I hele Norge går frivillige lag og foreninger, museer, kommuner, privatpersoner og andre aktører sammen om å sette fokus på kulturarv og kulturminner gjennom denne uka. Ved å formidle kulturhistorie og tradisjoner kan vi bidra til å øke den kollektive bevisstheten rundt vår mangfoldige kulturarv. Årets tema er «Levende kulturarv»
- Forestillinger: 29.-30.-31.- august, 1., 2.september
Foreningen Den Gode Hensigt inviterer til:
Svelvikspelet 1887
Nye tider er i emning - Verftsindustrien utfordres
Årets spillested er Storgata 81, Svelvik. Brygga ved papirfabrikken i Svelvik. Forestillingne er for alle fra 6 år. Billetter kan forhåndskjøpes hos Kiwi Bjørnstad i Svelvik og Ticketmaster.
For mer informasjon dengodehensigt.no
- Lørdag 2. september kl. 13.00-14.00
Konsert i Bragernes kirke // Klassiske toner
Pianisten Åge Kristoffersen fremfører klaverstykker av J.S. Bach, W.A. Mozart, Brahms, Chopin og E. Grieg.
For mer informasjon bragerneskirke.no. Gratis inngang.
- Lørdag 2. september kl. 12.00–13.30
Byen vår Drammen og Drammen Guideforening inviterer til byvandring i Drammen sentrum
Drammen; fortid, nåtid og fremtid
Turen tar utgangspunkt i Drammen bys historie og forteller om byens nyere byutvikling og vil peke fremover mot fortsatt utvikling i fremtiden.Vandringen er for alle og koster kr. 100 som betales i Torgboden med kort eller Vipps før avgang.
Fremmøte ved Torgboden på Bragernes torg.
- 2.–9. september kl. 11.00-15.00
Drammensbiblioteket viser under dagene ein presentasjon av Forfattaren Per Sivle sitt liv og virke
Det blir en egen stand hvor du kan møte medlemmer i Sivle-laget og få vite mer om forfatteren Per Sivle i form av samtale, lyd og bilde. Mer info om Per Sivle kan du lese på nettsiden sivlelaget.no.
- Søndag 3. september kl. 18.00–19.30
Strømsø bykirke inviterer til konsert
Skeive kvinnelige spor i musikkhistorien // Klassisk kammermusikk
Konsert for fiolin, horn og orkester av Ethel Smyths og Louise Hériette-Viardots klaverkvartett i d-moll. Det holdes en kort innledning om komponistene. Billetter kjøpes hos TicketCo.
- Søndag 3. september kl. 12.00-15.00
Nesbygda historielag har omvisning og forteller om
Skolegang i Nesbygda gjennom de 200 siste år og historien om Havnevik skole
Nesbygda Historielag innbyr til besøk på gamle Havnevik skole som ble nedlagt i 1961 og som nå er en privat bolig. Utstilling av skolestuene og forskjellige skolesaker.
- Mandag 4. september kl. 10.00–17.00
Eiker Arkiv og Grafisk museum inviterer til
Åpent hus under Kulturminnedagene 2023 // Solberg Spinderi
Omvisning i Grafisk museum som viser klisjetrykkemetoder. Eiker Arkiv viser godbiter fra sitt rikholdige arkiv. Mulighet for omvisning og historisk rundtur i Geologimuseet og de industrihistoriske samlinger. Popup-omvisning i området med utgangspunkt i Solberg Spinderis historie.
- Mandag 4. september kl. 11.00–12.00
Pensjonistuniversitet i Drammen (Norkirken Drammen) inviterer til et foredrag om Olav Duun og Juvikfolket
Grethe Fatima Syed tok doktorgrad på forfatteren Olav Duun i 2012 og ga i 2015 ut boken ”Olav Duun - Kunsten, døden og kjærlighetens dikter”. Hun har skrevet mange artikler og debattinnlegg om Duun, noen av dem er samlet i boken Du kan ikke lage en potet (2023). I dette foredraget vil hun fortelle om Olav Duuns liv og verk.
- Mandag 4. september kl. 13.00-18.00
Slekt og data og Mjøndalen bibliotek
Slektsgransking - kom i gang
Ønsker du å starte med slektsgransking, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Kom innom biblioteket hver første og tredje mandag i måneden. Ivan Kristensen fra Slekt og Data Drammen vil være til stede og bistå alle interesserte med å granske slekten. Ingen påmelding, alle er velkommen i tidsrommet 13.00-18.00.
