Skulpturer i Svelvik

Hver sommer, med noen få unntak, siden 1995 har Svelvik blitt «invadert» av flere skulpturer som har blitt plassert rundt omkring midt i bykjernen. Noen av de tar stor plass og er svært synlige mens andre sklir inn i omgivelsene og må oppdages. Denne sommerlige invaderingen er et samarbeid mellom Drammen kommune og Billedhuggerforeningen og gir både de som bor i Svelvik og tilreisende mulighet til å oppleve samtidskunst ute i det offentlige rom.

2022

I 2022, for første gang, er skulpturene plassert i nær dialog med hverandre i Lalla-parken. Dialogen blir også utvidet til å omhandle Lalla Carlsen skulpturen og det store ankeret som ligger ned mot sjøen. Skulpturene kan gi oss tanker om tid, reisen vi gjør gjennom livet der vi hele tiden er i bevegelse mot noe samtidig som vi er her og nå. Tiden som plutselig har ført oss til å bli eldre, gammel, ikke sett. Eller kanskje de forteller en helt annen historie, kanskje fire ulike fortellinger, eller ingen? Her er alt lov – det er bare å dra ned til Svelvik og oppleve skulpturene selv.

Fire skulpturer i Lallaparken

Det er fire nye skulpturer som er plassert ut der det mest iøynefallende er et stort hode i tre som stirrer på alle som kommer kjørende eller gående ned mot rundkjøringen, eller inn og ut fra fergeleiet. Denne skulpturen er helt ny (2021) og er laget av Gisle Harr og heter: Megasize# 1: Mormor. Gisle Harrs kunstnerskap fokuserer på portrettet som tema, og han lager realistiske skulpturer i varierende størrelser og materialer som gips, bronse, epoxy, tre, ofte malt polykrome.

Besøk Gisle Harr sin nettside

På siden av Megasize#1: Mormor så finner vi en skulptur av en mor og datter som mater duer med en tittel som, dessverre, er svært treffende for tiden vi lever i: Donna nobis pacem (gi oss fred). Skulpturen er av Solveyg W. Schafferer og fra 1984 – 87. Moren og datteren sitter på en trapp med en høy søyle bak seg som, når du trår nærmere, viser ulike tegninger som viser de negative aspektene ved vår kristne vestlige kultur.

Besøk Solveyg W. Schafferer sin nettside

Ved siden av Donna nobis pacem står en mindre skulptur av Kjersti Wexelsen Goksøyr fra 1992 med navnet Skjult. Skulpturen har en myk, rektangulær form og det er først når du titter nærmere etter du ser at det, i en liten nedsunken del på formen, er et lite øye som titter tilbake på deg.

Besøk Kjersti Wexelsen Gøksøyr sin nettside

På gressplenen med det store lokale ankeret på sin side finner man Brottsjø av Kjell Grette Christensen fra 1998. Her ser vi en båt på vill ferd over et urolig hav. Båten og bølgen den rir på er dynamiske og gir inntrykk av å være i bevegelse.

Besøk Kjell Grette Christensen sin nettside. 

Nøkkelinformasjon

Her kan du lere mer om verkene og årets kunstnere

Åpningstider

Fra 23. juni til og med 10. oktober 2022.

Besøksadresse

Storgata 37, Lallaparken
3060 Svelvik