Denne årsplanen er godkjent i SU 16.05.23
Vi i Brannposten står for at natur og friluftsliv er en viktig del av barn og unges oppvekst, tilhørighet og som en identitetsbyggende faktor. Vi lener oss på Gibson og Ingunn Fjørtoft sitt begrep «Affordances» – barn ser etter naturens bruksmuligheter. Barn har en funksjonell tilnærming til det fysiske miljøet. Barna tolker omgivelsen ved å ta dem i bruk. Barn oppsøker, oppdager og utforsker miljøet og ser umiddelbart muligheter for bruk. Barnas tolking av landskapets muligheter vises gjennom barnas adferd gjennom lek og bevegelse. Derfor setter vi leken i fokus og ser muligheten naturen gir oss.
Brannposten naturbarnehage jobber også prosjektbasert. Prosjektarbeid er her knyttet til et arbeid med et tema eller et fenomen der hensikten er å skape en arena for utforskning, fordypning og forståelse. I prosjektarbeid har barns nysgjerrighet og medvirkning en sentral plass, og barns lyst til å undersøke og utforske skal ha betydning for pedagogiske valg.
I bhg året 2023-24 vil vi utforske verdensrommet som tema. Grunnlaget for vårt valg er barnas interesse.
Barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet, jf. barnehageloven § 1 og § 3, Grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 12 nr. 1. Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen.
Vi i Brannposten mener at omsorg bidrar til å skape trygghet og tilknytning, samtidig som det er grunnlaget for barns lek, utvikling og trivsel i barnehagen. God omsorg skal prege alle situasjoner i hverdagslivet, og det skal legges til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barn og voksne. Det er alltid den voksene som er ansvarlig i relasjonen med barn. Vi skal anerkjenne og møte alle barn med et likeverd og møte barna der de er. Vi skal aktivt jobbe for å forebygge utenforskap, krenkelser og mobbing i barnehagen.
Lek er barndommens kjennemerke og leken er en naturlig del av barnet. Barn leker fordi det er meningsfylt å leke i seg selv, leken er lystbetont samtidig som leken er stimulerende for utvikling og læring. Leken er frivilling og er en tilstand som er altoppslukende og produktiv for barnet. Leken stimulerer fantasi og kreativitet, samtidig barnet utforsker sine behov for utfordring, grenser og opplevelse av mestring.
Gjennom lek oppstår vennskap. I lek og samspill med andre legges grunnlaget for læring og sosiale ferdigheter. I leken erfarer barn noe av det viktigste i livet , nemlig det å omgås andre mennesker. Sosial kompetanse handler i stor grad å kunne samhandle og samarbeide med andre på en positiv måte. Vise empati og regulere egne følelser, hevde seg selv positivt og konfliktløsning er områder vi har mye fokus på.
Sosial kompetanse er en forutsetning for å fungere godt sammen med andre og omfatter ferdigheter, kunnskaper og holdninger som utvikles gjennom sosialt samspill. I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne. Barnehagen skal aktivt legge til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. Barnas selvfølelse skal støttes, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov.
Barna skal få utforske og utvikle sin språkforståelse, ordforråd, sin språkkompetanse og det mangfoldet av kommunikasjonskompetanse som finnes. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. Et godt utviklet språk er viktig for å kunne fungere i lek, sosialt samspill, uttrykke følelser og tanker.
De voksne er viktige rollemodeller og gode forbilder. Språk læres gjennom sosialt samspill med andre, i lek og gjennom hele barnehagehverdagen. Slik utvikler barna en god språkforståelse og ordforråd. Voksne som er i nær relasjon til barna, ordsetter og undrer seg sammen med det som opptar barna. Gjennom dette bidrar de ansatte til at barna for en forståelse av verden rundt seg.
