Buskerudbyen og sykkelbutikkene sponser ett piggdekk, omlegging og sjekk av sykkelen. Det andre dekket betaler du selv.

Lyst til å prøve deg på vintersykling? I år er kanskje rette året. 

I forrige runde var piggdekk-kampanjen så etterspurt at Buskerudbyen måtte avslutte langt tidligere enn planlagt fordi budsjettet ble brukt opp.

Fra 6. oktober er det igjen duket for en ny “Pigg med pigg”-kampanje der syklister i Drammen, Lier, Øvre Eiker og Kongsberg får du 1000 kroner i avslag på piggdekk. I tillegg får du omlegging og sjekk av sykkelen med på kjøpet. Har du vinterdekk fra før, får du gratis omlegging og sjekk av sykkelen.

Piggdekkkampanje for vintersykling Anders Næsset Hansen hos TriSport med piggdekk
BILDE: – Det er ikke tvil om at piggdekk-kampanjen til Buskerudbyen har vært med å få flere til å sykle om vinteren og ikke minst til å sykle trygt om vinteren, sier Anders Næsset Hansen hos Tri-Sport på Gulskogen som har vært med på kampanjen samtlige ganger. Foto: Buskerudbyen

Stor pågang på Gulskogen

– Vi har vært med på vintersykle-kampanjen helt siden starten, og pågangen er alltid veldig stor når kampanjen settes i gang. Det er ikke tvil om at piggdekk-kampanjen til Buskerudbyen har vært med å få flere til å sykle om vinteren, og ikke minst til å sykle trygt om vinteren. Vi selger jo veldig mye elsykler for tiden, og svært mange av disse kjøperne hadde aldri valgt å montere piggdekk hvis det ikke hadde vært for denne kampanjen, sier Anders Næsset Hansen hos Tri-Sport på Gulskogen.

20-åringen mener at noe av det viktigste man må gjøre med sykkelen når man vintersykler, i tillegg til å montere piggdekk, er å vaske og smøre den jevnlig.

– Du må også sjekke at dekkene dine ikke er nedslitte eller mangler mange pigger, samt selvsagt montere lys både foran og bak. Det er nesten like viktig å bli sett som å se selv, sier Næsset Hansen.

Se film og la deg inspirere.

Ikke sett bort sykkelen

I tillegg til Tri-Sport på Gulskogen, er også Greenspeed og Sykkelhjørnet på Strømsø, Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva og Trye i Mjøndalen, samt Sykleriet i Hokksund og Intersport og Syklisten på Kongsberg med på årets kampanje. 

– Når kuldegradene kommer og det legger seg is og snø på veier og fortau, er det mange som parkerer sykkelen for vinteren. Derfor er målet med Buskerudbyens kampanje å få flere til å erfare at det går helt fint å sykle også de fleste dager da. Sykling på vinteren er nemlig en flott opplevelse som flere burde prøve. I tillegg er det rimelig trening og en deilig opplevelse av å trosse elementene, sier prosjektleder for sykkel i Buskerudby-sekretariatet, Trond Solem.

Vintersykling piggdekkkampansjen Trond Solem fra Buskerudbyen på sykkel
BILDE: – Målet med Buskerudbyens kampanje å få flere til å erfare at det går helt fint å sykle også om vinteren, sier prosjektleder for sykkel i Buskerudby-sekretariatet, Trond Solem. Foto: Buskerudbyen

Tryggere enn å gå på glatta

– Med gode piggdekk går syklingen helt fint og trygt. Og så gjelder det å tilpasse farten etter føret og ferdighetene. Du sykler uansett automatisk litt mer rolig, men kommer likevel raskt og effektivt frem. Selv på dager hvor isen er blank og glatt gjør piggdekkene at det faktisk er enklere og tryggere å sykle enn å gå, påpeker Trond Solem.

I løpet av de fem årene med kampanje har over 1600 sykler blitt gjort klare for vintersykling av sykkelverkstedene og Buskerudbyen.  Og med en voldsom økning i salg av spesielt elsykler, så regner prosjektlederen med stor pågang når kampanjen nå er gjenopptatt.

Elsykkelbibliotek

– Er du usikker på om vintersykling er noe for deg, er det også mulig å få låne en el-sykkel med piggdekk for en hundrelapp for å teste det ut først, opplyser Solem.

Alle kommunene i Buskerudby-samarbeidet har nemlig fått midler til å leie ut el-sykler via Elsykkelbiblioteket der man kan prøvelåne en god sykkel i 12 dager for 100 kroner. Kafé Global i Svelvik, Greenspeed på Strømsø torg, Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva, Sykleriet i Hokksund og Intersport på Kongsberg tilbyr utlån av sykler med piggdekk.