Denne årsplanen er godkjent i SU 28.06.2022
Felles satsingsområder for Drammen kommunale barnehager er språk, sosial og emosjonell kompetanse, fysisk aktiv læring, forebyggende arbeid og tidlig innsats. I Kobbervik gård barnehage har vi ekstra fokus på leken som læringsarena. Leken skal ha en sentral plass i barnas hverdag og er en viktig arena for læring og utvikling av sosiale ferdigheter. Vi organiserer derfor lekegrupper ute og inne og vi har i fellesskap laget en standard som beskriver den voksnes ansvar og rolle i møte med barns lek.
Barns medvirkning har en stor plass i barnehagehverdagen, og henger tett sammen med vårt grunnsyn om at barn og voksne er likeverdige. Alle barn skal oppleve at de har en stemme og at den betyr noe. Å la barna medvirke betyr at de voksne i barnehagen må legge til rette for å involvere barna i det som skjer. Vi må være lydhøre ovenfor barnas uttrykk, både verbalt og nonverbalt. Barnas synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med deres alder og modenhet.
Barnehagens felles visjon er: " Med hjerte for barna, sammen skaper vi gode hverdager" og respekt, forståelse, gode relasjoner mellom barn-barn / barn-voksne skal prege hverdagen i barnehagen. Omsorgen barna får hos oss skal skape trygge rammer for læring og utvikling samt bidra til å forsterke barnas fysiske og psykiske helse. Barna skal føle seg «gode nok», verdifulle for andre, og som en del av et fellesskap. Barna skal møte passende utfordringer som er med på å øke deres mestringsfølelse. Vårt verdisyn skal prege vår pedagogiske praksis i møte med barn og foreldrene.
Vi ønsker at barna skal oppleve glede, trivsel, mestring og vennskap gjennom lek og fysisk aktiv læring. Leken er en viktig arena for relasjonsbygging, læring og utvikling. I leken kan barna utforske ting gjennom å prøve ut ulike roller, teste grenser, bearbeide følelser og øve på å løse ulike konflikter som oppstår. Fysisk aktivitet bidrar til utvikling av fin - og grovmotorikk, økt styrke, utholdenhet og bevegelighet.
Alle barn har behov for å føle trygghet, sosial tilknytning og etablere vennskap. Dette er en viktig faktor i sosialiseringsprosessen. Mobbing tolereres ikke og barn skal oppleve å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med andre barn og voksne. Det er også viktig at barna utvikler trygghet på seg selv og egen identitet.
Kommunikasjon og språk påvirker barnets allsidige utvikling og er viktig for at barnet skal kunne samhandle og leke med andre. Barna skal derfor oppleve et rikt og allsidig språkmiljø i barnehagen. Personalet skal ha et bevisst forhold til egen rolle og betydning for barnas språkutvikling. De skal være oppmerksomme på hvordan de i praksis bruker språket med barna og hverandre. Det språklige arbeidet må arbeides tverrfaglig med, ha en sentral rolle i leken og gjenspeiles i barnehagens fysiske læringsmiljø.
Rammeplanens 7 fagområder danner grunnlag for innholdet i det pedagogiske arbeidet og utviklingen av barnehagens læringsmiljø. Vi jobber tverrfaglig med de ulike fagområdene og disse danner grunnlag for våre periodeplaner. I det praktiske arbeidet gjenspeiles fagområdene blant annet i hverdagsaktiviteter, lekegrupper, språkgrupper, temaarbeid, barnehagens tradisjoner og fellesarrangementer, organiserte og uorganiserte aktiviteter.
Barnehagens kompetansetrapp er inndelt etter rammeplanens fagområder og beskriver ulike felles mål, tiltak og metoder i det pedagogiske arbeidet for å sikre progresjon i arbeidet med barna. Mål, tiltak og metoder vi benytter beskrives ytterligere i periodeplanene som er tilpasset hver enkelt aldersgruppe. Tema, aktiviteter og metoder tilpasses både enkeltbarn og grupper.
