiddag. Det var nyankomne flykninger fra Ukraina, ukrainere bosatt i Drammen, representanter fra frivilligheten og ansatte fra ulike tjeneste i Drammen kommune som var til stede.

ordfører og en tolk står på scenen i rosa-lilla spotlys
BILDE: Ordfører Monica Myrvold Berg holt tale med ukrainsk tolk ved sin side.

- Hensikten med dette møtet er å vise at vi bryr oss. Vi føler med dere. Vi ønsker også å gjøre dere tryggere gjennom å fortelle hva vi tenker og hva vi kan tilby, sa ordfører Monica Myrvold Berg fra scenen på biblioteket, og fortsatte:

- For meg som ordfører i Drammen er det aller viktigste at dere føler dere velkommen, at dere kjenner trygghet og at dere blir ivaretatt. Denne kvelden er viktig når det gjelder akkurat dette.

En ukrainsk musiker spilte ukrainske melodier på trekkspill. Mange av gjestene satt pris på kjente toner fra hjemlandet. Mange satt også pris på ordførerens ord da hun fortalte om at Drammen kommune flagget med Ukrainas flagg både 25. februar og da skieliten inntok byen under skisprinten.

- Å flagge med et annet lands flagg fra toppen av byens viktigste bygning var den sterkeste solidaritetserklæring jeg kunne komme på, sa Myrvold Berg til applaus fra de fremmøtte.

mange mennekser er samliet i 2. etasje i Drammensbibilioteket . En musiker spiller trekkspill.
BILDE: Ukrainsk musiker spiller trekkspill for ukrainske flyktninger og ukrainere i Drammen på Drammensbiblioteket.

Trenger konkrete råd

Tetyana Lutsyk fra ukrainsk forening var tilstede og talte til gjestene fra scenen. Hun var glad for initiativet til samlingen. Hun vet at mange av de nyankomne har mange spørsmål de trenger svar på.

- Det er veldig hyggelig at så mange organisasjoner ønsker å bidra og hjelpe ukrainske nyankomne til Drammen, sa Tetyana Lutsyk og tilføyde:

- Dette er mennesker som trenger konkrete råd. Både det som er sosialt, men mange etterspør svar på spørsmål om barnehageplass, skoleplass, voksenopplæring og så videre. Det er mye å sette seg inn i.

Lutsyk fortalte at mange synes ting tar tid her i Norge, men hun jobber med å forklare de nyankomne hvorfor:

- Jeg forklarer dem at det er slik det norske samfunnet er bygd opp. Og nettopp derfor føles det så trygt. Alt kvalitetssikres her, sa hun.

To damer står ved siden av hverandre  i 2. etasje på biblioteket. En i hettegenser en i hvit bluse.
BILDE: Tetyana Lutsyk (t.h) fra ukrainsk forening var glad for at ordføreren inviterte ukrainere til en sammenkomst.

Tjenestene og frivilligheten til stede

Det var mange som hadde spørsmål som de fikk svar på under onsdagens samling. Det var både spørsmål rundt kommunens tilbud inne helse, skole- og barnehage, bosetting og om generelle rettigheter som flyktning.

Og frivilligheten fikk presentert seg. Mange organisasjoner og foreninger kom i kontakt med flyktninger og fikk fortalt om hvilke mugliheter og tilbud som er i Drammen.

tre personer prater sammen blant mange andre mennesker på biblioteket
BILDE: Mehmet Safak (t.h) fra NAV og Eva Bustad (i midten) koordinator for arbeidet med ukrainske flyktninger i Drammen kommune, i samtale med en ukrainsk kvinne som fikk mange svar på sine spørsmål.