Dette gjør vi for å bedre havbunnen

Hovedtiltaket for å bedre situasjonen i Drammensfjorden er det vi kaller “naturlig tildekking”.  

Mange av de viktigste kildene til forurensning av fjorden er redusert eller fjernet gjennom blant annet forbud mot bruk og utslipp av en rekke miljøfarlige stoffer, reduserte utslipp fra industri og etablering av avløpsrenseanlegg. Den eksisterende forurensningen på sjøbunnen vil bli liggende igjen, men ved at Drammens- og Lierelva frakter store mengder partikler til Drammensfjorden legger disse partiklene seg over forurensningen. På denne måten vil den forurensede sjøbunnen isoleres ved at den dekkes til av rene partikler, og planter og dyr vil dermed ikke komme i kontakt med denne forurensningen. Elvene våre dekker slik naturlig til gammel forurensning. Alternativet er at vi måtte grave opp forurensningen eller frakte inn store mengder rene masser og tømme ut i Drammensfjorden. Dette hadde tatt lang tid, og kostet masse penger. Så det er flaks at naturen kan hjelpe oss her!  

Ren Drammensfjord-prosjektet overvåker om forurensningssituasjonen i sedimenter og i vannlevende organismer i fjorden endrer seg. Prosjektet til nå har vært å kontrollere om partiklene fra Drammens- og Lierelva alene kan dekke over all den gamle forurensningen.  

Overvåkingen viser at fjorden er i ferd med å bli renere, og at slik naturlig tildekking kan ha en viss effekt, men det fungerer ikke like bra i alle områder. Noen delområder i fjorden har så høyt nivå av forurensning (spesielt av tinnorganiske forbindelser som tributyltinn (TBT)) at naturlig tildekking sannsynligvis ikke vil være nok for å forbedre tilstanden i sjøbunnen. Disse områdene kalles for "hotspots". Her må forurensningssituasjonen avklares og kartlegges før videre tiltak for opprydding kan vurderes.  

Overvåkingen fokuserer derfor nå på å avgrense disse områdene og innhente mer informasjon om strømforholdene i fjorden. Målet er å finne ut hvilke tiltak som vil være mest effektive også for disse områdene.