Vi skal veilede barnet til å mestre hverdagsaktiviteter og oppmurte det til selvstendighet til av – og påkledning, helle i koppen, spise selv, smøre på, håndvask, dobesøk osv. Vi følger barnet til vognen istedenfor å bære barnet.
Barnehagen skal være en arena for fysisk aktivitet og fremme barns bevegelses glede og motorisk utvikling.
Barns medvirkning må forstås som en holdning til barn som likeverdige deltakere i barnehagens pedagogiske arbeid, hvor barna blir møtt med gjensidig respekt og alvor. Barnehagens syn på barn er sterkt forankret i FNs barnekonvensjon. Den presiserer og synliggjør barnas posisjon i samfunnet, og løfter frem barns rett til deltagelse og beskyttelse.
For å oppnå en god kvalitet i barnehagen kreves det at ansatte er våkne, reflekterte, kompetente og omsorgsorienterte. Å være sensitiv er en viktig forutsetning for at gode relasjoner skal oppstå mellom voksne og barn. Vi er opptatte med å vise følsomhet i samspill med barna og opptatt av å fange deres uttrykksformer i barnehagehverdagen.
Det kan være vanskelig å gi en entydig forklaring på hva lek er, med tanke på at det finnes så mange ulike tilnærminger og teorier. Men vi kan være enige om at leken er noe som er indre motivert. Lek er også en læringsarena der sosiale ferdigheter kommer til syne som for eksempel normer og regler. I Fjellheim barnehage er leken den viktigste aktiviteten for barna. Et av målene våre er å inspirere barna til lek, vi fokuserer oss på hvordan rommet er i barnehagen, og ønsker at barna skal ha et stimulerende lekemiljø. Gjennom leken undrer og reflekterer barna og dette gir grunnlag for læring. Vår væremåte har mye å si for hvordan barna tilegner seg læring, vi er opptatt å være til stede for barna og følge deres undring og spørsmål.
Barnehagen skal støtte barna i å forholde seg prøvende og nysgjerrig til omverdenen og bidra til å legge grunnlag for modig, selvstendig og ansvarlig deltakelse i demokratiske felleskap. Fjellheim barnehage legger aktivt til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. Vi bruker mangfold som en ressurs i det pedagogiske arbeidet og støtte, styrke og følge opp barna ut fra deres egne kulturelle og individuelle forutsetninger (RP17). I Fjellheim viser vi også forståelse og respekt for den «bagasjen» barnet har med seg.
Alle barn skal få god språkstimulerende gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling (RP17). Godt språk er grunnlag for mye av det som skjer i barnehagen. Vi i Fjellheim barnehage er språkbevisste og vi snakker forskjellige språk, noe som gir trygghet til både foreldrene og barna. Vi fokuserer både på det verbale og non-verbale språket. Vi er opptatt av at barna har en god dialog og kommuniserer med hverandre ved å lytte og snakke på en respektabel måte. I tillegg er teater og dramatisering viktige deler av vårt språkarbeid i barnehagen. Barna er ikke bare tilskuere, men deltar i dramatiseringen.
Gjennom arbeidet med fagområdene skal vi som barnehage sikre at lek og barns rett til medvirkning ivaretas, og at fagområdene oppleves som en naturlig del av barnas hverdag. Som skrevet tidligere har leken en sentral plass i barnehagen. Vi knytter fagområdene tett opp til leken, og bruker den i fellesskap og hver for seg. Vi bruker fagområdene kontinuerlig i barnehagehverdagen og når vi planlegger aktiviteter for barna. Vi er opptatt av å bruke vår kunnskap og kompetanse for å ivareta fagområdene både i lek og voksenstyrte aktiviteter. Vi ønsker at barna gjennom aktivitetene utvikler undring, utforskning, kunnskap og ferdigheter
innenfor alle fagområdene.
Progresjon i barnehagen innebærer at alle barna skal utvikle seg, lære og oppleve fremgang. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser (R17).
Vi ønsker at barna skal oppleve mestring og fremgang. Det er viktig for oss å være et støttende stilas. Samtidig er det viktig at vi ansatte besitter kunnskap og kompetanse når det gjelder dokumentasjon og observasjon av barna, samt barns utvikling. Vi er også opptatt av å gi barna varierte opplevelser, slik at de får allsidig utvikling.
Barnehagens digitale praksis skal bidra til barnas lek, kreativitet og læring. Ved bruk av digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet skal dette støtte opp om barns læreprosesser og bidra til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn (RP17).
I Fjellheim barnehage bruker vi forskjellige digitale verktøy i arbeidet med barna. Vi har digitale skjerm på veggen som har touch-system, barna får muligheten til å bruke skjermen og slik undrer barna seg og blir nysgjerrige. Vi setter også opp forskjellige bilder av barna i deres hverdag i barnehagen. Barna utrykker glede via å le og smile og snakke om å se seg selv på skjermen. Vi har voksne til stede som observerer og tar imot barnas tilbakemeldinger når vi legger ut bilder fra hverdagen.
Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene legge til rette for at barnet kan få en trygg og god start i barnehagen (RP 17).
Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning (RP17).
Når Fjellheim Velkomstbarnehage tar imot nyankomne flyktningbarn, er det nødvendig at vi som barnehage tar vare på familiene. Trygghet, omsorg og tillit er viktige faktorer i vår samarbeid med familiene vi møter. Har vi tilliten til foreldrene ender vi opp med å snakke med dem og ikke til dem. Mange barn begynner hos oss når barnehageåret starter i august, men vi har også kontinuerlige inntak gjennom hele året. Det er viktig at vi setter av god til tilvenningsperioden og trygger både barna og foreldrene.