Rammeplanen er barnehagenes styringsverktøy. I rammeplanene er det 7 fagområder som vi forplikter oss til jobbe ut i fra. Lærings- og opplevelsesmulighetene som ligger i fagområdene er sentrale hjelpemidler i utviklingen av barnas grunnleggende kompetanse sosialt og gjennom kommunikasjon. Dette gjøres både i planlagte og ikke planlagte læringssituasjoner sammen med barna. Gjennom prosjektarbeid knytter vi alle fagområdene inn i en almenpedagogisk fremstilling som gjenspeiler de 7 fagområdene.
Alle fagområdene vektlegges i det daglige arbeidet. Fagområdene opptrer sjelden isolert, flere områder vil ofte være representert samtidig i et tema, opplegg og i forbindelse med hverdagsaktiviteter og turer.
Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Det legges opp til progresjon i utforskning av barnehagens/referanseområdet sitt nærmiljø. Vi deler inn i grupper slik at barna får mulighet til å utfordre hverandre, men også selv bli utfordret. Naturen byr på naturlig progresjon etter hvert som barna utvikler sine motoriske ferdigheter i større grad. I starten av barnehagetilværelsen på Brannposten kan terrenget å gå i være en utfordring i seg selv, men mot slutten vil det være mer naturlig å klatre seg oppover bakker i tau og rappellere seg ned igjen. Vår målsetning er at alle barn skal få muligheten til å bli den beste utgaven av seg selv både kognitivt og motorisk.
Vi benytter ulike digitale verktøy som et supplement i det pedagogiske arbeidet. Det er viktig at barna, i samarbeid med voksne, utvikler en begynnende forståelse knyttet til digitale medier/verktøy. Vi ønsker at vår digitale praksis kan bidra til et allsidig læringsmiljø, og samtidig gi barna et kompetanseløft for videre læring og utvikling. En forutsetning for god digital dømmekraft, er at de ansatte utviser gode holdninger og kunnskap rundt lov om personvern.
Barnehagens digitale praksis skal bidra til barnas lek, kreativitet og læring. Ved bruk av digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet skal dette støtte opp om barns læreprosesser og bidra til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn.
Å starte i barnehagen er en stor overgang i barns liv, og alle barn som skal ha tilvenning i Brannposten naturbarnehage starter med ulike forutsetninger. Individuell oppfølging fra et tidlig tidspunkt er viktig for å danne det grunnlaget barnet og foresatte trenger fra barnehagen for å ha mulighet til å oppleve en overgang basert på tillit, trygghet og omsorg, og for at barnet skal oppleve at det er en god sammenheng mellom barnehagen og hjemmet.
Ansatte kjenner alle barn og barn kjenner alle ansatte i Brannposten med tanke på at vi ikke er flere avdelinger og vi samarbeider tett sammen hele dagen.
Vi legger vekt på tidlig innsats, noe som innebærer at vi raskt setter inn tiltak der vi opplever at barn har utfordringer innenfor aldersadekvat utvikling. Vår undring og evt. tiltak blir tatt opp med foreldrene slik at vi sammen kan finne gode løsninger til barnets beste. Ved videre kartlegging har vi god kommunikasjon med andre fagfelt som er spesialister på ulike områder.
Alt barnehagen gjør, skal ha barnets beste som grunnlag, og et nært samarbeid med hjemmet er viktig for å støtte barnets utvikling. Relasjonen mellom barnehage og hjem må være preget av åpenhet og likeverd. Vi i Lilleløkka barnehage har ansvaret for å samarbeide med alle foreldrene på en slik måte at de opplever seg sett, hørt og at de får medvirke til en god barnehagehverdag for sitt barn. Vi skal vise interesse for barnet deres og opptre som tilstedeværende og trygge voksene for å skape en god relasjon med foreldrene og barna.
Brannposten naturbarnehage bruker mye av tiden til å være ute, spesielt i skogsområdet Bragernesåsen. Noen av turmålene barnehagen benytter er Hamborgstrømpaviliongen, Spiralen, Klopptjern og mange flotte gamle husmannsplasser som åsen har å by på.
