Regjeringen strammer inn på arrangementer og uteliv for voksne og kulturlivet. Det innføres skjenkestopp som gjelder fra midnatt 14. desember.

Smittevernfaglig forsvarlig

Må holde stengt

Følgende type virksomheter må holde stengt fra 15. desember:

  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt.

Kan holde åpent

Svømmehaller, badeland, spaanlegg og hotellbasseng, og treningssentre kan kun holdes åpent for: 

  • individuell trening. Ved trening med høy intensitet skal det holdes 2 meter avstand.
  • skolesvømming, svømmekurs, svømmetrening og konkurransesvømming med arrangør.
  • rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.
  • annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.

Følgende virksomheter skal drives smittevernfaglig forsvarlig for å kunne holde åpent:

Bibliotek, museer, bingohaller, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder og lignende.

Dette innebærer krav om å sørge for at det er mulig å holde minst én meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære. I tillegg må virksomheten ha rutiner for god hygiene, godt renhold og lufting.

Virksomhetene skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Unntatt for dette er bibliotek, museer, butikker og kjøpesentre.

Bransjeveiledere

Bransjeveiledere bør gjeninnføres for bl.a. treningssentre og svømmehaller. Det betyr i praksis at det blir strengere krav til smittevern.

Munnbind

Det er påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst én meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi, bibliotek og museum og innendørs stasjonsområder.

Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.

Munnbindpåbud gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter. Munnbind påbys også innendørs på arrangementer. 

Det er allerede nasjonal anbefaling om å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

Munnbindpåbudet gjelder ikke mens man sitter ved et bord på serveringssted eller inntar mat eller drikke sittende.

Hjemmekontor

Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra, dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper.

Skjenking

Det innføres skjenkestopp i hele landet. Det betyr også skjenkestopp på arrangementer med skjenkebevilling, inne og ute.