Hvilket instrument har du lyst til å spille? Eller kribler det i skrivehånden? Her finner du en kort beskrivelse av alle instrumentene vi underviser i ved gamle Nedre Eiker kulturskole, pluss Forfatterspire:

Tangentinstrumenter er populært, og det finnes utrolig mye fin og spennende musikk å lære og bli kjent med. Vi gir undervisning i klassisk piano og keyboard, og legger vekt på individuell utvikling og samspill med andre instrumenter.

Fiolinen er godt kjent, bratsj er noe større, og cello står på gulvet. Norge har mange veldig flinke unge musikere på disse instrumentene – og nesten alle har startet på en kulturskole! Dette er de instrumentene det er flest av i et symfoniorkester, og det er komponert masse musikk for dem i mange ulike stilarter.

Elever på disse instrumentene er også medlemmer i Eiker strykeorkester, sammen med barn og ungdom fra Øvre Eiker.

Akustisk (vanlig) gitar, el-gitar og el-bass er velkommen. På kulturskolen lærer du å spille både akkorder og melodier etter noter og ‘tab’. Du blir kjent med mange typer musikk, og vi har også samspill.

Det lyseste blåseinstrumentet, også kjent som tverrfløyte. Fløyte låter fint alene, sammen med andre fløyter, sammen med piano/gitar, og er et viktig instrument i symfoniorkester og korps. På Kulturskolen i Nedre Eiker kan du få prøve ut ulike instrumenter og spille fløyte i mange sammenhenger.

Klarinetten kan spille både veldig lyst og nokså lavt. Det instrumentet det er mest av i korps, hvor de ofte spiller melodistemmen. Klarinetten er også med i symfoniorkester. Et veldig allsidig instrument som vi trenger mange av!

Saxofon regnes som en treblåser selv om den er laget av messing. Dette fordi man bruker et munnstykke med en treflis for å få lyd, slik som på klarinetten. Saxofonene er en hel famile: sopransax (liten og lys), altsax, tenorsax og barytonsax (stor og tung). På Kulturskolen har vi alle typer. Saxofonen er viktig i korps, og brukes også i kvartett og i jazz, soul og pop.

Baryton er et korpsinstrument med en fyldig klang og kan spille både dypt og lyst. Barytonen har varierte oppgaver: noen ganger spiller de dypt sammen med tubaen, men ofte har de egne melodistemmer i mellomregistret.

Den nest lyseste messingblåseren har en myk lyd som kan spille fine melodier og er et viktig instrument i korps og orkester. Waldhornet har rund form mens althornet ligner en liten baryton/tuba.

Trombone er det eneste blåseinstrumentet som ikke har klaffer eller ventiler; man trekker i en sleide for å få ulike tonehøyder. Trombonen låter litt skarpere enn baryton, og brukes i korps, orkester, storband og i band.

Den lyseste messingblåseren. Har ofte melodi, og brukes til mange oppgaver i korps og orkester, i jazz og i blåseseksjonen i pop-, rock- og soulband. Kornetten er litt kortere og dermed lettere å bære enn trompeten, som har litt skarpere lyd.

Tuba er det største messinginstrumentet, og spiller de dypeste tonene i korps og orkester. Tubaen er viktig for at alle holder rytmen og spiller rent: en god tubaist kan gjøre at hele korpset/orkestret låter bedre! Når man spiller tuba på kulturskolen lærer man å spille melodier slik som alle andre instrumenter.

Mye mer enn trommer! På kulturskolen vil du få opplæring i instrumenter som: pauker, xylofon, marimba, klokkespill, congas og ulike trommer og trommesett. Slagverkere kan spille både melodi og holde rytmen.

På Forfatterspire møter du en ekte forfatter som hjelper deg med å skrive slik at du kan lage spennende og gode tekster. Tekst kan uttrykke tanker, idéer og følelser, men kan også være som en lek og nesten som musikk. I denne undervisningen lærer du hvordan du kan bruke ord på nye måter. Forfatterspire passer for alle aldersgrupper.