Andre turdestinasjoner er brannstasjonen, politistasjonen, den store lekeplassen i sentrum og Lilleløkka barnehage og mange andre steder. Drammen bibliotek er også mye brukt, og her deltar ofte barnehagen på lesestunder som er arrangert av Biblioteket.
Barnehagene samarbeider med et sett med forebyggende tjenester (PPT, Barnevernet, Helsestasjonen osv.) som alle arbeider til barns beste. En viktig målsetning er å fange opp barn som trenger ekstra støtte, og sette inn riktig tiltak i samarbeid med forebyggende tjenester.
Vi er med i et utviklingsarbeid sammen med Universitetet i Sørøst- Norge som sikrer faglig utvikling av barnehagen og bidrar til at vi er en bedrift i utvikling.
Vi er en partnerbarnehage, og har derfor et godt samarbeid med barnehagelærerutdanningen ved USN. Vi mottar studenter ved ulike perioder gjennom året, noe som bidrar til oppdatering faglig, og gode refleksjoner og diskusjoner i fellesskap. Ved å ha studenter utvikler vi oss veldig som organisasjon, samtidig som vi får nye briller og perspektiver på vår drift.
Vi er samtidig en lærende organisasjon, i den forstand at vi tar inn BUA-læringer. Lærlingene har ulike kompetansemål i sin periode i barnehagen, og en veileder støtter og bidrar til at lærlingen kommer i mål med sine mål. Denne lærlingen er en stor ressurs for barnehagen.
Planlegging gir personalet grunnlag for å tenke og handle langsiktig og systematisk i det pedagogiske arbeidet. Planleggingen skal bidra til kontinuitet og progresjon for enkeltbarn og barnegruppen. Planleggingen synliggjør hvordan barnehagen fortolker og realiserer rammeplanen, og skal være utgangspunkt for refleksjon og utvikling av virksomheten.
Barnehagen skal jevnlig vurdere det pedagogiske arbeidet. Det betyr at det pedagogiske arbeidet skal beskrives, analyseres og fortolkes ut fra barnehagens planer, barnehageloven og rammeplanen. Hovedformålet med vurderingsarbeidet er å sikre at alle barn får et tilbud i tråd med barnehageloven og rammeplanen. Vurderingsarbeidet skal bygge på refleksjoner som hele personalgruppen er involvert i.
Dokumentasjon av personalets arbeid synliggjør hvordan personalet arbeider for å oppfylle kravene i barnehageloven og rammeplanen. Dokumentasjon av det pedagogiske arbeidet skal inngå i barnehagens arbeid med å planlegge, vurdere og utvikle den pedagogiske virksomheten. Dokumentasjon av det pedagogiske arbeidet kan gi foreldre informasjon om hva barn opplever, lærer og gjør i barnehagen, og om hvordan barnehagen oppfyller kravene i barnehageloven og rammeplanen.
Barnehagene i Drammen drives i tråd med Barnehagelov og Rammeplan for barnehager, og bygger på et holdnings- og verdigrunnlag basert på respekt, tillit, fellesskapsfølelse og menneskeverd.
Gjennom kontinuerlig forbedringsarbeid jobber vi for å opprettholde høy kvalitet i arbeidet med barns oppvekst. Barnehagene har et godt og nært samarbeid med Universitetet i Sørøst Norge. Dette samarbeidet gir oss faglig påfyll og faglige utfordringer noe som er sunt for virksomheter i stadig utvikling og endring.
Vi har utarbeidet 4 verdier som er felles for alle Drammensbarnehagene. Disse verdiene setter retning for hvordan vi jobber med kvalitet i våre barnehager. Vi kaller verdiene for våre hjørneflagg, dette rammer inn vår virksomhet. Ut fra verdiene jobber hver barnehage med egne satsingsområder.