Ønsker du å servere alkoholholdig drikk i selskap eller et åpent arrangement, må du søke kommunen om skjenkebevilling.
Skjenkebevilling for en enkelt anledning må knyttes til en bestemt begivenhet. Arrangement som strekker seg over perioder på fra tre til seks dager, kan etter omstendighetene betraktes som en enkelt anledning.
Det er vertskapet for arrangementet eller selskapet som skal søke om bevilling.
Søknadsskjema for enkeltanledning inneholder fortløpende veiledning om utfylling av søknaden.
Du må søke skriftlig i god tid før arrangementet skal finne sted. Søknaden skal inneholde opplysninger om hva slags arrangement det er snakk om, hvem som er arrangør, hvor og når arrangementet skal være, antall deltakere og hvem som er ansvarlig skjenkebestyrer. Ansvarshavende må gjøre seg kjent med bestemmelsene i alkoholloven og med lokale retningslinjer.
I utgangspunktet må alle som skal servere alkohol søke bevilling. Men du slipper å søke om bevilling, når en privat person arrangerer selskap for en sluttet krets av familie eller venner. Dette kan være bryllup, fødselsdagsfeiring eller lignende.
Det er en betingelse at alkoholserveringen foregår uten betaling, og at utleier av lokalet ikke står for andre deler av arrangementet enn selve utleien av lokalet.
Kommunen må sende søknader om skjenkebevilling for en enkelt anledning, til uttalelse til politiet før det kan fattes vedtak. For å få svar på søknaden i tide før arrangementet, må det søkes senest innen:
I perioder med ferieavvikling (sommer, jul, påske) må man påregne lengre behandlingstid. Det anbefales i disse periodene at det søkes i god tid.
Vi innhenter vurdering fra politiet, eventuelt fra skatte- og avgiftsmyndighetene og eventuelle andre instanser, hvis vurdering kreves for å belyse saken. Deretter blir søknaden vurdert.
Kommunen legger vekt på arrangementets karakter og målgruppe, trafikk- og ordensmessige forhold og hensynet til lokalmiljøet for øvrig.
Kommunen legger også vekt på om bevillingssøker og andre sentrale personer er egnet til å ha bevilling.
Drammen kommunes retningslinjer legges også til grunn for vurdering av om bevilling bør gis. Det treffes administrativt eller politisk vedtak som sendes søker, med kopi til blant annet politiet.
Du kan søke om bevilling for gruppe 1, gruppe 1 og 2, eller for gruppe 1, 2 og 3.
Drikk som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol (pilsnerøl og lignende).
Drikk som inneholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol (bordviner, hetviner).
Drikk som inneholder mellom 22 og 60 volumprosent alkohol (brennevin).