På grunn av den ekstraordinære situasjonen med koronaviruset, har store deler av kommunen, inkludert virksomhet Geodata og kommunens arkivtjeneste, i hovedsak hjemmekontor. Vi forsøker å behandle sakene så raskt og normalt som mulig, men dessverre må det påregnes at saksbehandlingstiden kan bli forlenget i en del tilfeller. Oppmåling blir gjennomført så lenge det kan utføres innenfor de til enhver tid gjeldende smittevernanbefalinger. I saker som er påbegynt vil landmåler kontakte de enkelte for å avtale eventuell utsettelse av oppmålingsforretningen. Gjelder saken etablering av ny eiendom, kan du ta kontakt for å avklare muligheten til å gjennomføre «matrikulering uten fullført oppmålingsforretning».

Skal du seksjonere en bolig/eiendom? Er du usikker på hvor eiendomsgrensa går? Skal du dele eiendommen i to eller flere tomter? Skal du selge litt av eiendommen til naboen?

• Seksjonering er å dele opp en bygning i flere eierseksjoner, slik at flere kan eie hver sin del av bygningen.
  • Endring av grenser ved grensejustering eller arealoverføring
    For å gjøre eiendomsgrenser mellom naboeiendommer mer hensiktsmessige, kan du søke om å justere grenser eller overføre areal mellom eiendommene. Vi foretar enten grensejustering (ved små endringer) eller arealoverføring (ved større endringer).

• Deling av eiendom
    Ønsker du å dele eiendommen din (skille ut en byggetomt), må du søke om opprettelse av eiendom. Ved opprettelse av eiendom blir det etablert en ny selvstendig eiendom med eget gårds- og bruksnummer.
  • Oppmåling av eksisterende eiendomsgrenser
    Du kan bestille oppmåling (klarlegging) av grense(-r) dersom du ikke finner grensemerkene for eiendommen, eller er usikker på hvor eiendomsgrensen går.
  • Oppmåling av uteareal til eierseksjon
    Seksjonering er å dele opp en bygning i flere eierseksjoner, slik at flere kan eie hver sin del av bygningen. Utearealet er felles med unntak av der det er bestemt at enkelte seksjoner skal ha eksklusiv bruksrett til en bestemt del. Dette arealet må normalt måles opp.
  • Sammenslåing av eiendommer
    Du kan kreve sammenslåing av egne eiendommer med felles grense. Sammenslåing av eiendommer er gebyrfritt, og krever ikke oppmåling.