Digitale verktøy skal bidra til en mer allsidig læring i tråd med samfunnets utvikling. Digitale verktøy skal brukes i samarbeid med voksne, og i forbindelse med pedagogiske aktiviteter. Etiske vurderinger rundt bruk skal foretas. Vi bruker i dag ulike digitale verktøy og apper i arbeidet med barna, i forbindelse med lek og aktiviteter, utforsking, innhenting av informasjon og i forhold til språkstøtte og spesialpedagogisk arbeid. Vi bruker VIGILO som kommunikasjonsplattform med foreldrene. Ved hjelp av VIGILO sikrer vi at alle får lik informasjon. Her distribueres planer og beskjeder ut og foreldre kan melde ifra om fravær og sende beskjeder til barnehagen.
For at tilvenningen skal oppleves trygg for barna og foreldrene, er det viktig med gode rutiner og opplegg rundt oppstart i barnehagen. Vi arrangerer åpen dag og eget møte for de nye foreldrene før sommeren der planer for tilvenningen og pedagogisk opplegg på tidlig høst presenteres og man får en omvisning på huset. Ved oppstart vil foreldrene og barna bli møtt av en kontaktperson som gir nødvendig informasjon og som følger dem tett igjennom den første tiden i barnehagen. Vi følger et trinnvis opplegg over noen dager slik at barna, foreldrene og personalet skal bli gradvis kjent med hverandre, andre barn tilhørende gruppa og barnehagens hverdagsrutiner.
Når barna skal flytte baser internt på huset følger vi et opplegg som starter etter påsken, og går over flere uker frem til sommerferien. På den måten blir de gradvis bedre kjent med personalet, den nye barnegruppa de skal bli en del av og dagsrytmen på den nye basen før alle skal være på plass til høsten. Kontaktpersoner fra den «gamle» basen følger barna for at de skal oppleve trygge rammer under overgangen. Basene samarbeider på tvers og vi har mange felles arenaer som barn og personale møtes på gjennom året. Derfor er de allerede relativt godt kjent med både huset og øvrig barn og personale før de bytter basene.
I tillegg til å følge barnas initiativ følger førskolegruppa sitt eget opplegg i forbindelse med overgang til skolestart. Dette heter lekbasert læring og er et førskoleopplegg som er delt inn i 4 kjerneråder som man skal jobbe med. All læringen skal være lekbasert og omhandle disse kjerneområdene:
Det arrangeres møter og besøk på skole før oppstart på høsten slik at barna kan forberedes litt på hvaen skole er, hva man gjør der og hvordan det kan se ut der. Vi arrangerer et eget foreldremøte for førskolebarna, her informerer vi om hvordan vi arbeider med å forberede barna til skolestart. Dette gjøres blant annet ved å hjelpe barna med å bli selvstendige, lyttende og ta ansvar for seg og sitt.
Alle barn skal ha mulighet til å delta i pedagogiske opplegg og aktiviteter som vi arrangerer og det er viktig at alle barn inkluderes i så stor grad som mulig i hverdagsaktivitetene. Personalet skal følge barna tett i lek og aktiviteter, legge opp til aktiviteter som gir mestring. Barna skal gis passende utfordringer og gis nødvendig støtte, slik at alle skal inkluderes i lek og samspill med andre.
Vi observerer og kartlegger barnas behov, interesser og hva de mestrer godt. Dette danner grunnlag for tema vi jobber med, metoder og verktøy vi benytter og type aktiviteter vi iverksetter. Vi deler barna inn i mindre grupper tilpasset alder og mestringsnivå slik at alle skal føle på mestring, kunne danne vennskap og føle tilhørighet i gruppa.
Samarbeidsutvalg (SU) og foreldreråd er den formelle samarbeidsarenaen mellom hjem og barnehage. Via møter med disse samarbeidsorganene inviteres foreldrene til medvirkning og drøfting omkring tema som berører barnas hverdag i barnehagen. Vi arrangerer også fellesarrangementer i samråd med foreldreråd og SU. Det viktigste samarbeidet og informasjonsflyten foregår imidlertid i den daglige dialogen med foreldrene i forbindelse med bringing og henting.
