Drammen kommune er underlagt regelverket om offentlige anskaffelser. Regelverket beskriver hvordan offentlige virksomheter skal gjennomføre sine anskaffelser. Dette har også innvirkning på hvordan leverandører kan opptre i forhold til kommunen.

Hvordan bli leverandør?

Pågående konkurranser og rammeavtaler

Drammen kommune
Drammen Eiendom KF

Drammen kommune gjennomfører anbudskonkurranser digitalt. Dette innebærer blant annet at all kommunikasjon og tilbudsinnlevering skjer elektronisk.

Doffin

Alle anskaffelser av varer og tjenester Drammen kommune foretar til en verdi over kr. 1.300.000,- eks. mva. skal kunngjøres på Doffin.no - Database for offentlige innkjøp. Kommunens avtaler etableres med bakgrunn i behov som har oppstått internt i kommuneorganisasjonen.

Anbud og avtaler

Dersom du ønsker å fremme salg eller har spørsmål om avtaler og anskaffelser, kontakter du Virksomhet Anskaffelser på e-post:

Reklamekampanjer rettet mot Drammen kommune eller uanmeldte besøk er ikke ønsket.

Drammen kommune oppfordrer alle næringsdrivende som ønsker å levere varer og tjenester til Drammen kommune, eller andre offentlige virksomheter, til å sette seg inn i regelverket om offentlige anskaffelser og aktivt bruke Doffin.

Regelverket

Regelverket om offentlige anskaffelser omfatter flere lover og forskrifter

De mest sentrale dokumentene i regelverket er:

Lov om offentlige anskaffelser
Forskrift om offentlige anskaffelser

Samfunnsansvar

Anskaffelsesloven inneholder flere bestemmelser som pålegger offentlige innkjøpere å ta hensyn til miljø, arbeidsforhold og sosiale forhold ved gjennomføringen av sine anskaffelser.

Et viktig virkemiddel for å oppnå dette er å stille klare krav i forbindelse med anskaffelser. Kravene rettes både til leverandører og til produkter.

Drammen kommune har spesielt fokus på:

• Miljøhensyn og livssykluskostnader
  • Menneskerettigheter
  • Å hindre arbeidskriminalitet
  • Universell utforming
  • Krav til lønns- og arbeidsvilkår
  • Krav til bruk av lærlinger

Forretningsetikk

Drammen kommune har dokumentert sine etiske verdier gjennom etikkplakaten (pdf). Etikkplakaten er innarbeidet i alle kommunens virksomheter.

Alle anskaffelsesprosesser i Drammen kommune skal foregå i overensstemmelse med kommunens etikkplakat og tilkjennegis med høy forretningsetikk i måten vi opptrer med hensyn til integritet og omdømme.

Saksbehandling av anskaffelser skal være habile og upartiske i de beslutninger og vedtak som fattes.

Dialog og innovasjon

Det er viktig å tilrettelegge for fremtidens produkter, fremme innovasjon, gjøre seg kjent med markedet og få innspill på hvordan kommunens behov kan dekkes best mulig.

Dialog med markedet vil derfor ofte gjennomføres i tilknytning til større og mer komplekse anskaffelser.

Fakturering

Tidligere Drammen, tidligere Svelvik og tidligere Nedre Eiker ble Drammen kommune 1. januar 2020. Alle vare- og tjenesteleveranser i 2020 må faktureres til ny kommune med fakturadato og forfall etter 01.01.20. Der det er inngått innkjøpsavtaler med kommunen er det fortsatt de avtalefestede betalingsbetingelsene som gjelder.

Alle fakturaer må ha fakturaadresse:

Drammen kommune
v/Fakturamottak
3008 DRAMMEN

Det kreves at fakturaen merkes med ressursnummer eller med innkjøpsordrenummer i tillegg til navnet på virksomheten som bestiller. Drammen kommune har fått nye ressursnummer og
ordrenummer. Ressursnummer og ordrenummer fra de tidligere kommunene vil ikke være gyldig fra 2020.

Dersom ressursnummer eller innkjøpsordrenummer mangler/er feil, vil fakturaen bli avvist og
returnert. Faktura med feil fakturaadresse vil også bli avvist og returnert.

Fakturering generelt

Kommunen ber om at faktura sendes som EHF (i elektronisk handelsformat). Alle norske kommuner er pålagt å kunne ta imot elektroniske fakturaer (EHF), og kommunen vil kreve faktura i dette formatet på alle nye avtaler. På nettsiden anskaffelser.no, finnes register (ELMA-registeret) over alle bedrifter som er mottakere av EHF-faktura.

Organisasjonsnummeret er vår referanse.

Drammen kommunes organisasjonsnummer er 921 234 554.

Bestillinger og e-handel

Drammen kommune bruker et elektronisk innkjøpssystem (e-handel) ved nesten alle typer bestillinger.

Bestilling av de fleste rammeavtaleproduktene gjøres gjennom kommunens egen nettbutikkløsning.

Øvrige bestillinger skal som hovedregel være basert på en standard rekvisisjon laget fra innkjøpssystemet.

Vi sender rekvisisjonen på epost eller overleverer utskrift til leverandøren.

Rekvisisjonen ser slik ut:

Rekvisisjon anskaffelser

Har du spørsmål om innkjøp og anskaffelser, send e-post til:

Har du spørsmål om faktura, kontakt: