Under KulturAID Drammen sitt arrangement fredag kveld ble det offentliggjort at Triztan Vindtorn poesipris 2020 går til Cecilie Løveid.

BILDE: Cecilie Løveid er årets vinner av Triztan Vindtorn poesipris. Foto: Helge Skodvin

Den planlagte festforestillingen blir utsatt grunnet koronasituasjonen. KulturAID Drammen sørget for at det ble en fin markering, med kunstneriske innslag der noen ble videooverført. Løveid kunne ikke være tilstede under utdelingen.

Fra scenen kunngjorde Tone Ulltveit-Moe og Jon Mihle at Cecilie Løveid fikk Triztan Vindtorn poesipris for 2020. Prisen er på kroner 100 000.

– En høyst verdig vinner. Hun har fått mange priser og utmerkelser i Norge. Hun er en forfatter med stor bredde. Poesi, lyrikk og skuespill, sier Tone Ulltveit-Moe, som er virksomhetsleder for Kultur og frivillighet i Drammen kommune.

– Kom på festforestillingen til høsten og møt forfatteren, sier Mihle som er produsent for arrangementet.

Cecilie Løveid (1951) bor i Bergen. Hun har gitt ut en rekke romaner, barnebøker, dikt, fjernsynsdramatikk, scenedramatikk og hørespill, samt tekster til performance, opera og danseforestillinger.

Cecilie Løveid er ei av våre mest spilte samtidsdramatikere, og hun regnes som én av de betydeligste lyrikerne i norsk litteratur. Ved siden av Jon Fosse er hun den norske dramatiker, som i samtiden er blitt mest spilt i utlandet. Løveid har mottatt en rekke priser, blant annet Aschehougprisen (1984), Doblougprisen (1990), Ibsenprisen (1999), Amalie Skram-prisen (2000) og Gyldendalprisen (2001). Hun fikk også både Brageprisen og Kritikerprisen i 2017, og nå også Triztan Vindtorn poesipris.

For at prisutdelingen ikke skulle utsettes trådte KulturAID Drammen til. KulturAID er et samarbeid mellom Drammen kommune, Byen Vår Drammen og Drammen Tidende.  De startet en storstilt kulturdugnad i form av en lokal kanal med kulturelle innslag. De gir det lokalt kulturlivet en anledning til å nå ut til publikum i en vanskelig tid. I kveld var det Triztan Vindtorn poesipris 2020 som sto på programmet.

Om prisen

Triztan Vindtorn poesipris deles ut årlig av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag, Den norske Forfatterforeningen og Viken fylkeskommune. Prisen er på 100 000 kroner. Tidligere har prisen blitt tildelt: Eldrid Lunden, Tone Hødnebø, Erling Kittelsen, Inger Elisabeth Hansen, Gro Dahle, Stein Mehren og Terje Dragseth.

Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Prisen kan også tildeles en forfatter som skriver i andre uttrykksformer enn tradisjonell poesi i bokform, dersom juryen mener at dette har hatt stor betydning for poesiens rolle i Norge. Formålet med prisen er å øke interessen for poesi, formidle Triztan Vindtorns forfatterskap, samt å bidra til at Drammen markerer seg som en kulturby i nasjonal sammenheng

Årets jury for poesiprisen har bestått av Mette Karlsvik (juryleder), Birgit Hatlehol, Fredrik Høyer, Carina Beddari og Ragnar Hovland.