Stump røyken, kast snusen!

Hadde det bare vært så enkelt... Alle vet at røyken bør stumpes og at snusen bør kastes? Men hvorfor er det så vanskelig? 31. mai er verdens tobakksfrie dag, og heldigvis er det hjelp å få.

Sist endret:

Å ta en røyk kan kanskje gi deg et pusterom fra en stressende situasjon, og å bomme en sigg kan være et perfekt påskudd for å komme i kontakt med nye folk. Sjelden føles snusen bedre under overleppa enn etter fredagstacoen, eller kanskje den får deg gjennom en lang nattevakt. Dessverre er det slik at selv om det finnes enkelte fordeler og positive sider med tobakk, vil de aldri kunne veie opp for de store negative konsekvensene det har for helsa di.  

Heldigvis er det god hjelp å få. Om du ønsker å slutte kan du få hjelp av noen av landets mest erfarne røykesluttveiledere - ved frisklivssentralen i Drammen. Kunne det ikke vært fint å ha en veiviser i alle tankene og følelsene i denne prosessen? 

En røyk som er sneipet. Hvit bakgrunn
SLUTTE Å RØYKE? Det er hjelp å få. Ta kontakt med frisklivssentralen.

Det er ikke “bare, bare” 

Nikotin er det stoffet i snus og røyk som gjør at vi blir avhengige. Røyken/snusen blir en del av livet og hverdagen, og kan etter hvert ende opp med å frarøve oss opplevelser og være avgjørende for valg vi gjør i livet 

Har du hørt om hun som ikke får klem av barnebarna fordi hun lukter røyk, eller han som sa nei til drømmejobben fordi det ikke var mulig å røyke på arbeidsplassen? Kanskje har du selv nedprioritert viktige ting for å få råd til tobakk?  Historiene er mange og forskjellige, men i alle historiene er det røyken som sitter i førersetet. 

De fleste som røyker ønsker å slutte, og mange har allerede prøvd å slutte flere ganger. Hvorfor går det ikke? Er det viljestyrken, eller motivasjonen? 

Nikotinavhengighet og vaner knyttet til røyking eller snusing spiller en viktig rolle når man vurderer å slutte. Både avhengighet og vaner er nøkkelen for å lykkes med å bryte uheldige mønstre. 

Guidet tur 

Det er krevende å endre vaner, og det tar tid. Det er som å gå fra cruisecontrol på motorvei, til høye kneløft i ulendt terreng. Det krever besluttsomhet, bevissthet, nye strategier og tålmodighet. Men alle trenger ikke å prøve å gå til Mount Everest uten oksygen.  

I en endringsprosess som denne er det lurt å gjøre det så lett som mulig på veien. På frisklivssentralen vil profesjonelle/erfarne veiledere guide deg på din vei mot røykfrihet. Veilederne hjelper deg fra ditt utgangspunkt. De guider deg gjennom bevisstgjøring, svingende motivasjon, over humpete risikosituasjoner til nye vaner og nye mestringsstrategier. Her blir du fulgt opp til du er klar for å gå videre på egenhånd. Veiledningen er gratis. 

Hjelpemidler 

Bruk av nikotinlegemidler i kombinasjon med strukturert veiledning har vist å gi svært gode resultater med tanke på snus- og røykeslutt. Nikotinlegemidlene kan gi en god støtte slik at det blir lettere å endre snus- og røykevanene.

For å oppnå best effekt av nikotinlegemidlene er det viktig å bruke riktig dose og lenge nok, samt at de brukes på rett måte. Legemidlene kjøpes reseptfritt på apoteket. Ansatte på apoteket og veiledere på Frisklivssentralen kan hjelpe deg slik at du kjøper produkter som passer for deg. I veiledningsprosessen hjelper frisklivssentralen deg videre med nikotinlegemidlene. 

Hender holder i en åpnet snusboks
SLUTTE Å SNUSE? På frisklivssentralen kan du få hjelp.

Virkningen er umiddelbar

Hvis du bruker tobakk, er det å slutte ett av valgene som kan gi aller best effekt på helsa di. 

Det er mye å hente, til og med for den som ønsker å slutte langt inn i pensjonsalder. Allerede det første døgnet etter at du har sluttet vil pulsen være lavere og blodsirkulasjonen bedre. Ganske plutselig kan du klare å ta trappa uten de store anstrengelsene. Skammen som mange kjenner på slipper, og stolthetsfølelsen vokser frem. For ikke å snakke om følelsen av å ha tatt kontroll, og igjen være sjef i eget liv. 

Kanskje motiveres du av de fysiske helsegevinstene ved røykeslutt, og bare det. Eller er du av de som motiveres av sparte penger, klemmen du får fra barnebarnet (som synes du lukter godt), eller fraværet av skamfølelsen? Andre kan motiveres til denne endringen fordi de er lei av å bli styrt av avhengigheten. Hva er viktig for deg? 

Frisklivssentralen Drammen kommune  

Frisklivssentralen kan hjelpe deg med snus- og røykeslutt, gjennom kurs og individuell veiledning. Du er velkommen til å ta kontakt for en samtale uavhengig av hvor motivert du er for å slutte med snus eller røyk. 

  • Tilbud om å delta på kurs i snus- og røykeslutt: 6 samlinger á 1,5-2 timer. Nye kurs settes opp fortløpende.  
  • Tilbud om individuell oppfølging dersom du ikke kan eller ønsker å delta på kurs 
  • Vi benytter tolk ved behov i kurs eller individuell veiledning 
  • Ta kontakt med oss på telefon 95171102 eller mail frisklivssentralen@drammen.kommune.no 

 Vil du vite mer?