Vinnere av kulturpris, kulturstipend og kunstnerstipend 2022

Vinnerne av Drammen kommunes kulturpris, Drammen kommunes kulturstipend og Drammen kommunes kunstnerstipend ble 1. februar overrakt med gratulasjoner og diplomer av kommunens ordfører. Seremonien var i Drammen kommunes rådhus.

Robert Piros vant Drammen kommunes kulturpris kr 40.000, for sin fantastiske innsats i Nedre Eiker barne- og ungdomsteater.

Jonas Evenshaug Christiansen vant kulturstipendet, kr 40.000. Han er en «up and coming» jazzgitarist.

Thea Glimsdal Temte vant Drammen kommunes kunstnerstipend på kr 100.000, for et langt liv innen tekstil, søm og folklore.

Drammen kommunes kulturpris 2022 gikk til Robert Piros

Juryens begrunnelse:

Som mangeårig fremtredende kulturpersonlighet lokalt, spesielt i sitt arbeid og engasjement for målgruppen barn og unge, tildeles Robert Piros Drammen kommunes kulturpris for 2022.

Robert Laszlo Piros er 54 år og bor i Mjøndalen sammen med sin kone Marianne, og tidligere med sine nå voksne barn. Han har ungarske aner, men er vokst opp i Solbergelva. Robert har jobbet som lærer i over 25 år og store deler av yrkeslivet er tilbrakt på Eknes ungdomsskole i Krokstadelva. Robert har alltid holdt på med teater og var i sin tid med på å starte NETS (Nedre Eiker TenSing) som fremdeles er aktive i dag.

Siden 2005 har Robert Piros vært kunstnerisk leder ved barneteateret. Han har fått til fullskala musikalproduksjoner i Mjøndalen samfunnshus med 10 fullsatte forestillinger med flere tusen publikummere hvert år. Med 100 barn på scenen, like mange foreldre som jobber frivillig bak scenen, er forestillingene en lokal begivenhet hvert år.

NEBUT (Nedre Eiker Barne- og ungdomsteater) NEBUT deler teatergruppen i to med et ungdomsteater for de i alderen 13 til 20 år og for de yngre, 9 til 13 år, som heter Teaterskolen. I dag er det 100 skuespillere med i barne- og ungdomsteateret og de har en venteliste på 150 barn.

Teateret flytter inn i samfunnshuset i 3 uker, hvert år, og bygger da om hele huset til et teater. Noen av forestillingene som er blitt satt opp er Løvenes konge, Robin Hood, Annie og i 2022, på overtid på grunn av korona, ble Shrek jr. fra den kjente animasjonsfilmen satt opp. Robert har også skrevet flere skuespill, som også har blitt satt opp av ungdomsteateret.

Alt dette gjøres for at lokale barn skal få muligheten til å stå på en stor scene for å synge, danse eller spille teater for venner, naboer, familie og skolen sin. Mange av skuespillerne er etter hvert også med i andre teatergrupper i Øvre Eiker og Drammen. Mange har tatt teaterutdanning på videregående eller høyskole og flere har vært med i kjente TV-serier og i spillefilmer. Noen av ungdommene jobber som instruktører for Teaterskolen, og er ansvarlig for å sette opp en egen forestilling i januar hvert år - da på Eknes ungdomsskole.

Noe som har vært viktig for Robert er at generalforestillingene også skal ha fulle hus, og i samarbeid med kommunens kultur- og sosiale tjenester, deles det ut hundrevis av gratisbilletter til de som kanskje ikke hadde hatt mulighet til å gå på teater på en annen måte.

Juryen mener at Robert Piros er en viktig stemme og et godt eksempel. Han er en person som skaper muligheter og drømmer for barn og unge som ønsker å utfolde seg på en scene, enten som skuespiller, sanger, musiker eller danser.

Med sitt store engasjement for NEBUT viser Robert Piros at han har klart å skape noe som er ønsket av et helt lokalsamfunn og som kommer til ha ringvirkninger i teatermiljøet i mange tiår som kommer.

Drammen kommunes kulturstipend 2022 gikk til Jonas Evenshaug Christiansen

Juryens begrunnelse:

Jonas Evenshaug Christiansen tildeles Drammen kommunes kulturstipend 2022. Jonas er opprinnelig Drammenser, men har også studert ved Toneheim folkehøgskole på Hamar, og har tatt en bachelor i utøvende jazzgitar ved Fakultet for utøvende kunstfag i Stavanger.

