Har du sett det, hvordan vårblomstene titter opp av jorda og søker mot vårsola? Mange løksorter som ble plantet i høst har funnet veien opp i lyset. Gule påskeliljer, krokus, tulipaner og nye spennende arter har begynt å springe ut.

Dette er gartnernes høysesong. Bare på Bragernes sentrum blir det i disse dager plantet rundt 2500 stemorsblomster og rundt kirketrappa er det satt ut over 5000 blomsterløk. Urnene fylles og i parker og bed settes vårblomstene i jorda. Stemorsblomstene er det første som blir satt ut om våren.

Saken fortsetter under videoen.

Stemor er en hardfør plante som tåler noen få kullegrader. Sammen med krokus og andre løkblomster blir de et fint skue.

God planlegging gir et vakkert flor

Overlandskapsarkitekt Maria Røed Kyhn, i Drammen kommune, forteller at planleggingen av kommunens bed, urner og grøntområder starter høsten før.

– Vi ser på hva som passer sammen, ikke bare hvilke arter som trives på området, men også farger og hva som harmonerer med omgivelsene rundt, forteller Maria Røed Kyhn.

Hvilke tema kommunene skal gå for er også noe de tre landskapsarkitektene i kommunen, bestemmes, ett år i forveien.

– Vi velger planter og løker som har lengst mulig blomstring og at artens overtar etter hverandre, fortsetter Maria Røed Kyhn.

Blomsterløker blir tatt opp og tørket slik at de kan brukes på nytt.

– De løkene som blir til overs gir vi til barnehager og institusjoner, sier overlandskapsarkitekten.

Noen steder i kommunen er jobben med å sette ut planter satt ut på anbud. Eksterne leverandører jobber med utplanting på Strømsø og Bragernes. I Svelvik og Mjøndalen er det fortsatt kommunalt ansatte som gjør jobben.

Stemorsblomster i Drammen sentrum.
BILDE: Bare på Bragernes er det satt ut 2500 stemorsblomster.