Kommunestyret i Drammen har ikke vedtatt nytt ordensreglement enda. Inntil dette er gjort gjelder ordensreglementene for de tre tidligere kommunene.
Dette ordensreglementet er gjeldende fra 1. januar 2017.
Ordensreglementet omfatter den kommunale grunnskolen i Svelvik.
Ordensreglementet inneholder regler om orden og oppførsel, regler om hvilke tiltak som skal kunne brukes når elever bryter ordensreglementet, og regler om framgangsmåten når slike saker skal behandles.
Ordensreglementet gjelder for elevene i skoletiden på skolens områder, i skolens digitale rom og ved alternative læringsarenaer som er under skolens ledelse og ansvar, for eksempel skoleturer.
Ordensreglementet gjelder på skoleveien så langt skolen blir gjort kjent med brudd på reglene.
Ordensreglementet gjelder også for SFO og leksehjelpen, med unntak av i § 7, i denne forskrift.
Ordensreglementet skal bidra til å fremme trivsel, respekt, medansvar, et trygt og godt skolemiljø, god undervisning og godt læringsutbytte. Skolen skal i samarbeid med foresatte og organ for brukermedvirkning arbeide for å nå målene.
Ordensreglementet skal ivareta den enkelte elevs rettigheter og plikter så langt de ikke er fastsatt i lov eller på annen måte.
Eleven skal:
Elevene skal vise alminnelig god oppførsel, herunder:
Oppførsel som ikke aksepteres:
Ved vurdering i orden og oppførsel gjelder § 3-1, § 3-2, § 3-5, § 3-6, og § 3-7 i forskrift til opplæringsloven.
Grunnlaget for vurdering i orden og oppførsel er ytterligere regulert i ordensreglementet for Svelvikskolen - herunder om eleven opptrer i samsvar med § 3 Regler for orden og § 4 Regler for oppførsel
Ved regelbrudd kan skolen bruke følgende sanksjoner:
I vurderingen av hvilken sanksjon som er hensiktsmessig skal det legges vekt på elevens alder og forutsetninger for å forstå konsekvenser av regelbruddet og elevens vilje til å rette opp følgene av regelbruddet. Det skal være forholdsmessighet mellom regelbruddet og sanksjonen. Kollektiv avstraffelse er ikke tillatt.
Ved alvorlige sanksjoner skal foreldre kontaktes. Her gjelder skolens egne regler.
a) Personell kompetanse
Rektor treffer beslutninger om sanksjoner, jf. opplæringsloven § 9-1. Ansatte på skolen treffer beslutninger innenfor rammen av den myndighet rektor har delegert.
b) Ved ileggelse av sanksjoner gjelder
Eleven har alltid rett til å uttale seg til den som treffer avgjørelsen før det besluttes å bruke sanksjoner, jf. opplæringsloven § 2-9. Hendelsen og regelbruddet må være tilstrekkelig godt undersøkt, jf. krav om god forvaltningsskikk. Skolen skal skriftlig dokumentere grunnlaget for bruken av sanksjon herunder hvilken regel som ble brutt, tidspunkt, og hvilken sanksjon som ble benyttet.
c) Enkeltvedtak
Ved alvorlige regelbrudd hvor det brukes sanksjoner som nevnt i § 6 bokstav i, j, k, l, og m skal saksbehandlingsreglene for enkeltvedtak i forvaltningsloven følges.
d) Rusmidler og gjenstander som er inndratt eller midlertidig fratatt elev
Tobakk, snus og alkohol som er inndratt etter § 6 bokstav h skal overlates til foresatte. Ulovlige rusmidler skal overlates til politiet. Ulovlig gjenstander som er inndratt etter § 6 bokstav h skal overlates til politiet. Øvrige gjenstander som er inndratt skal overlates til foresatte. Gjenstander som midlertidig er fratatt elev etter § 6 g skal leveres tilbake til elev senest innen skoledagen slutter.
Ved skade verk på skolens bygninger og/ eller eiendeler kan eleven og elevens foresatte gjøres erstatningsansvarlig inntil kr 5000, etter skadeserstatningslovens § 1-1 og § 1-2. Eleven kan gis anledning til å utbedre skaden selv dersom dette anses hensiktsmessig.
Straffbare forhold skal som hovedregel meldes til politiet.
Den enkelte skole utarbeider regler tilpasset lokale forhold som presiserer reglene i denne forskrift. Disse reglene skal godkjennes i samarbeidsutvalget (SU). Ved eventuell motstrid er forskrift om ordensreglementet overordnet den enkelte skoles lokale regler.
Forskrift om ordensreglement gjelder fra 1. januar 2017.
Skolen plikter å gjøre elever, foresatte og ansatte kjent med forskrift om ordensreglement for grunnskolen og skolens lokale regler hvert år ved skoleårets begynnelse. Dette ansvaret påhviler hver enkelte rektor.