- Mandag 4. september til fredag 8. september kl. 9.00-11.00
Knudsensmia er åpen (Mjøndalen)
Essa vises i bruk og man kan få omvisning og informasjon om smias histore og som en viktig aktør i norsk tømmerfløterdrift, gjennom sin patent og produksjon av merkeøkser.
- Tirsdag 5. september kl. 18.00–19.00
Drammens museum og Drammen kommune
De vidunderlige Nersetterbåtene
Foredrag om nersetterbåten, som var hovedtransportmidlet på Storelva (Drammenselva) både som en del av tømmerfløtingen og som transportåre. Foredraget er ved Kjartan Fønstelien, som vil fortelle om drammensvassdragets vei inn i Unescos representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Foredraget holdes også i forkant av et arrangement ved sjøboden ved Gulskogen gård (10. september).
- Tirsdag 5. – torsdag 7. 12.00-17.00. Fredag 8. og lørdag 9. 12.00-15.00. Søndag 10. 10.00-12.00
Bragernes kirke inviterer til Åpen kirke
Velkommen innom for å se det vakre kirkerommet i nygotisk stil fra 1871. Det er også anledning til lystenning, bønn eller en prat men en av våre kirkeverter. Bragernes kirke er også del av den nyåpnede Tunsberg-leden.
- Onsdag 6. september kl. 18.30
Temte gård og bygdesamling (Krokstadelva) inviterer til foredrag om Nersetterbåten
Fascinerende foredrag om de lokale Nersetterbåtene med båtentusiast Kjartan Fønstelien. Her får du mer kunnskap om og kan ta i øyesyn disse særegne og klinkbygde båtene fra distriktet som nå står på UNESCOs verdensarvliste over immaterielle kulturminner. Følg med på Facebooksiden Temte Gård og Bygdesamling for oppdatert info om tidspunkter for ulike aktiviteter på gården.
- Onsdag 6. september kl. 17.00–21.00
Bli kjent med Motorhistorisk klubb Drammen-Norsk Motorhistorisk// Skotselva
Åpent på Burud!
Senteret har først og fremst satt søkelys på eldre motorkjøretøy, men i det lille museet er det også mange andre ting fra 1950- og 1960-årene. Klubbens formål er å skape et miljø for bevaring av motorkjøretøyer og gjenstander av motorhistorisk interesse som er - eller kan bli - av teknisk/historisk karakter. Vår berømte pølsebu er åpen denne kvelden! For mer informasjon mhkd.no
- Torsdag 7. september kl. 18.00–20.00
Drammen Historielag (Strømsfjerdingen kulturhus) inviterer til foredrag
«Da klokka klang»
Et foredrag med Torodd Hagen om Drammens skolehistorie i en skolestue fra 1784. I «skolen» finner du en utstilling om Drammens skolehistorie, hvor mange vil gjenkjenne elementer fra egen skolegang. Torodd Hagen er tidligere lærer og lærerutdannet, har også vært engasjert i De Norske Skolehistoriske Samlinger som tidligere var lokalisert i bygningen. Huset er fra 1784, men det har utstyr som gjør det mulig for rullestolbrukere å besøke arrangementet.
- Fredag 8. september kl. 19.00 og 20.30
Gulskogen Gårds Venner og Ekte Kjærlighet på Gulskogens teatergruppe
En musikalsk vandring gjennom Drammens historie
En vandring gjennom Drammens historie i vakre historiske omgivelser. Vandringen tar utgangspunkt i elvas betydning for utviklingen av Drammen som by. Gjennom dramatiserte tablåer og musikalske høydepunkter, får du presentert folk, personer og hendelser fra byens spennende og mangfoldige historie. Det må påregnes noe gåing. Vandringen vil foregå fra Sjøboden opp til hovedhuset og tilbake til Sjøboden på stier og plener samt trappene i parken.
Gratis. Arrangementet avsluttes kl. 21.30
- Lørdag 9. septemberkl. 11.00–16.00
Temte gård og bygdesamling inviterer til
Åpen gård
Håndverkstradisjoner og kortreiste bærekraftige materialer. Utstilling i de ulike byggene på gårdstunet med autentiske inventar.
Foredrag med Oscian Windholm om karding og spinning på rokk (kl. 1400)
Treets venner demonstrerer treskjæring. Det blir aktiviteter som bearbeiding av ull, veving kurvfletting. Sying og salg av gjenbruks puter med skoleelever, matlaging og hesteskokasting for besøkende under åpningstiden.