Vi ønsker at barna er best mulig rustet til skolestart og livet generelt. Dette starter allerede i barnehagen. Når personalet legger til rette for læring gjennom lek og andre aktiviteter med progresjon, barns medvirkning og et solid arbeid med kompetanse rundt sosial kompetanse, dannes en god grobunn for videre læring. Vi er opptatt at barna tilegner seg norsk språk og tilegner seg språklig bevissthet. Vi er også opptatt av å få til et godt samarbeid med skolen.
Barnehagen skal tilpasse det allmennpedagogiske tilbudet etter barnas behov og forutsetninger, også når noen barn har behov for ekstra støtte i kortere eller lengre perioder. Barnehagen skal sørge for at barn som trenger ekstra støtte, tidlig får den sosiale, pedagogiske og/eller fysiske tilretteleggingen som er nødvendig for å gi barnet et inkluderende og likeverdig tilbud (RP17).
En del av jobben vår er å se at barna har en «normal» utvikling, dette ser vi blant annet i samspill med jevnaldrende og kartleggingsskjemaer vi får av staten for eksempel Tras og Alle med skjema. Hvis vi opplever avvik hos barnet er det vår jobb å søke råd og støtte i andre statlige instanser som for eksempel PPT, helsestasjon osv. Dette gjør vi med samtykke fra foreldrene. Vi er opptatt av å skape tillit mellom oss og foreldre, og at vi har et godt samarbeid hvor barnet hele tiden står i sentrum. Hvis barnet får et vedtak, utarbeider vi en pedagogisk plan som skal være til beste for barnet. Arbeidet blir beskrevet i individuell opplæringsplan (IOP).
Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene. Foreldresamarbeidet skal både skje på individnivå, med foreldrene til hvert enkelt barn, Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene.
Foreldresamarbeidet skal skje på individnivået, med foreldrene til hvert enkelt barn, og gruppenivå, gjennom foreldrerådet og samarbeidsutvalget (RP17).
«Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barns behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling» (jmf. Barnehageloven §1)
Foreldrene skal oppleve at barnehagen er et sted der deres barns egenart blir ivaretatt. At vi ser barnet og dens familie. For å få til et godt samarbeid må grunnmuren bygges med tillit, gjensidig respekt og annerkjennelse. Det er viktig at vi i barnehagen forstår familiene vi møter og lærer oss deres samfunn og kulturelle aspekter. Barnehagen ønsker å skape forståelse for at vi har forskjellige livsverdener og ha respekt for det. Samtidig er det også viktig for barnehagen at foreldrene forstår hva barnehage hverdagen og hva barnehagen står for.
Barna som går i Fjellheim barnehagen, bor i ulike bydeler av Drammen kommune. Foreldrene går på Fjellheim voksenopplæring. Fjellheim barnehage holder til ved Fjellheim voksenopplæring og flyktningstjenesten, som barnehagen har tett samarbeid med. Vi har også et godt samarbeid med Migra helsestasjon. Vi tar også bussen til Drammen sentrum.
Det er viktig å arbeide for barna og deres familiers beste i samarbeid med ulike instanser. Vi samarbeider, med foresattes samtykke, om enkeltbarn og i noen tilfeller på generelt grunnlag med:
Drammen kommune har nulltoleranse for vold. Det betyr at ansatte skal gjøre sitt for å forhindre at barn utsettes for vold eller blir vitne til vold. Vold er en kriminell handling og skal behandles deretter. Vold skal ikke unnskyldes eller bortforklares som et kulturfenomen eller annet som kan bidra til noen form for legalisering. De ansatte har sitt daglige arbeid plikt til å prioritere arbeid med saker knyttet til mistanke om vold, især vold mot barn.
Dersom barnehagen mistenker eller avdekker vold eller andre krenkelser mot barn, plikter vi å melde fra til barneverntjenesten.
Barnehagen skal vær en pedagogisk virksomhet som skal planlegges og vurderes. Barn og foreldre har rett til medvirkning i disse prosessene. Målet med barnehagen som pedagogisk virksomhet, er å gi barna et tilrettelagt tilbud i tråd med barnehageloven og rammeplanen. For å oppnå dette skal barnehagen være en lærende organisasjon, og det pedagogiske arbeidet skal være begrunnet i barnehageloven og rammeplanen (R17).
Barnehagene i Drammen drives i tråd med Barnehagelov og Rammeplan for barnehager, og bygger på et holdnings- og verdigrunnlag basert på respekt, tillit, fellesskapsfølelse og menneskeverd.
Gjennom kontinuerlig forbedringsarbeid jobber vi for å opprettholde høy kvalitet i arbeidet med barns oppvekst. Barnehagene har et godt og nært samarbeid med Universitetet i Sørøst Norge. Dette samarbeidet gir oss faglig påfyll og faglige utfordringer noe som er sunt for virksomheter i stadig utvikling og endring.
Vi har utarbeidet 4 verdier som er felles for alle Drammensbarnehagene. Disse verdiene setter retning for hvordan vi jobber med kvalitet i våre barnehager. Vi kaller verdiene for våre hjørneflagg, dette rammer inn vår virksomhet. Ut fra verdiene jobber hver barnehage med egne satsingsområder.
Et godt sted å leve der vi heier og tar vare på hverandre