For å tilrettelegge for et best mulig tilbud til barna samarbeider vi med ulike andre instanser, lag og foreninger. Det kan variere fra år til år hva vi deltar på, men noen relativt faste aktiviteter er vi med
på. Disse er:
Barnehagene samarbeider med et sett med forebyggende tjenester (for eksempel PPT, Barnevernet, Helsestasjonen) som alle arbeider til barns beste. En viktig målsetning er å fange opp barn som trenger ekstra støtte, og sette inn riktig tiltak i samarbeid med forebyggende tjenester.
Barnehagen har hatt barnehagelærerstudenter i praksis fra Universitetet i Sørøst - Norge tidligere, men ikke inneværende år. Vi har i dag barnehagelærerstudent fra OsloMet - universitetet i Oslo..
Vi har med jevne mellomrom praksiselever fra videregående skoler som tar utdanning innen barne- og ungdomsarbeiderfag. Vi har også med jevne mellomrom personer i arbeidstrening og språkpraksis. Vi har etablert et samarbeidsprosjekt med USN i forbindelse med barnehagebasert kompetanseheving. Jft punkt lek og læringsmiljø. Dette prosjektet innlemmer flere av Drammen kommunale barnehager.
For at vi skal ha tid til planlegging av det pedagogiske arbeidet avholdes det 5 planleggingsdager i året. Vi har også jevnlige personalmøter. Her gis det kompetanseløft via interne foredrag eller kurs, det reflekteres over pedagogisk praksis og drøftes etiske dilemmaer. På disse møtene utarbeides planer for året eller kortere perioder. Hele personalet dras inn i dette arbeidet.
I Kobbervik gård barnehage reflekterer vi rundt det som skjer i det daglige arbeidet og vurderer det pedagogiske arbeidet fortløpende etter endt periodeplan. Vi benytter våre ulike møtearenaer til å vurdere planer og prosessarbeid.
Vårt vurderingsarbeid baseres også på tilbakemeldinger fra barn og foreldre, observasjoner, barnesamtaler og dokumentasjonsarbeid, samt refleksjoner i personalgruppa. Jf. pkt. om planlegging.
Vurderingene som blir gjort er utgangspunktet for videre og ny planlegging av vårt arbeid.
Arbeidet med barna dokumenteres via rapporter i vigilo, informasjonstavler, ulike typer utstillinger og prosjekter på basene. Deler av det barna holder på med blir også dokumentert via læringsreisen som er en perm med bilder, tegninger og beskrivelser av aktiviteter barna har deltatt på fra tiden i barnehagen. Denne får de med seg når de slutter i barnehagen. Noen av våre aktiviteter dokumenteres også på Facebook.
Hver base skriver en rapport på vigilo hver uke som oppsummerer ukas aktiviteter. Dokumentasjon av aktiviteter brukes til samtaler og refleksjon med barna i ettertid. Vi dokumenterer også arbeidet vi gjør via ulik type kartleggingsverktøy og observasjonsskjema som benyttes.
Barnehagene i Drammen drives i tråd med Barnehagelov og Rammeplan for barnehager, og bygger på et holdnings- og verdigrunnlag basert på respekt, tillit, fellesskapsfølelse og menneskeverd.
Gjennom kontinuerlig forbedringsarbeid jobber vi for å opprettholde høy kvalitet i arbeidet med barns oppvekst. Forbedringsarbeidet har særskilt fokus på hovedsatsningene; språk, sosial -og emosjonell kompetanse, fysisk aktiv læring, tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid.
Det er viktig å ta mangfoldperspektivet på alvor allerede fra tidlig alder. Hvert barn utvikles på sin måte og i sitt tempo, og derfor må barna i barnehagen oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Ved å se forskjellene og godta dem, vil barna lære at det er akseptabelt å være forskjellige.