Deltakende innbyggere
Sivilsamfunnet, i form av foreninger, lag og frivillig innsats og de møteplasser, aktivitets- og læringsarenaer det skaper, er en nøkkel til samfunnsdeltakelse og gir næring til lokaldemokratiet. Deltakelse i frivillig arbeid gir mulighet for at innbyggere, som ellers kan ha ulike interesser, ulik livssituasjon og ulik bakgrunn, kan møtes for å utføre samfunnsbyggende oppgaver, og skape noe sammen.
Få kommuner har etablert en politikk som beskriver kommunens forhold til frivilligheten på systemnivå, til tross for at frivilligheten, lokalt og nasjonalt, ofte utpekes som en sentral aktør som kan bidra til å løse felles samfunnsutfordringer.
En kommunal frivillighetspolitikk kan inkluderes i kommunens samfunnsdel og avklare kommunens roller overfor frivilligheten og frivillig sektors rolle overfor kommunen innenfor ulike områder.
Kommuneplanprosessen krever stor grad av innbyggermedvirkning. Planprosessen skal føre frem til en konkret, lokal politikk for bærekraftig samfunnsutvikling innenfor flere politikkområder. Visjoner og mål skal knyttes til konkrete strategier, tiltak og målbare resultater i det årlige budsjett- og handlingsplanarbeidet.
Medvirkningsprosessene skal sikre lokalt tilpasset fokus på lokale utfordringer og muligheter, slik at politikkområdene utformes på en måte som gjør at de treffer og kan bidra til en ønsket lokal samfunnsutvikling. Medvirkningsprosessene skal også bidra til en lokaldemokratisk mobilisering rundt lokalpolitiske spørsmål og prioriteringer. Som del av planprogrammet skal det utarbeides en egen plan for medvirkningsprosessen, som beskriver hvordan hensyn til mermedvirkning, brukermedvirkning, elevdemokrati mv. skal ivaretas.
Kommunesektoren er i endring. Samfunnet oppleves mer komplekst enn før og det er store utfordringer knyttet til klima, demografi og økte forskjeller i levekår. I tillegg øker forventningene til kommunen som tjenesteyter samtidig som de økonomiske rammene blir strammere.
Kommunesektoren må løse oppgaver på nye måter og Drammen kommune erkjenner at bedre løsninger finnes ved å bringe sammen aktører på tvers av organisatoriske skillelinjer og på tvers av skillet mellom offentlig sektor, aktører i sivilsamfunnet og næringslivet. Drammen kommune vil derfor involvere mer og på andre måter enn tidligere.
Lokaldemokratiundersøkelse gjennomført i 2017 i de tre tidligere kommunene Nedre Eiker, Drammen og Svelvik viser at innbyggerne ikke er fornøyd med hvordan politikerne har involvert innbyggere i å løse lokale problemer og hvordan de lytter til innbyggernes synspunkter. Samtidig ser man at valgdeltakelsen i Drammen kommune økte betydelig i 2019.
Drammen kommune har satt tema på dagsorden og vedtatt strategier og mål for kommunens lokaldemokratiske arbeid. Drammen kommune har som mål å styrke lokaldemokratiet, og det handler om tre mål:
Drammen kommune har videre vedtatt en rekke virkemidler for å oppnå sterkere lokaldemokrati, der følgende er helt sentrale:
Hva vil være de viktigste strategiene for å sikre deltakende innbyggere i Drammen kommune?