- Lørdag 9. september kl. 13.00–14.00
Bragernes kirke inviterer til Orgelhalvtimen
Orgelhalvtimen er ved Viggo Fagerjord Og med musikk av Mendelssohn og Lindberg. Fri entré.
- Lørdag 9. september kl. 14.00–15.00
Sameiet Gyldenløve tun (Strømsø Børneasyl), Viken fylkeskommune og Drammen kommune (Knutepunkt Strømsø) inviterer til
Markering av historisk 100-års fredningsvedtak av bygårder i Tollbugata
Byvandring med historisk kontekst ved Jo Sellæg
I år er det 100 år siden Bangegården, Cappelengården, Lærumgården og Strømsø Børneasyl ble fredet. I anledning 100-årsjubileet for fredningsvedtaket invitereres det til feiring og dagen avsluttes med nabolagsfest.
- Lørdag 9. september kl. 13.00
Drammensbiblioteket inviterer til foredrag om
Papirproduksjon i Drammensdalen
Foredrag om historien bak papirproduksjonen i Drammensdalen.
Ved professor Merethe Roos.
- Lørdag 10. september kl. 13.00
Drammen Sjømannsforening inviterer til
Søndagsåpent - omvisning maritime museum
Maritim Storstue Skur1 er åpen søndagene fra 6. august til 17. september. Det er salg av vafler og kaffe, og det er omvisning i det maritime museet. Les mer: drammen-sjomannsforening.no
- Søndag 10. september kl. 11.00–15.00
Drammens museum og Drammen kommune inviterer til båtbyggeri (Gulskogen gård)
De vidunderlige Nersetterbåtene
Ved Sjøboden på Gulskogen gård vil Geir Røvik demonstrere redskap og gamle byggteknikker. Publikum vil få prøve seg som båtbyggere. Temte gård låner oss sitt eksemplar av en Nersetterbåt bygget av Geir Røvik. Den vil ligge på vannet ved sjøboden. Flerspråklig guiding. Sjøboden er åpen. Salg av kaffe og sveler.
- Søndag 10. september kl. 12.00–15.00
Friluftsmuseets Venner og medarrangører; Fortidsminneforeningen, Drammen og omegn lokallag, og Buskerud Husflidsforening Drammen
Kulturminnedagen på Spiraltoppen
Aktivitetsdag for familier; tradisjonshåndverk, husflid, smiing, potetopptaking, kulturminneløype for barn, åpen museumslandhandel. Utendørs arrangement, med unntak av museumslandhandelen. De fleste aktivitetene er gratis.
- Mandag 25. september kl. 17.00-20.00
Stiftelsen Verkstedet ved Solberg Spinderi inviterer til
Industrivandring i gammel og ny industrihistorie på nordsiden av Drammenselva
Gjermund Glittfjell vi ta dere med på en tur etter Gamle riksvei fra Vinnes og oppover mot Temte gård og bygdesamling. Han vil fortelle om noen av de utallige bedrifter og forretninger som fantes både etter veien og ved elva. Det blir historier om de små enkeltmannsforetak, til de som handla med hele verden. Gjermund vil også belyse noen av de personene som satte sitt preg både på miljøet de levde i og bedriftene de arbeidet ved. Det blir historiske stopp underveis. Etter besøket på Temte gård i Krokstadelva, kjører bussen tilbake til startpunktet. Hvis bussen blir full kan de som ikke får plass, kjøre etter i egen bil.
- Onsdag 27. september kl. 19:00 – 20:00
Mjøndalen bibliotek inviterer til foredrag
Stein Andersen forteller om Christian IV og hans forhold til Eikerbygda
Christian IV, også kalt ”Christian Kvart”, var en av de mest fremtredende kongene under dansketiden. Han regjerte fra 1588 til 1648 og var spesielt opptatt av Norge. Han har satt dype spor etter seg i Eiker og Kongsberg. Han kom først til Eiker og han var glad i både kvinner og drikke. Så glad i sistnevnte at han ansatte en egen destillatør på begynnelsen av 1600-tallet.
Stein Andersen har i mange år interessert seg for kongens liv og levne, ikke minst betydningen for Eiker. I dette foredraget får du høre anekdoter som finnes om `Kvarten`, og også om hendelsene på Eiker tidlig på 1600-tallet. Arrangementet er gratis.