Mediearkivet

Søk blant våre fotografier, videoer og gamle kart fra Drammen kommune.

Søk i mediearkivet

Fotografier

Byarkivet har over 100 000 fotografier i sine samlinger, både fra kommunal virksomhet og fra ulike private arkiver og samlinger. Bildene er fra Drammensområdet, og viser folk og omgivelser gjennom mer enn hundre år.

Byarkivet digitaliserer bildene i samlingen vår så langt det er ressurser til det. De digitaliserte bildene publiseres fortløpende i vårt mediearkiv. Her kan du benytte fritekstsøk, eller bare bla gjennom bildene, som er sortert på forskjellige temaer og kategorier.

Kart

Byarkivet har mange historiske kart og tegninger fra Drammen. De forteller historier om byens utseende og vekst, om planer og utvikling. Drammen fikk sitt første kartverk i 1850, og den første kart- og delingsforretning ble avholdt i 1866.

I samarbeid med kommunens kart- og geodataavdeling ønsker vi å gjøre dette historiske materialet tilgjengelig for alle. I vår digitale formidlingskanal viser vi et utvalg flotte eksemplarer.

Vi vil legge ut flere kart etter hvert som de blir klare for publisering. Gi oss gjerne tilbakemelding på kartene.

Større versjoner av kartene

Klikk deg inn på et kart og velg "last ned"-knappen til høyre på skjermen. Du vil få spørsmål om hvilket format du ønsker å laste filen ned i. Her kan du velge 'JPG sRGB'. Avhengig av hvilken nettleser du benytter, vil kartet åpnes direkte i stor størrelse, eller mellomlagres på din maskin.

Video

Robert Halvorsen (1911-2002) var kinosjef i Drammen mellom 1946 og 1981. Han tilhørte første generasjon filmarbeidere etter filmpionerene i Norge, og gikk gradene i filmbransjen fra visergutt hos Metro Goldwyn Meyer til kinomaskinist og lagersjef hos 20th Century Fox. Før han kom til Drammen drev han privat kino på Godlia i Oslo sammen med sin kone. 

Film var hans store hobby, og ved siden av sitt virke som kinosjef begynte han å filme store og små begivenheter rundt om i Drammen. Med kamera dokumenterte han alt av interesse for byens befolkning. Filmene ble satt sammen månedsvis og vist som forfilm på kino i en årrekke.

Mye av filmingen forgikk på fritiden – Robert Halvorsen filmet alt fra kunstutstillinger og tragiske hendelser som branner og ulykker til jubileer og idrettsarrangementer. På denne måten kombinerte han både yrke og hobby, og ble så godt kjent med Drammen at han som pensjonist ble guide på en rekke ”Kjenn din by”-turer. Han var en stor bypatriot og hans aktive interesse for byen, hans politiske engasjement og varme hjerte for blant annet handicap-idretten og barnekino ble hedret med prisen "Æres-drammen" på 1990-tallet.

Jubileumsgave til befolkningen

Drammens Tidende og Drammen byarkiv har i fellesskap digitalisert filmmaterialet som Halvorsen etterlot seg. Filmene blir derfor tilgjengelig  hos begge parter, som en jubileumsgave til Drammens befolkning. Velkommen inn i Halvorsens verden!

Les mer om Robert Halvorsen her.

Rettigheter til bruk

Der hvor ikke annet er angitt, kan alle de publiserte bildene fritt benyttes ikke-kommersielt, bare du oppgir fotografens navn og Drammen byarkiv som kilde. Ved kommersiell bruk av bilder, ta kontakt med byarkivet på e-post kommunepost@drammen.kommune.no for avtale om pris og digitale kopier med høy oppløsning.