Tross sin relativt unge alder har Jonas rukket mye. Han har arbeidet som frivillig i Stavanger jazzforum, vært gitarlærer ved International Music School of Stavanger, fungert som gitar- og basslærer, han har deltatt i en rekke prosjekter og produksjoner, vært kapellmester for husbandet under Idrettens festaften i Drammen og vært gitarist for Strømsgodsets mini- og barnegospel i en årrekke.

Jonas har også vært involvert i mye annen konsertvirksomhet; Vinterjazz i Fredrikstad, Kongsberg jazzfestival og Nattjazz i Bergen. Han fungerer også som bandleder for det nyoppstartede musikkollektivet RØSK, der han har komponert halvparten av låtene på en kommende EP. Jonas har spilt sammen med størrelser som Hedvig Mollestad og Martin Nodeland. Både Vestnorsk jazzsenter og Stavanger Jazzforum gir Jonas og bandet gode skussmål, både musikalsk men også samarbeidsmessig.

Stipendet skal i all hovedsak brukes til å finansiere turnévirksomhet med et nytt prosjekt: Regarding Bob Dylan. Prosjektet hadde en debutkonsert i Stavanger Jazzforum i desember 2021, og fikk overveldende respons fra publikum. Bandet ønsker derfor å komme seg ut på turné for å vise frem Dylans musikk på en måte publikum ikke har opplevd før. Turnéplan er lagt for august og september, og dekker store deler av Sør-Norge.

Drammen kommunes kunstnerstipend 2022 gikk til Thea Glimsdal Temte

Juryens begrunnelse:

Thea Margrete Glimsdal Temte lærte å strikke som 3-åring. Hun sydde sitt første 17. mai-antrekk da hun var 12. Siden har hennes liv og virke vært preget av tekstil.

Thea utdannet seg som herreskredder, og tok senere en cand.mag. grad inneholdende idéhistorie, religionshistorie og folkloristikk. I 1993 startet hun opp firmaet «Vadmel og silke» i Oslo. Fokus var i stor grad på herrebunader, og hun drev dette i 13 år. Fra 2004 har hun holdt til i Solbergelva, og har hatt sitt virke på Solberg Spinneri omtrent like lenge. Hun etablerte sitt firma «Hot Nok», og har holdt en mengde kurs og seminarer innenfor tekstil på Spinneriet.

Thea har en allsidig merittliste. Hun har undervist, skrevet artikler for fagblader, og stått for kostymer til teater og film. Hun har også deltatt på en rekke utstillinger; Kunst rett vest, DogA, Villvin kunsthåndverksmarked i Risør, for å nevne noen.

Thea har deltatt i ulike prosjekter, blant annet et i anledning markering av 200 års-jubileet for Grunnloven. Her skulle 10 designere se nærmere på norsk historie og identitet. Prosjektet resulterte i «Kongekjolen»; en hyllest til Grunnloven. Kjolen er i Empirestil fra rundt 1814, og alle elementer, farger, stoffer og mønstre symboliserer ulike elementer fra Norge, Eidsvollsforsamlingen og unionen med Sverige.

Fra 2017 har Thea vært fast ansatt på Slottet. I tillegg til å jobbe som skredder var hun prosjektleder for bunaden som prinsesse Ingrid Alexandra bar på sin konfirmasjon, og som var en gave fra kongeparet.

Et vesentlig poeng i Theas produksjon er håndverksfaget og alt som har med tekstil å gjøre; teknikker, prosesser og mønsterproduksjon. Empiriske studier av 200 år gamle folkedrakter er grunnlaget for inspirasjon. Hun ønsker å forstå hemmelighetene i plaggene etter hvert som hun jobber med dem. Kjolene er fortellende, og det følger en historie med. En bjelle kan være sydd inn i skjørtet på en brudekjole, og ringler når bruden beveger seg, for å unngå at Huldra lokker bruden inn i berget til Haugbonden.

Og nettopp dette er noe kunstnerstipendet skal brukes til. Stipendet skal gi mulighet for å videreutvikle konseptet der en kjole kan få frem et budskap. Budskapet kan være kulturhistorisk forankret, eller av humoristisk eller politisk art. Stipendet skal gjøre det mulig å virkeliggjøre hennes neste prosjekt som skal handle om VANN; vannets betydning i faktisk og økonomisk forstand, vann på avveie pga tørke og klimaendringer og krigen om vannet.

Thea Temte evner å veve sammen tradisjonshåndverk, folkloristikk, historier, fortid og nåtid. Håndverkstradisjoner, kulturarv og det moderne Norges problemstillinger fremstår i nye, spennende, og ikke minst uventede sammenhenger. For dette tildeles Thea Temte Drammen kommunes kunstnerstipend for 2022.